Ugrás a fő tartalomra

Mézes Csipkebogyó / Honey Rosehip soap

Ilyen gyönyörű, határozott színű szappan nem volt még a szekrény tetején (száradni).  :)
Bár már inkább nyárias szappanokban gondolkodom, de volt pont egy adagnyi olívaolajos csipkebogyó macerátumom ( olívaolajban hetekig érlelt növénykivonat) még februárról. Szép és értékes szappant lehet készíteni belőle.
Lukrécia honlapján a csipkebogyó-olajról olvastam a következőket: "Nagyon ritka és értékes olaj, nagyon regeneráló és csökkenti az öregedés jeleit. Intenzív ápolást biztosít a száraz, hámló, repedezett bőrnek, tonizáló, bőrnyugtató hatású. A bőrön jól eloszlik és gyorsan beszívódik..."

A csipkebogyó gazdag C-B2 - és A-vitaminban, tartalmaz pektint, szerves savakat (almasav, citromsav), továbbá hidrolizáló csersavakat. Ilcsi néni azt írja róla a füveskönyvében, hogy "a legnehezebben kezelhető érzékeny, allergiás bőröket is rendbe lehet hozni és szépíteni a csipkebogyó készítményekkel". Úgy legyen!
A szappan alap olajokból készült, erős áztatott csipkebogyó teával, extra ápolóként egyrészt mézet tettem bele - ez bőrfiatalító, tápláló, puhító hatású -, valamint  kókuszolaj-ligetszépeolaj-homoktövis olaj hármasa koronázta meg a kompozíciót. Illatként a jázmin és a geránium került kiválasztásra.
 A színe szép halvány narancsos volt a formából kiszedve, és a levegőn teljesen átváltozott bordóvá. Június első hetében, amikor ki lehet próbálni, remélem az összes várt jó tulajdonsága érezhető lesz.
Normáltól az érzékeny, sőt érett bőrig mindenkinek beválhat.post comment:
Hát igen, a csipkebogyó az csipkebogyó- végre fürödhettem vele, és tényleg elmondhatom, szépítés nélkül, hogy eszméletlenül puha és sima a bőröm.  Második számú kedvenc szappan lesz. :)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mézes kamilla-körömvirág szappan receptje / Honey Chamomille-Calendula soap recipe

A szappankészítő tanfolyam után a Mézes Kamilla-Körömvirág szappan volt az első, amit  otthon, egyedül elkészítettem, és azóta is az egyik legkedvesebb szappanom.Kinézetben van némi fejlődés...
Pár gondolat, ami a készítés során a tapasztalataimból ered:

mézes-méhviaszos szappanról van szó, így a túlmelegedés veszélye fennáll. A formába kerülés után a szappantömb felügyeletet igényel, a zselésedés és a túlmelegedési szakasz általában kb. 4-6 órával később kezdett jelentkezni (látszik a zselésedés, és enyhén fel is púposodik a massza közepe), ilyenkor az segített, hogy hűtőbe tettem, akár többször is 10-15 percre a tömböt, így próbálva szabályozni a hőmérsékletet. Ez eddig bevált. gyógynövényt lehet a masszába keverni, friss állapotában (bár így bebarnul), szárított és őrölt formában csak nagyon keveset javasolnék. A második adagba például túl sok kamillát tettem, az illata remekül érződött, de használatkor kellemetlenül dörzsölte a bőrünket. Ha a tetejére kerül, szépen díszít, de felv…

Mosószappan recept / Laundry soap recipe

Mosás ügyében kész fejlődési vonalat jártam már be (nem biztos, hogy a végére értem még...), ahogyan a "mosószappan" cimkéjű bejegyzéseim mutatják.
Jelenleg elégedett fázisban vagyok. Saját mosószappan, lereszelve, kiegészítve mosószódával, és szárazon (nem folyékony mosógélnek elkészítve) kerül a mosógép rekeszébe - vagy közvetlenül a ruhák közé szórva, sima ecetes öblítéssel, vagy ha hiányzik az illat, öko öblítővel. Fehér és színes ruháknál is nagyon szépen mos, általában 40-60 fok között megy a program.
A történethez hozzátartozik, hogy több szappanos "kolléga" tapasztalata, gyakorlati tanácsai, mintadarabjai segítettek, akár interneten olvasva bejegyzéseiket, akár személyes üzenetváltás során - innen is köszönet nekik a sok segítségért! :)

A mosószappanomat is hideg eljárással, kevesebb folyadékkal, tiszta zsiradékból, 0% superfat mutatóval, kevés illóolajjal készítem.
(Lehet picit túllúgozni is pár százalékkal, 3-5 százalék bőven elegendő, a szappankalkulátorb…

Borotvaszappan 2.0. recepttel / Shaving soap 2.0 with recipe

Elfogy végre az első verziós borotvaszappan utolsó darabja is. Így eljött az alkalom, hogy továbbfejlesszem az eredeti receptet.
A tapasztalatok alapján egy, az arcon szépen felhabosítható, jól kezelhető szappan volt, és a Párom bőre borotválkozás után igencsak ápolt, hidratált és puha lett. Ez szuper! :)
Ami problémaként jelentkezett, a több hónapja tartó mindennapi használat eredményeképpen, az a megerősödött és gyorsabb borosta-növekedés. Ez már nem annyira... :(
Ennek eredetét a szappanba beletett, jó sok ricinusolajban látom. Ezt már rögtön az első "tünetek" idején sejtettem, és most eszerint módosítottam a receptet, kihagytam belőle.
A folyadék gyógynövény-főzete a rozmaring és kamilla mellett jó sok körömvirággal gazdagodott. Ápol, gyógyít, regenerál, igazi csodanövény.
Tettem bele kevés fehér agyagot - azt gondolom róla, amellett, hogy tisztítja a bőrt, feltöltheti némi ásványi anyaggal, és mivel a leggyengédebb agyagként nevezik, még az érzékeny bőr is szereti, nyu…