Ugrás a fő tartalomra

"Meleg" eljárásos szappanok tanfolyam / Hot Process Soap Course

Régóta vártam már, végre szerveztek a városunkban tanfolyamot! (nem reklámnak szánom, de megérdemli, mert remek, a Szappaniskola "növendéke" voltam most is.)  Nagyon kíváncsi voltam a meleg eljárással készíthető szappanokra. Más, mint a "hideg öntéses" eljárás, de nem sokkal bonyolultabb, és ahogyan a mondás tartja, itt is "gyakorlat teszi a mestert".
Mint ahogyan kiokosodtunk, a meleg eljárásnál a szappanosodás nem hetekig tart, hanem pár óra alatt lezajlik. Ez a jutalom a macerásabb elkészítésért cserébe.
Sokan voltunk, jó kis csapat, nagyon ügyes szakvezetővel az élünkön, összefogva pár óra alatt elkészült egy halom folyékony szappan, külön-külön recepttel dolgozva mosószer, mosogató, sampon, tusfürdő, krémszappan, valamint egy adag hagyományos hideg eljárásos szappan is a sütőben. Szépen megosztoztunk a produktumokon.


A mosogatószer teafa olajos kiegészítést kapott. A folyékony mosószert is alig várom, hogy teszteljem.
A tusfürdő kicsit bizarr, mert gyógynövény-főzetből készült, de a hatása annál jobb:


A sampon ugyanígy gyógynövényes:


A meleg eljárásos szappan levendula szappannak készült, kinézetre igencsak rusztikus, viszont kárpótlásképpen akár másnaptól használható.És ami nekem meglepetés termék, az a krémszappan, soha nem is hallottam róla, így annál inkább örültem, hogy én készíthettem el párban egy kedves kiskunhalasi tanfolyamos társsal. A kész masszát habbá vertük, "ízesítettük" - az enyém rózsaszín agyagot kapott, illetve fehér tea és kubeba illóolajat. Fantasztikus! Nem mondom, ez az eljárás időigényesebb, és jobban is kell figyelni, viszont a háztartás vegyi része ezzel teljesen önellátóvá tehető. Büszke vagyok magamra, hogy ezt is megtanultam, és nagyon izgalmas kérdés, hogy a későbbiekben miket alkotok majd ezzel a technikával. :)


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mézes kamilla-körömvirág szappan receptje / Honey Chamomille-Calendula soap recipe

A szappankészítő tanfolyam után a Mézes Kamilla-Körömvirág szappan volt az első, amit  otthon, egyedül elkészítettem, és azóta is az egyik legkedvesebb szappanom.Kinézetben van némi fejlődés...
Pár gondolat, ami a készítés során a tapasztalataimból ered:

mézes-méhviaszos szappanról van szó, így a túlmelegedés veszélye fennáll. A formába kerülés után a szappantömb felügyeletet igényel, a zselésedés és a túlmelegedési szakasz általában kb. 4-6 órával később kezdett jelentkezni (látszik a zselésedés, és enyhén fel is púposodik a massza közepe), ilyenkor az segített, hogy hűtőbe tettem, akár többször is 10-15 percre a tömböt, így próbálva szabályozni a hőmérsékletet. Ez eddig bevált. gyógynövényt lehet a masszába keverni, friss állapotában (bár így bebarnul), szárított és őrölt formában csak nagyon keveset javasolnék. A második adagba például túl sok kamillát tettem, az illata remekül érződött, de használatkor kellemetlenül dörzsölte a bőrünket. Ha a tetejére kerül, szépen díszít, de felv…

Mosószappan recept / Laundry soap recipe

Mosás ügyében kész fejlődési vonalat jártam már be (nem biztos, hogy a végére értem még...), ahogyan a "mosószappan" cimkéjű bejegyzéseim mutatják.
Jelenleg elégedett fázisban vagyok. Saját mosószappan, lereszelve, kiegészítve mosószódával, és szárazon (nem folyékony mosógélnek elkészítve) kerül a mosógép rekeszébe - vagy közvetlenül a ruhák közé szórva, sima ecetes öblítéssel, vagy ha hiányzik az illat, öko öblítővel. Fehér és színes ruháknál is nagyon szépen mos, általában 40-60 fok között megy a program.
A történethez hozzátartozik, hogy több szappanos "kolléga" tapasztalata, gyakorlati tanácsai, mintadarabjai segítettek, akár interneten olvasva bejegyzéseiket, akár személyes üzenetváltás során - innen is köszönet nekik a sok segítségért! :)

A mosószappanomat is hideg eljárással, kevesebb folyadékkal, tiszta zsiradékból, 0% superfat mutatóval, kevés illóolajjal készítem.
(Lehet picit túllúgozni is pár százalékkal, 3-5 százalék bőven elegendő, a szappankalkulátorb…

Borotvaszappan 2.0. recepttel / Shaving soap 2.0 with recipe

Elfogy végre az első verziós borotvaszappan utolsó darabja is. Így eljött az alkalom, hogy továbbfejlesszem az eredeti receptet.
A tapasztalatok alapján egy, az arcon szépen felhabosítható, jól kezelhető szappan volt, és a Párom bőre borotválkozás után igencsak ápolt, hidratált és puha lett. Ez szuper! :)
Ami problémaként jelentkezett, a több hónapja tartó mindennapi használat eredményeképpen, az a megerősödött és gyorsabb borosta-növekedés. Ez már nem annyira... :(
Ennek eredetét a szappanba beletett, jó sok ricinusolajban látom. Ezt már rögtön az első "tünetek" idején sejtettem, és most eszerint módosítottam a receptet, kihagytam belőle.
A folyadék gyógynövény-főzete a rozmaring és kamilla mellett jó sok körömvirággal gazdagodott. Ápol, gyógyít, regenerál, igazi csodanövény.
Tettem bele kevés fehér agyagot - azt gondolom róla, amellett, hogy tisztítja a bőrt, feltöltheti némi ásványi anyaggal, és mivel a leggyengédebb agyagként nevezik, még az érzékeny bőr is szereti, nyu…