Ugrás a fő tartalomra

Levendula... tigris mintával... másképp... / Lavender... with tiger stripe pattern...in another way...

Találékonyság, gyorsaság, lemondás... ezek is kellenek (néha, sajnos) a szappankészítéshez.
Ez egy tipikus "így ne" sztori - alapvetően más szappanostársak szórakoztatására (és esetleg okulására) írom le. Az valami csodálatos, hogy egy elrontott dologból mennyit lehet végül tanulni.
Az úgy kezdődött, hogy rózsaszín szappanról álmodtam.  És volt a fagyasztóban még vadrózsavíz - enyhén rózsaszín lé, gondoltam, sima ügy, gyorsan elkészítem a masszát, bele a jó kis tihanyi levendula illóolajat, tetejére pár szál virágocska...
Igen.
Azután az ember NAGYON kreatív lesz, amikor látja, hogy a rózsaszín virágvíz konkrétan teabarna színűvé változik a lúgban.
Összeöntéskor még egy próbát megért, hátha egy kis titánium-dioxid fehérít rajta, hogy lehessen némi rózsaszín játékot belevinni... de nem, nem oldottam fel pici vízben, csak szórom, és persze nem fehéredik, nem értem, miért, talán a holdállás, vagy tudja a csuda...maradt a jócskán vaníliafagylalt szín.
 A rózsaszínnel még küzdök.   A múltkor a rózsaszín agyag a sárga masszában nem ért sokat. Mi lenne, ha késhegynyi vas-oxiddal próbálnám meg? Aha... azt sem oldottam fel vízben előtte... kis göbökben potyog a masszába, nem színezi szépen...A rózsaszín terv ugrik, az idő telik, a massza egyre sűrűbb.
Akkor legyen kakaópor! (Gondolom, a rutinosabbak itt már nem bírják a nevetéssel...)
Az ötletet cselekvés követi, beleszitálom, szépen keveredik, jó lesz... gyors mintázás, a vége már szinte köt, de megvan.
Meg a döbbenet is, hogy a nagy agyalás közben a kezem azért automatikusan a levendulás üveg után nyúlt, mert hát gikszer ide, kapkodás oda, azt még észben tartottam, hogy LEVENDULA szappant akarok. Viszont a kinézetet, a kakaóhoz passzoló illat-elvárásokat nem latolgattam.
Jobb lett volna lemondani róla, natúr szappanillattal jobban kibékültem volna. Kárpótol kicsit a bőven beletett shea vaj és most először a kakaóvaj.
Amúgy a mintája fantasztikus lett- a Párom meg azzal vigasztal, hogy "De hát ettünk már levendulás csokit." (Arra már nem emlékszem, hogy hol vagy mikor, de biztosan.)
Szóval a "mindenféle levendulás szappanok" gyűjteménye újabb darabbal bővült. :)


Utólagos bejegyzés: ennyire finom, krémes habzású szappanom még nem volt! Élmény vele a fürdés. Vagy a rózsavíz, vagy a kakaóvaj, vagy mindkettő együtt teszi ezt a hatást. Legközelebb is elkészítem, hasonló összetétellel: azaz kakaóporral és kakaóvajjal, de vanília illatban. :)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mézes kamilla-körömvirág szappan receptje / Honey Chamomille-Calendula soap recipe

A szappankészítő tanfolyam után a Mézes Kamilla-Körömvirág szappan volt az első, amit  otthon, egyedül elkészítettem, és azóta is az egyik legkedvesebb szappanom.Kinézetben van némi fejlődés...
Pár gondolat, ami a készítés során a tapasztalataimból ered:

mézes-méhviaszos szappanról van szó, így a túlmelegedés veszélye fennáll. A formába kerülés után a szappantömb felügyeletet igényel, a zselésedés és a túlmelegedési szakasz általában kb. 4-6 órával később kezdett jelentkezni (látszik a zselésedés, és enyhén fel is púposodik a massza közepe), ilyenkor az segített, hogy hűtőbe tettem, akár többször is 10-15 percre a tömböt, így próbálva szabályozni a hőmérsékletet. Ez eddig bevált. gyógynövényt lehet a masszába keverni, friss állapotában (bár így bebarnul), szárított és őrölt formában csak nagyon keveset javasolnék. A második adagba például túl sok kamillát tettem, az illata remekül érződött, de használatkor kellemetlenül dörzsölte a bőrünket. Ha a tetejére kerül, szépen díszít, de felv…

Mosószappan recept / Laundry soap recipe

Mosás ügyében kész fejlődési vonalat jártam már be (nem biztos, hogy a végére értem még...), ahogyan a "mosószappan" cimkéjű bejegyzéseim mutatják.
Jelenleg elégedett fázisban vagyok. Saját mosószappan, lereszelve, kiegészítve mosószódával, és szárazon (nem folyékony mosógélnek elkészítve) kerül a mosógép rekeszébe - vagy közvetlenül a ruhák közé szórva, sima ecetes öblítéssel, vagy ha hiányzik az illat, öko öblítővel. Fehér és színes ruháknál is nagyon szépen mos, általában 40-60 fok között megy a program.
A történethez hozzátartozik, hogy több szappanos "kolléga" tapasztalata, gyakorlati tanácsai, mintadarabjai segítettek, akár interneten olvasva bejegyzéseiket, akár személyes üzenetváltás során - innen is köszönet nekik a sok segítségért! :)

A mosószappanomat is hideg eljárással, kevesebb folyadékkal, tiszta zsiradékból, 0% superfat mutatóval, kevés illóolajjal készítem.
(Lehet picit túllúgozni is pár százalékkal, 3-5 százalék bőven elegendő, a szappankalkulátorb…

Borotvaszappan 2.0. recepttel / Shaving soap 2.0 with recipe

Elfogy végre az első verziós borotvaszappan utolsó darabja is. Így eljött az alkalom, hogy továbbfejlesszem az eredeti receptet.
A tapasztalatok alapján egy, az arcon szépen felhabosítható, jól kezelhető szappan volt, és a Párom bőre borotválkozás után igencsak ápolt, hidratált és puha lett. Ez szuper! :)
Ami problémaként jelentkezett, a több hónapja tartó mindennapi használat eredményeképpen, az a megerősödött és gyorsabb borosta-növekedés. Ez már nem annyira... :(
Ennek eredetét a szappanba beletett, jó sok ricinusolajban látom. Ezt már rögtön az első "tünetek" idején sejtettem, és most eszerint módosítottam a receptet, kihagytam belőle.
A folyadék gyógynövény-főzete a rozmaring és kamilla mellett jó sok körömvirággal gazdagodott. Ápol, gyógyít, regenerál, igazi csodanövény.
Tettem bele kevés fehér agyagot - azt gondolom róla, amellett, hogy tisztítja a bőrt, feltöltheti némi ásványi anyaggal, és mivel a leggyengédebb agyagként nevezik, még az érzékeny bőr is szereti, nyu…