6/17/2013

"Meleg" eljárásos szappanok tanfolyam / Hot Process Soap Course

Régóta vártam már, végre szerveztek a városunkban tanfolyamot! (nem reklámnak szánom, de megérdemli, mert remek, a Szappaniskola "növendéke" voltam most is.)  Nagyon kíváncsi voltam a meleg eljárással készíthető szappanokra. Más, mint a "hideg öntéses" eljárás, de nem sokkal bonyolultabb, és ahogyan a mondás tartja, itt is "gyakorlat teszi a mestert".
Mint ahogyan kiokosodtunk, a meleg eljárásnál a szappanosodás nem hetekig tart, hanem pár óra alatt lezajlik. Ez a jutalom a macerásabb elkészítésért cserébe.
Sokan voltunk, jó kis csapat, nagyon ügyes szakvezetővel az élünkön, összefogva pár óra alatt elkészült egy halom folyékony szappan, külön-külön recepttel dolgozva mosószer, mosogató, sampon, tusfürdő, krémszappan, valamint egy adag hagyományos hideg eljárásos szappan is a sütőben. Szépen megosztoztunk a produktumokon.


A mosogatószer teafa olajos kiegészítést kapott. A folyékony mosószert is alig várom, hogy teszteljem.
A tusfürdő kicsit bizarr, mert gyógynövény-főzetből készült, de a hatása annál jobb:


A sampon ugyanígy gyógynövényes:


A meleg eljárásos szappan levendula szappannak készült, kinézetre igencsak rusztikus, viszont kárpótlásképpen akár másnaptól használható.És ami nekem meglepetés termék, az a krémszappan, soha nem is hallottam róla, így annál inkább örültem, hogy én készíthettem el párban egy kedves kiskunhalasi tanfolyamos társsal. A kész masszát habbá vertük, "ízesítettük" - az enyém rózsaszín agyagot kapott, illetve fehér tea és kubeba illóolajat. Fantasztikus! Nem mondom, ez az eljárás időigényesebb, és jobban is kell figyelni, viszont a háztartás vegyi része ezzel teljesen önellátóvá tehető. Büszke vagyok magamra, hogy ezt is megtanultam, és nagyon izgalmas kérdés, hogy a későbbiekben miket alkotok majd ezzel a technikával. :)


Márvány mintás szappanok / Marble wave soaps

Az a jó a szappankészítésben, hogy ha egynél több szín van a masszában, abból már lehet mintát alkotni, tucatnyi félét. A legegyszerűbb sza...