Ugrás a fő tartalomra

Borotvaszappan recepttel / Shaving soap with recipe


A szappankészítés "recepttárának" kedves és szinte kötelező eleme a borotvaszappan is. Mert ugye, a férfinép is megérdemli a törődést. :)

Sokat gondolkodtam azon, milyen összetétellel induljak neki. A borotvaszappannal szemben elvárás, hogy sok, krémes habja legyen, ami nem esik össze túl hamar, a növényi összetevők ápoló, összehúzó, antiszeptikus, esetleg vérzéscsillapító, tonizáló hatásúak legyenek, illatban meg inkább a férfias jegyek érződjenek. A formán is variálni kell, mert a szokásos "szögletes" alak nem túl praktikus. Így a muffin szilikon formák új karrierbe kezdtek a szappanvilágban. A kész szappanoknak terveim szerint egy kiürült krémes tégelyben jó helyük lesz, abban majd lehet pamacsolni.

Rozmaring-kamilla olaj macerátumot készítettem, és erős kamilla tea főzetet. Az alap olajokon kívül ricinusolaj került bele (az alapolajok mennyiségének az 5%-a) , ami a hab minőségéért lesz a "felelős" és ápolóként plusz shea vaj (szintén az alapolajok 5%-a). Illóolajoknál a választás a rozmaring-teafa lett.
A rozmaring élénkítő, serkentő, összehúzó hatású, a kamilla nyugtató, gyulladásgátló. A teafa illóolaj fertőzés-gátló és sebgyógyító tulajdonságú. A rozmaring-teafa illatpárosítás erőteljes, friss, kicsit "szaunás" jellegű.

A recept (36% v-o arány és 5% sf mutató mellett):
(* csak a hozzávalókat sorolom fel, mivel feltételezem, hogy ha valaki felhasználná, tisztában van és ismeri/betartja a szappankészítés biztonsági szabályait és otthonosan mozog a témában, az elkészítés mikéntjét így most itt hanyagolnám.)

4 x 60 gr kókuszolaj, pálmaolaj, hidegen sajtolt olívaolaj, hidegen sajtolt napraforgóolaj
10 gr ricinusolaj
(összesen 250 gr az olajokból)
90 gr erős kamilla főzet desztillált vízzel készítve, és hűtőben jól lehűtve
35 gr NaOH

sf: 1teáskanál (kb. 6 gr) shea vaj
illóolajok: teafa és rozmaring


Június elsején ki is derül, mire lesz jó.


későbbi bejegyzés:
A Párom használatba vette a borotvaszappant, és a tapasztalatokról pár mondatot -
Először is, a forma úgy praktikus, ha fehér gyógyszertári (vagy vmilyen kiürült krémes) tégelyben tartjuk, mert ott lehet a pamaccsal is játszani.
Másodszor, a hab kérdése. Első alkalommal a Párom a szappant pamacsolva próbált megfelelő habot varázsolni, és nem volt elégedett, mert az arcbőrre felkenve összeesett, nem hozta az elvárt eredményt. Második alkalommal javasoltam, hogy a szappant vigye fel a nedves arcbőrre, és ott próbálja vizes pamaccsal felhabosítani - és ez a módszer bevált, nagyon szép, fehér krémes habréteget tudott kihozni belőle.
Az én személyes véleményem pedig az, hogy a borotvaszappanos borotválkozás és a szokásos borotválkozás utáni arckrém használatát követően még soha nem éreztem ilyen puhának, simának és nyugodtnak az arcbőrét. Hidratált, ápolt, egészséges. Nincs pirosság, kipattogzás, "nyúzási" nyomok, a legdrágább márkás borotvazselék minőségét simán hozza.
...

És aki eljutott idáig, és érti, miről írok, annak  megsúgom, hogy legközelebb mit csinálok másképpen.
Ugye a ricinusolajról tudjuk, mennyire jó hatással van a bőrre, meg a hajra, szempillára, hiszen serkenti a növekedését... és nem tesz különbséget az arcszőrrel sem, azt is serkenti... az pedig nem cél.
Onnan jöttem rá, hogy a Párom megjegyezte kb. egy hét múlva: "Mintha jobban nőne...". Hmm...
Sőt, legutóbb egy róla készült fotó okán is panaszkodott, hogy hiába a reggeli friss borotválkozás, a "borosta árnyéka" délutánra már szembeötlő...
Úgyhogy borotvaszappanba ezek szerint nem való a ricinusolaj? Helyette el tudom képzelni a földimogyoró olajat, az is szép habot tud adni, vagy "eretnek" módon talán még a tiszta disznózsírt is. Majd látjuk. :)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mézes kamilla-körömvirág szappan receptje / Honey Chamomille-Calendula soap recipe

A szappankészítő tanfolyam után a Mézes Kamilla-Körömvirág szappan volt az első, amit  otthon, egyedül elkészítettem, és azóta is az egyik legkedvesebb szappanom.Kinézetben van némi fejlődés...
Pár gondolat, ami a készítés során a tapasztalataimból ered:

mézes-méhviaszos szappanról van szó, így a túlmelegedés veszélye fennáll. A formába kerülés után a szappantömb felügyeletet igényel, a zselésedés és a túlmelegedési szakasz általában kb. 4-6 órával később kezdett jelentkezni (látszik a zselésedés, és enyhén fel is púposodik a massza közepe), ilyenkor az segített, hogy hűtőbe tettem, akár többször is 10-15 percre a tömböt, így próbálva szabályozni a hőmérsékletet. Ez eddig bevált. gyógynövényt lehet a masszába keverni, friss állapotában (bár így bebarnul), szárított és őrölt formában csak nagyon keveset javasolnék. A második adagba például túl sok kamillát tettem, az illata remekül érződött, de használatkor kellemetlenül dörzsölte a bőrünket. Ha a tetejére kerül, szépen díszít, de felv…

Mosószappan recept / Laundry soap recipe

Mosás ügyében kész fejlődési vonalat jártam már be (nem biztos, hogy a végére értem még...), ahogyan a "mosószappan" cimkéjű bejegyzéseim mutatják.
Jelenleg elégedett fázisban vagyok. Saját mosószappan, lereszelve, kiegészítve mosószódával, és szárazon (nem folyékony mosógélnek elkészítve) kerül a mosógép rekeszébe - vagy közvetlenül a ruhák közé szórva, sima ecetes öblítéssel, vagy ha hiányzik az illat, öko öblítővel. Fehér és színes ruháknál is nagyon szépen mos, általában 40-60 fok között megy a program.
A történethez hozzátartozik, hogy több szappanos "kolléga" tapasztalata, gyakorlati tanácsai, mintadarabjai segítettek, akár interneten olvasva bejegyzéseiket, akár személyes üzenetváltás során - innen is köszönet nekik a sok segítségért! :)

A mosószappanomat is hideg eljárással, kevesebb folyadékkal, tiszta zsiradékból, 0% superfat mutatóval, kevés illóolajjal készítem.
(Lehet picit túllúgozni is pár százalékkal, 3-5 százalék bőven elegendő, a szappankalkulátorb…

Borotvaszappan 2.0. recepttel / Shaving soap 2.0 with recipe

Elfogy végre az első verziós borotvaszappan utolsó darabja is. Így eljött az alkalom, hogy továbbfejlesszem az eredeti receptet.
A tapasztalatok alapján egy, az arcon szépen felhabosítható, jól kezelhető szappan volt, és a Párom bőre borotválkozás után igencsak ápolt, hidratált és puha lett. Ez szuper! :)
Ami problémaként jelentkezett, a több hónapja tartó mindennapi használat eredményeképpen, az a megerősödött és gyorsabb borosta-növekedés. Ez már nem annyira... :(
Ennek eredetét a szappanba beletett, jó sok ricinusolajban látom. Ezt már rögtön az első "tünetek" idején sejtettem, és most eszerint módosítottam a receptet, kihagytam belőle.
A folyadék gyógynövény-főzete a rozmaring és kamilla mellett jó sok körömvirággal gazdagodott. Ápol, gyógyít, regenerál, igazi csodanövény.
Tettem bele kevés fehér agyagot - azt gondolom róla, amellett, hogy tisztítja a bőrt, feltöltheti némi ásványi anyaggal, és mivel a leggyengédebb agyagként nevezik, még az érzékeny bőr is szereti, nyu…