Ugrás a fő tartalomra

Mosószappan / Laundry soap

(http://www.harmonet.hu/data/cikkek/60000/60425/01.jpg)

A mosást is megreformáltam egy ideje - úgy sejtettem ugyanis, hogy a bőrünket a mosószer és az öblítő is irritál/hat/ja. Ha már minden terméknél  kerülni igyekszem a sodium laureth sulfate-ot, akkor ez alól a mosópor sem kivétel. Használtam jó ideig mosódiót, ecetes vizes-illóolajos öblítést, azután jöttek a mosószappanok - ebből a Tisza folyónkról elnevezett mosószappan vált eddig be, a többinél maradt valami nagyon kellemetlen gépzsír-szag a ruhákban... na, azt utáltam nagyon. 
És most egy új szappan vásárlásakor jöttem rá, hogy én is tudnék készíteni saját mosószappant, nem? Erre eddig nem is gondoltam. Szép.
Jól utánakerestem más, tapasztaltabb szappankészítők honlapjain, és abban egyeztem meg magammal, hogy tiszta zsírból (nem használt és nem étolajból) készül egy adag próbaverzió. 
A lúgszámításnál most nem a csökkentett mennyiség, hanem - ahogyan a tapasztalatokat böngésztem - a 0%-10% lúgfelesleg válhat be igazán. Szép kemény, hófehér szappanra számítok. Illata azért lesz, némi citrom illóolajat kap a massza. 4 hét pihenést kap, utána befogom tesztelésre. 
Felhasználását tekintve maradok a nekem bevált verziónál, azaz mosáshoz lereszelem sajtreszelőn a szappant, és mosószódával kiegészítve, forró vízben feloldva teszem majd a mosógépbe a ruhák közé.
Íme:


Megjegyzés: tényleg kemény szappan lett - gyakorlatilag egy tömb. Hiába akartam másnap felszeletelni, csak töredezett szegény. Így egyben várom meg, amíg megérik. Ez van. .)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mézes kamilla-körömvirág szappan receptje / Honey Chamomille-Calendula soap recipe

A szappankészítő tanfolyam után a Mézes Kamilla-Körömvirág szappan volt az első, amit  otthon, egyedül elkészítettem, és azóta is az egyik legkedvesebb szappanom.Kinézetben van némi fejlődés...
Pár gondolat, ami a készítés során a tapasztalataimból ered:

mézes-méhviaszos szappanról van szó, így a túlmelegedés veszélye fennáll. A formába kerülés után a szappantömb felügyeletet igényel, a zselésedés és a túlmelegedési szakasz általában kb. 4-6 órával később kezdett jelentkezni (látszik a zselésedés, és enyhén fel is púposodik a massza közepe), ilyenkor az segített, hogy hűtőbe tettem, akár többször is 10-15 percre a tömböt, így próbálva szabályozni a hőmérsékletet. Ez eddig bevált. gyógynövényt lehet a masszába keverni, friss állapotában (bár így bebarnul), szárított és őrölt formában csak nagyon keveset javasolnék. A második adagba például túl sok kamillát tettem, az illata remekül érződött, de használatkor kellemetlenül dörzsölte a bőrünket. Ha a tetejére kerül, szépen díszít, de felv…

Mosószappan recept / Laundry soap recipe

Mosás ügyében kész fejlődési vonalat jártam már be (nem biztos, hogy a végére értem még...), ahogyan a "mosószappan" cimkéjű bejegyzéseim mutatják.
Jelenleg elégedett fázisban vagyok. Saját mosószappan, lereszelve, kiegészítve mosószódával, és szárazon (nem folyékony mosógélnek elkészítve) kerül a mosógép rekeszébe - vagy közvetlenül a ruhák közé szórva, sima ecetes öblítéssel, vagy ha hiányzik az illat, öko öblítővel. Fehér és színes ruháknál is nagyon szépen mos, általában 40-60 fok között megy a program.
A történethez hozzátartozik, hogy több szappanos "kolléga" tapasztalata, gyakorlati tanácsai, mintadarabjai segítettek, akár interneten olvasva bejegyzéseiket, akár személyes üzenetváltás során - innen is köszönet nekik a sok segítségért! :)

A mosószappanomat is hideg eljárással, kevesebb folyadékkal, tiszta zsiradékból, 0% superfat mutatóval, kevés illóolajjal készítem.
(Lehet picit túllúgozni is pár százalékkal, 3-5 százalék bőven elegendő, a szappankalkulátorb…

Borotvaszappan 2.0. recepttel / Shaving soap 2.0 with recipe

Elfogy végre az első verziós borotvaszappan utolsó darabja is. Így eljött az alkalom, hogy továbbfejlesszem az eredeti receptet.
A tapasztalatok alapján egy, az arcon szépen felhabosítható, jól kezelhető szappan volt, és a Párom bőre borotválkozás után igencsak ápolt, hidratált és puha lett. Ez szuper! :)
Ami problémaként jelentkezett, a több hónapja tartó mindennapi használat eredményeképpen, az a megerősödött és gyorsabb borosta-növekedés. Ez már nem annyira... :(
Ennek eredetét a szappanba beletett, jó sok ricinusolajban látom. Ezt már rögtön az első "tünetek" idején sejtettem, és most eszerint módosítottam a receptet, kihagytam belőle.
A folyadék gyógynövény-főzete a rozmaring és kamilla mellett jó sok körömvirággal gazdagodott. Ápol, gyógyít, regenerál, igazi csodanövény.
Tettem bele kevés fehér agyagot - azt gondolom róla, amellett, hogy tisztítja a bőrt, feltöltheti némi ásványi anyaggal, és mivel a leggyengédebb agyagként nevezik, még az érzékeny bőr is szereti, nyu…