Ugrás a fő tartalomra

Himalája sószappan újragondolva / New salt soap

A sószappan receptnél a legtöbb helyen úgy olvastam, hogy az olajtartalomnak megfelelő súlyú finomszemcsés sót kell adni a már elvegyített "pudingos" masszához. Az első sószappanokat én így készítettem. Nagyon jó hatású, puha és felfrissült lesz a bőr tőle, de nem igazán habzik, és a sószemek eléggé dörzsölnek, nem annyira kellemes. Viszont most a szappantanfolyamon az oktatónk azt javasolta, legyen a só az olajmennyiség fele, úgy kevésbé lesz dörzsölős, viszont jobban fog habzani, és a só hatása úgy is érvényesülni fog.
A mostani sószappan tehát a szokásos szappanmassza, és csak feleannyi finom tengeri só. A mintázathoz rózsaszín agyagot és Chlorella algát használtam, és elég szép lett. A rózsaszín agyag elsősorban a száraz, dehidratált, érzékeny és érett bőrre ajánlott. A Chlorella alga méregtelenít, sejtmegújító, feszesít, "ásványosít", hidratál. Az illata indiai citromfű illóolaj, amely antibakteriális, gombaellenes, dezodoráló, antioxidáns hatású, lelkileg nyugtató, szorongásoldó. (Nem mérgező, nem irritáló, nem érzékenyítő és nem fototoxikus.)


(Gyártástechnológiai megjegyzés - a sószappan még így, csökkentett sótartalommal is nagyon morzsalékos szeletelésnél. Kb. 14 órát volt a formában, és már ez is határeset, mindegyik szeletnél meg kellett küzdeni, hogy ne törjön össze, de a szélén még így sem a legszebb... )


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mézes kamilla-körömvirág szappan receptje / Honey Chamomille-Calendula soap recipe

A szappankészítő tanfolyam után a Mézes Kamilla-Körömvirág szappan volt az első, amit  otthon, egyedül elkészítettem, és azóta is az egyik legkedvesebb szappanom.Kinézetben van némi fejlődés...
Pár gondolat, ami a készítés során a tapasztalataimból ered:

mézes-méhviaszos szappanról van szó, így a túlmelegedés veszélye fennáll. A formába kerülés után a szappantömb felügyeletet igényel, a zselésedés és a túlmelegedési szakasz általában kb. 4-6 órával később kezdett jelentkezni (látszik a zselésedés, és enyhén fel is púposodik a massza közepe), ilyenkor az segített, hogy hűtőbe tettem, akár többször is 10-15 percre a tömböt, így próbálva szabályozni a hőmérsékletet. Ez eddig bevált. gyógynövényt lehet a masszába keverni, friss állapotában (bár így bebarnul), szárított és őrölt formában csak nagyon keveset javasolnék. A második adagba például túl sok kamillát tettem, az illata remekül érződött, de használatkor kellemetlenül dörzsölte a bőrünket. Ha a tetejére kerül, szépen díszít, de felv…

Mosószappan recept / Laundry soap recipe

Mosás ügyében kész fejlődési vonalat jártam már be (nem biztos, hogy a végére értem még...), ahogyan a "mosószappan" cimkéjű bejegyzéseim mutatják.
Jelenleg elégedett fázisban vagyok. Saját mosószappan, lereszelve, kiegészítve mosószódával, és szárazon (nem folyékony mosógélnek elkészítve) kerül a mosógép rekeszébe - vagy közvetlenül a ruhák közé szórva, sima ecetes öblítéssel, vagy ha hiányzik az illat, öko öblítővel. Fehér és színes ruháknál is nagyon szépen mos, általában 40-60 fok között megy a program.
A történethez hozzátartozik, hogy több szappanos "kolléga" tapasztalata, gyakorlati tanácsai, mintadarabjai segítettek, akár interneten olvasva bejegyzéseiket, akár személyes üzenetváltás során - innen is köszönet nekik a sok segítségért! :)

A mosószappanomat is hideg eljárással, kevesebb folyadékkal, tiszta zsiradékból, 0% superfat mutatóval, kevés illóolajjal készítem.
(Lehet picit túllúgozni is pár százalékkal, 3-5 százalék bőven elegendő, a szappankalkulátorb…

Borotvaszappan 2.0. recepttel / Shaving soap 2.0 with recipe

Elfogy végre az első verziós borotvaszappan utolsó darabja is. Így eljött az alkalom, hogy továbbfejlesszem az eredeti receptet.
A tapasztalatok alapján egy, az arcon szépen felhabosítható, jól kezelhető szappan volt, és a Párom bőre borotválkozás után igencsak ápolt, hidratált és puha lett. Ez szuper! :)
Ami problémaként jelentkezett, a több hónapja tartó mindennapi használat eredményeképpen, az a megerősödött és gyorsabb borosta-növekedés. Ez már nem annyira... :(
Ennek eredetét a szappanba beletett, jó sok ricinusolajban látom. Ezt már rögtön az első "tünetek" idején sejtettem, és most eszerint módosítottam a receptet, kihagytam belőle.
A folyadék gyógynövény-főzete a rozmaring és kamilla mellett jó sok körömvirággal gazdagodott. Ápol, gyógyít, regenerál, igazi csodanövény.
Tettem bele kevés fehér agyagot - azt gondolom róla, amellett, hogy tisztítja a bőrt, feltöltheti némi ásványi anyaggal, és mivel a leggyengédebb agyagként nevezik, még az érzékeny bőr is szereti, nyu…