5/24/2013

Mosószappan / Laundry soap

(http://www.harmonet.hu/data/cikkek/60000/60425/01.jpg)

A mosást is megreformáltam egy ideje - úgy sejtettem ugyanis, hogy a bőrünket a mosószer és az öblítő is irritál/hat/ja. Ha már minden terméknél  kerülni igyekszem a sodium laureth sulfate-ot, akkor ez alól a mosópor sem kivétel. Használtam jó ideig mosódiót, ecetes vizes-illóolajos öblítést, azután jöttek a mosószappanok - ebből a Tisza folyónkról elnevezett mosószappan vált eddig be, a többinél maradt valami nagyon kellemetlen gépzsír-szag a ruhákban... na, azt utáltam nagyon. 
És most egy új szappan vásárlásakor jöttem rá, hogy én is tudnék készíteni saját mosószappant, nem? Erre eddig nem is gondoltam. Szép.
Jól utánakerestem más, tapasztaltabb szappankészítők honlapjain, és abban egyeztem meg magammal, hogy tiszta zsírból (nem használt és nem étolajból) készül egy adag próbaverzió. 
A lúgszámításnál most nem a csökkentett mennyiség, hanem - ahogyan a tapasztalatokat böngésztem - a 0%-10% lúgfelesleg válhat be igazán. Szép kemény, hófehér szappanra számítok. Illata azért lesz, némi citrom illóolajat kap a massza. 4 hét pihenést kap, utána befogom tesztelésre. 
Felhasználását tekintve maradok a nekem bevált verziónál, azaz mosáshoz lereszelem sajtreszelőn a szappant, és mosószódával kiegészítve, forró vízben feloldva teszem majd a mosógépbe a ruhák közé.
Íme:


Megjegyzés: tényleg kemény szappan lett - gyakorlatilag egy tömb. Hiába akartam másnap felszeletelni, csak töredezett szegény. Így egyben várom meg, amíg megérik. Ez van. .)

Márvány mintás szappanok / Marble wave soaps

Az a jó a szappankészítésben, hogy ha egynél több szín van a masszában, abból már lehet mintát alkotni, tucatnyi félét. A legegyszerűbb sza...