Ugrás a fő tartalomra

Ekcéma szappan / Eczema soap

Ma komolyan elgondolkodtam egy jó ekcéma szappan összeállításán. Valamikor kigyűjtöttem már azokat a gyógynövényeket, amelyek főzetét ajánlják-használják lemosóként, borogatásként, esetleg krémbe keverve, illetve ugyanígy az olajokat, testvajakat is listáztam. Most újra előszedtem, és megerősítést nyertem Ördögszappan oldalán is, a saját krémje összetevőit olvasgatva.(http://ordogszappan.blogspot.hu/2013/01/extra-gyogynovenyes-propoliszos.html)

Így már tudom, hogy hat-hétféle gyógynövény főzete biztosan kerül bele, ugyanígy az olívaolajban is érlelni fogom őket, hogy az is átvegye a hatóanyagokat, és superfat-ként ligetszépe olaj is menne majd bele.


Csodát nem hiszem, hogy lehet remélni, mert az ekcéma mint bőrgyulladás immunrendszer-gyengülésre is utalhat, azon keresztül pedig összefügghet a környezeti/lelki stressz kezelésével, így csak kívülről nem igazán lehet gyógyítani. Viszont egy sima szappannál azért célirányosabb, és biztosan lesz érzékelhető sebgyógyító-bőrmegújító hatása. Ha kész lesz, megmutatom.

(időugrás - a folytatás következik:)

Megalkottam, kész lett - így néz ki. Szép, egységes, kellemes karamell szín, finom visszafogott illat.


Végül nem is hét, hanem nyolc gyógynövény került bele a főzetbe (nem volt szívem kihagyni az édesgyökeret). Sőt, ha a ligetszépe olajat is beleszámolom, akkor kilencféle gyógynövény hatóanyaga "lakik benne". Illatnak a geránium olajat választottam, a sebgyógyulást az is támogatja - és azzal együtt, az már tíz. Szerintem ez rekordnak számít. Az lesz a neve, hogy "Tízfű ereje". :)


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mézes kamilla-körömvirág szappan receptje / Honey Chamomille-Calendula soap recipe

A szappankészítő tanfolyam után a Mézes Kamilla-Körömvirág szappan volt az első, amit  otthon, egyedül elkészítettem, és azóta is az egyik legkedvesebb szappanom.Kinézetben van némi fejlődés...
Pár gondolat, ami a készítés során a tapasztalataimból ered:

mézes-méhviaszos szappanról van szó, így a túlmelegedés veszélye fennáll. A formába kerülés után a szappantömb felügyeletet igényel, a zselésedés és a túlmelegedési szakasz általában kb. 4-6 órával később kezdett jelentkezni (látszik a zselésedés, és enyhén fel is púposodik a massza közepe), ilyenkor az segített, hogy hűtőbe tettem, akár többször is 10-15 percre a tömböt, így próbálva szabályozni a hőmérsékletet. Ez eddig bevált. gyógynövényt lehet a masszába keverni, friss állapotában (bár így bebarnul), szárított és őrölt formában csak nagyon keveset javasolnék. A második adagba például túl sok kamillát tettem, az illata remekül érződött, de használatkor kellemetlenül dörzsölte a bőrünket. Ha a tetejére kerül, szépen díszít, de felv…

Mosószappan recept / Laundry soap recipe

Mosás ügyében kész fejlődési vonalat jártam már be (nem biztos, hogy a végére értem még...), ahogyan a "mosószappan" cimkéjű bejegyzéseim mutatják.
Jelenleg elégedett fázisban vagyok. Saját mosószappan, lereszelve, kiegészítve mosószódával, és szárazon (nem folyékony mosógélnek elkészítve) kerül a mosógép rekeszébe - vagy közvetlenül a ruhák közé szórva, sima ecetes öblítéssel, vagy ha hiányzik az illat, öko öblítővel. Fehér és színes ruháknál is nagyon szépen mos, általában 40-60 fok között megy a program.
A történethez hozzátartozik, hogy több szappanos "kolléga" tapasztalata, gyakorlati tanácsai, mintadarabjai segítettek, akár interneten olvasva bejegyzéseiket, akár személyes üzenetváltás során - innen is köszönet nekik a sok segítségért! :)

A mosószappanomat is hideg eljárással, kevesebb folyadékkal, tiszta zsiradékból, 0% superfat mutatóval, kevés illóolajjal készítem.
(Lehet picit túllúgozni is pár százalékkal, 3-5 százalék bőven elegendő, a szappankalkulátorb…

Borotvaszappan 2.0. recepttel / Shaving soap 2.0 with recipe

Elfogy végre az első verziós borotvaszappan utolsó darabja is. Így eljött az alkalom, hogy továbbfejlesszem az eredeti receptet.
A tapasztalatok alapján egy, az arcon szépen felhabosítható, jól kezelhető szappan volt, és a Párom bőre borotválkozás után igencsak ápolt, hidratált és puha lett. Ez szuper! :)
Ami problémaként jelentkezett, a több hónapja tartó mindennapi használat eredményeképpen, az a megerősödött és gyorsabb borosta-növekedés. Ez már nem annyira... :(
Ennek eredetét a szappanba beletett, jó sok ricinusolajban látom. Ezt már rögtön az első "tünetek" idején sejtettem, és most eszerint módosítottam a receptet, kihagytam belőle.
A folyadék gyógynövény-főzete a rozmaring és kamilla mellett jó sok körömvirággal gazdagodott. Ápol, gyógyít, regenerál, igazi csodanövény.
Tettem bele kevés fehér agyagot - azt gondolom róla, amellett, hogy tisztítja a bőrt, feltöltheti némi ásványi anyaggal, és mivel a leggyengédebb agyagként nevezik, még az érzékeny bőr is szereti, nyu…