5/04/2013

Mézes Csipkebogyó / Honey Rosehip soap

Ilyen gyönyörű, határozott színű szappan nem volt még a szekrény tetején (száradni).  :)
Bár már inkább nyárias szappanokban gondolkodom, de volt pont egy adagnyi olívaolajos csipkebogyó macerátumom ( olívaolajban hetekig érlelt növénykivonat) még februárról. Szép és értékes szappant lehet készíteni belőle.
Lukrécia honlapján a csipkebogyó-olajról olvastam a következőket: "Nagyon ritka és értékes olaj, nagyon regeneráló és csökkenti az öregedés jeleit. Intenzív ápolást biztosít a száraz, hámló, repedezett bőrnek, tonizáló, bőrnyugtató hatású. A bőrön jól eloszlik és gyorsan beszívódik..."

A csipkebogyó gazdag C-B2 - és A-vitaminban, tartalmaz pektint, szerves savakat (almasav, citromsav), továbbá hidrolizáló csersavakat. Ilcsi néni azt írja róla a füveskönyvében, hogy "a legnehezebben kezelhető érzékeny, allergiás bőröket is rendbe lehet hozni és szépíteni a csipkebogyó készítményekkel". Úgy legyen!
A szappan alap olajokból készült, erős áztatott csipkebogyó teával, extra ápolóként egyrészt mézet tettem bele - ez bőrfiatalító, tápláló, puhító hatású -, valamint  kókuszolaj-ligetszépeolaj-homoktövis olaj hármasa koronázta meg a kompozíciót. Illatként a jázmin és a geránium került kiválasztásra.
 A színe szép halvány narancsos volt a formából kiszedve, és a levegőn teljesen átváltozott bordóvá. Június első hetében, amikor ki lehet próbálni, remélem az összes várt jó tulajdonsága érezhető lesz.
Normáltól az érzékeny, sőt érett bőrig mindenkinek beválhat.post comment:
Hát igen, a csipkebogyó az csipkebogyó- végre fürödhettem vele, és tényleg elmondhatom, szépítés nélkül, hogy eszméletlenül puha és sima a bőröm.  Második számú kedvenc szappan lesz. :)

Márvány mintás szappanok / Marble wave soaps

Az a jó a szappankészítésben, hogy ha egynél több szín van a masszában, abból már lehet mintát alkotni, tucatnyi félét. A legegyszerűbb sza...