6/16/2013

Levendula... tigris mintával... másképp... / Lavender... with tiger stripe pattern...in another way...

Találékonyság, gyorsaság, lemondás... ezek is kellenek (néha, sajnos) a szappankészítéshez.
Ez egy tipikus "így ne" sztori - alapvetően más szappanostársak szórakoztatására (és esetleg okulására) írom le. Az valami csodálatos, hogy egy elrontott dologból mennyit lehet végül tanulni.
Az úgy kezdődött, hogy rózsaszín szappanról álmodtam.  És volt a fagyasztóban még vadrózsavíz - enyhén rózsaszín lé, gondoltam, sima ügy, gyorsan elkészítem a masszát, bele a jó kis tihanyi levendula illóolajat, tetejére pár szál virágocska...
Igen.
Azután az ember NAGYON kreatív lesz, amikor látja, hogy a rózsaszín virágvíz konkrétan teabarna színűvé változik a lúgban.
Összeöntéskor még egy próbát megért, hátha egy kis titánium-dioxid fehérít rajta, hogy lehessen némi rózsaszín játékot belevinni... de nem, nem oldottam fel pici vízben, csak szórom, és persze nem fehéredik, nem értem, miért, talán a holdállás, vagy tudja a csuda...maradt a jócskán vaníliafagylalt szín.
 A rózsaszínnel még küzdök.   A múltkor a rózsaszín agyag a sárga masszában nem ért sokat. Mi lenne, ha késhegynyi vas-oxiddal próbálnám meg? Aha... azt sem oldottam fel vízben előtte... kis göbökben potyog a masszába, nem színezi szépen...A rózsaszín terv ugrik, az idő telik, a massza egyre sűrűbb.
Akkor legyen kakaópor! (Gondolom, a rutinosabbak itt már nem bírják a nevetéssel...)
Az ötletet cselekvés követi, beleszitálom, szépen keveredik, jó lesz... gyors mintázás, a vége már szinte köt, de megvan.
Meg a döbbenet is, hogy a nagy agyalás közben a kezem azért automatikusan a levendulás üveg után nyúlt, mert hát gikszer ide, kapkodás oda, azt még észben tartottam, hogy LEVENDULA szappant akarok. Viszont a kinézetet, a kakaóhoz passzoló illat-elvárásokat nem latolgattam.
Jobb lett volna lemondani róla, natúr szappanillattal jobban kibékültem volna. Kárpótol kicsit a bőven beletett shea vaj és most először a kakaóvaj.
Amúgy a mintája fantasztikus lett- a Párom meg azzal vigasztal, hogy "De hát ettünk már levendulás csokit." (Arra már nem emlékszem, hogy hol vagy mikor, de biztosan.)
Szóval a "mindenféle levendulás szappanok" gyűjteménye újabb darabbal bővült. :)


Utólagos bejegyzés: ennyire finom, krémes habzású szappanom még nem volt! Élmény vele a fürdés. Vagy a rózsavíz, vagy a kakaóvaj, vagy mindkettő együtt teszi ezt a hatást. Legközelebb is elkészítem, hasonló összetétellel: azaz kakaóporral és kakaóvajjal, de vanília illatban. :)

Márvány mintás szappanok / Marble wave soaps

Az a jó a szappankészítésben, hogy ha egynél több szín van a masszában, abból már lehet mintát alkotni, tucatnyi félét. A legegyszerűbb sza...