5/28/2013

Ekcéma szappan / Eczema soap

Ma komolyan elgondolkodtam egy jó ekcéma szappan összeállításán. Valamikor kigyűjtöttem már azokat a gyógynövényeket, amelyek főzetét ajánlják-használják lemosóként, borogatásként, esetleg krémbe keverve, illetve ugyanígy az olajokat, testvajakat is listáztam. Most újra előszedtem, és megerősítést nyertem Ördögszappan oldalán is, a saját krémje összetevőit olvasgatva.(http://ordogszappan.blogspot.hu/2013/01/extra-gyogynovenyes-propoliszos.html)

Így már tudom, hogy hat-hétféle gyógynövény főzete biztosan kerül bele, ugyanígy az olívaolajban is érlelni fogom őket, hogy az is átvegye a hatóanyagokat, és superfat-ként ligetszépe olaj is menne majd bele.


Csodát nem hiszem, hogy lehet remélni, mert az ekcéma mint bőrgyulladás immunrendszer-gyengülésre is utalhat, azon keresztül pedig összefügghet a környezeti/lelki stressz kezelésével, így csak kívülről nem igazán lehet gyógyítani. Viszont egy sima szappannál azért célirányosabb, és biztosan lesz érzékelhető sebgyógyító-bőrmegújító hatása. Ha kész lesz, megmutatom.

(időugrás - a folytatás következik:)

Megalkottam, kész lett - így néz ki. Szép, egységes, kellemes karamell szín, finom visszafogott illat.


Végül nem is hét, hanem nyolc gyógynövény került bele a főzetbe (nem volt szívem kihagyni az édesgyökeret). Sőt, ha a ligetszépe olajat is beleszámolom, akkor kilencféle gyógynövény hatóanyaga "lakik benne". Illatnak a geránium olajat választottam, a sebgyógyulást az is támogatja - és azzal együtt, az már tíz. Szerintem ez rekordnak számít. Az lesz a neve, hogy "Tízfű ereje". :)


Márvány mintás szappanok / Marble wave soaps

Az a jó a szappankészítésben, hogy ha egynél több szín van a masszában, abból már lehet mintát alkotni, tucatnyi félét. A legegyszerűbb sza...