6/25/2013

Himalája sószappan újragondolva / New salt soap

A sószappan receptnél a legtöbb helyen úgy olvastam, hogy az olajtartalomnak megfelelő súlyú finomszemcsés sót kell adni a már elvegyített "pudingos" masszához. Az első sószappanokat én így készítettem. Nagyon jó hatású, puha és felfrissült lesz a bőr tőle, de nem igazán habzik, és a sószemek eléggé dörzsölnek, nem annyira kellemes. Viszont most a szappantanfolyamon az oktatónk azt javasolta, legyen a só az olajmennyiség fele, úgy kevésbé lesz dörzsölős, viszont jobban fog habzani, és a só hatása úgy is érvényesülni fog.
A mostani sószappan tehát a szokásos szappanmassza, és csak feleannyi finom tengeri só. A mintázathoz rózsaszín agyagot és Chlorella algát használtam, és elég szép lett. A rózsaszín agyag elsősorban a száraz, dehidratált, érzékeny és érett bőrre ajánlott. A Chlorella alga méregtelenít, sejtmegújító, feszesít, "ásványosít", hidratál. Az illata indiai citromfű illóolaj, amely antibakteriális, gombaellenes, dezodoráló, antioxidáns hatású, lelkileg nyugtató, szorongásoldó. (Nem mérgező, nem irritáló, nem érzékenyítő és nem fototoxikus.)


(Gyártástechnológiai megjegyzés - a sószappan még így, csökkentett sótartalommal is nagyon morzsalékos szeletelésnél. Kb. 14 órát volt a formában, és már ez is határeset, mindegyik szeletnél meg kellett küzdeni, hogy ne törjön össze, de a szélén még így sem a legszebb... )


Márvány mintás szappanok / Marble wave soaps

Az a jó a szappankészítésben, hogy ha egynél több szín van a masszában, abból már lehet mintát alkotni, tucatnyi félét. A legegyszerűbb sza...