Ugrás a fő tartalomra

Gyógyító Diószappan / Healing Walnut soap

Két-három hónappal ezelőtt olvastam a diószappanról, akkor eltettem egy jó adag levelet olívaolajba "ázni". Májusban még a napra is kitettem sütkérezni, hát gyönyörű, mély zöldes színű, erős illatú olaj lett.

(http://www.globalhealingcenter.com/media/black_walnut_hull_01.jpg)

A dió belsőleg is nagy hatású gyógynövény, de külsőleg is sokat tud segíteni.
"A levelében lévő hatóanyagok összehúzó, gombaölő, fertőtlenítő hatásúak, erősítik a bőr szöveti sejtjeit. Bőrproblémák - pattanás, ekcéma, bőrfertőzések- és fekélyek esetén, valamint a túlzott izzadás csökkentésére is jótékony hatású." (Idézet "A természet füvészkertje" c. könyvből.)
Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember a  honlapján a diólevél felhasználásánál a nehezen gyógyuló sebeket, Ilcsi néni a "Füveskönyvé"-ben a rosszindulatú daganatot, bőrkiütést, szemgyulladást, aknét, bőrgennyesedést is említi.
Szóval ez nem egy általános pipereszappan lesz, hanem kimondottan a problémás, sebes bőr számára enyhülést hozó, gyógyító szappan. Került bele diólevél főzet, a diólevél macerátumos olívaolaj, extra ápolóként mandulaolaj és ricinusolaj, mindkettő nagyon sokat tud javítani az érzékeny, törődést igénylő bőr állapotán. Illata nagyon diszkrét, cseppenként adagolt kevéske jázmin illóolaj.A színe készítésekor narancsos, de ez az érlelés során még alakulhat. Nagyon kellemes, diós sütire emlékeztető illata van. "Függetlenség napja" szappan lesz - érési dátuma július 4.


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mézes kamilla-körömvirág szappan receptje / Honey Chamomille-Calendula soap recipe

A szappankészítő tanfolyam után a Mézes Kamilla-Körömvirág szappan volt az első, amit  otthon, egyedül elkészítettem, és azóta is az egyik legkedvesebb szappanom.Kinézetben van némi fejlődés...
Pár gondolat, ami a készítés során a tapasztalataimból ered:

mézes-méhviaszos szappanról van szó, így a túlmelegedés veszélye fennáll. A formába kerülés után a szappantömb felügyeletet igényel, a zselésedés és a túlmelegedési szakasz általában kb. 4-6 órával később kezdett jelentkezni (látszik a zselésedés, és enyhén fel is púposodik a massza közepe), ilyenkor az segített, hogy hűtőbe tettem, akár többször is 10-15 percre a tömböt, így próbálva szabályozni a hőmérsékletet. Ez eddig bevált. gyógynövényt lehet a masszába keverni, friss állapotában (bár így bebarnul), szárított és őrölt formában csak nagyon keveset javasolnék. A második adagba például túl sok kamillát tettem, az illata remekül érződött, de használatkor kellemetlenül dörzsölte a bőrünket. Ha a tetejére kerül, szépen díszít, de felv…

Mosószappan recept / Laundry soap recipe

Mosás ügyében kész fejlődési vonalat jártam már be (nem biztos, hogy a végére értem még...), ahogyan a "mosószappan" cimkéjű bejegyzéseim mutatják.
Jelenleg elégedett fázisban vagyok. Saját mosószappan, lereszelve, kiegészítve mosószódával, és szárazon (nem folyékony mosógélnek elkészítve) kerül a mosógép rekeszébe - vagy közvetlenül a ruhák közé szórva, sima ecetes öblítéssel, vagy ha hiányzik az illat, öko öblítővel. Fehér és színes ruháknál is nagyon szépen mos, általában 40-60 fok között megy a program.
A történethez hozzátartozik, hogy több szappanos "kolléga" tapasztalata, gyakorlati tanácsai, mintadarabjai segítettek, akár interneten olvasva bejegyzéseiket, akár személyes üzenetváltás során - innen is köszönet nekik a sok segítségért! :)

A mosószappanomat is hideg eljárással, kevesebb folyadékkal, tiszta zsiradékból, 0% superfat mutatóval, kevés illóolajjal készítem.
(Lehet picit túllúgozni is pár százalékkal, 3-5 százalék bőven elegendő, a szappankalkulátorb…

Borotvaszappan 2.0. recepttel / Shaving soap 2.0 with recipe

Elfogy végre az első verziós borotvaszappan utolsó darabja is. Így eljött az alkalom, hogy továbbfejlesszem az eredeti receptet.
A tapasztalatok alapján egy, az arcon szépen felhabosítható, jól kezelhető szappan volt, és a Párom bőre borotválkozás után igencsak ápolt, hidratált és puha lett. Ez szuper! :)
Ami problémaként jelentkezett, a több hónapja tartó mindennapi használat eredményeképpen, az a megerősödött és gyorsabb borosta-növekedés. Ez már nem annyira... :(
Ennek eredetét a szappanba beletett, jó sok ricinusolajban látom. Ezt már rögtön az első "tünetek" idején sejtettem, és most eszerint módosítottam a receptet, kihagytam belőle.
A folyadék gyógynövény-főzete a rozmaring és kamilla mellett jó sok körömvirággal gazdagodott. Ápol, gyógyít, regenerál, igazi csodanövény.
Tettem bele kevés fehér agyagot - azt gondolom róla, amellett, hogy tisztítja a bőrt, feltöltheti némi ásványi anyaggal, és mivel a leggyengédebb agyagként nevezik, még az érzékeny bőr is szereti, nyu…