4/22/2013

Borotvaszappan recepttel / Shaving soap with recipe


A szappankészítés "recepttárának" kedves és szinte kötelező eleme a borotvaszappan is. Mert ugye, a férfinép is megérdemli a törődést. :)

Sokat gondolkodtam azon, milyen összetétellel induljak neki. A borotvaszappannal szemben elvárás, hogy sok, krémes habja legyen, ami nem esik össze túl hamar, a növényi összetevők ápoló, összehúzó, antiszeptikus, esetleg vérzéscsillapító, tonizáló hatásúak legyenek, illatban meg inkább a férfias jegyek érződjenek. A formán is variálni kell, mert a szokásos "szögletes" alak nem túl praktikus. Így a muffin szilikon formák új karrierbe kezdtek a szappanvilágban. A kész szappanoknak terveim szerint egy kiürült krémes tégelyben jó helyük lesz, abban majd lehet pamacsolni.

Rozmaring-kamilla olaj macerátumot készítettem, és erős kamilla tea főzetet. Az alap olajokon kívül ricinusolaj került bele (az alapolajok mennyiségének az 5%-a) , ami a hab minőségéért lesz a "felelős" és ápolóként plusz shea vaj (szintén az alapolajok 5%-a). Illóolajoknál a választás a rozmaring-teafa lett.
A rozmaring élénkítő, serkentő, összehúzó hatású, a kamilla nyugtató, gyulladásgátló. A teafa illóolaj fertőzés-gátló és sebgyógyító tulajdonságú. A rozmaring-teafa illatpárosítás erőteljes, friss, kicsit "szaunás" jellegű.

A recept (36% v-o arány és 5% sf mutató mellett):
(* csak a hozzávalókat sorolom fel, mivel feltételezem, hogy ha valaki felhasználná, tisztában van és ismeri/betartja a szappankészítés biztonsági szabályait és otthonosan mozog a témában, az elkészítés mikéntjét így most itt hanyagolnám.)

4 x 60 gr kókuszolaj, pálmaolaj, hidegen sajtolt olívaolaj, hidegen sajtolt napraforgóolaj
10 gr ricinusolaj
(összesen 250 gr az olajokból)
90 gr erős kamilla főzet desztillált vízzel készítve, és hűtőben jól lehűtve
35 gr NaOH

sf: 1teáskanál (kb. 6 gr) shea vaj
illóolajok: teafa és rozmaring


Június elsején ki is derül, mire lesz jó.


későbbi bejegyzés:
A Párom használatba vette a borotvaszappant, és a tapasztalatokról pár mondatot -
Először is, a forma úgy praktikus, ha fehér gyógyszertári (vagy vmilyen kiürült krémes) tégelyben tartjuk, mert ott lehet a pamaccsal is játszani.
Másodszor, a hab kérdése. Első alkalommal a Párom a szappant pamacsolva próbált megfelelő habot varázsolni, és nem volt elégedett, mert az arcbőrre felkenve összeesett, nem hozta az elvárt eredményt. Második alkalommal javasoltam, hogy a szappant vigye fel a nedves arcbőrre, és ott próbálja vizes pamaccsal felhabosítani - és ez a módszer bevált, nagyon szép, fehér krémes habréteget tudott kihozni belőle.
Az én személyes véleményem pedig az, hogy a borotvaszappanos borotválkozás és a szokásos borotválkozás utáni arckrém használatát követően még soha nem éreztem ilyen puhának, simának és nyugodtnak az arcbőrét. Hidratált, ápolt, egészséges. Nincs pirosság, kipattogzás, "nyúzási" nyomok, a legdrágább márkás borotvazselék minőségét simán hozza.
...

És aki eljutott idáig, és érti, miről írok, annak  megsúgom, hogy legközelebb mit csinálok másképpen.
Ugye a ricinusolajról tudjuk, mennyire jó hatással van a bőrre, meg a hajra, szempillára, hiszen serkenti a növekedését... és nem tesz különbséget az arcszőrrel sem, azt is serkenti... az pedig nem cél.
Onnan jöttem rá, hogy a Párom megjegyezte kb. egy hét múlva: "Mintha jobban nőne...". Hmm...
Sőt, legutóbb egy róla készült fotó okán is panaszkodott, hogy hiába a reggeli friss borotválkozás, a "borosta árnyéka" délutánra már szembeötlő...
Úgyhogy borotvaszappanba ezek szerint nem való a ricinusolaj? Helyette el tudom képzelni a földimogyoró olajat, az is szép habot tud adni, vagy "eretnek" módon talán még a tiszta disznózsírt is. Majd látjuk. :)

Márvány mintás szappanok / Marble wave soaps

Az a jó a szappankészítésben, hogy ha egynél több szín van a masszában, abból már lehet mintát alkotni, tucatnyi félét. A legegyszerűbb sza...