7/30/2013

Mosógél-gyártás / Making washing liquid

A saját házi mosószappanról már írtam itt. Viszont a pozitív tapasztalatok nyomán érdemesnek mutatkozott a továbbfejlesztés.
Szerencsére Zefír oldalán olvashattam a mosógél készítésről, hát persze, hogy megcsináltam! A saját, hidegen készült, (túllúgozott) mosószappan egy részét áldoztam be, a recept szerint felfőzve vízzel, majd hozzá a külön feloldott mosószóda és némi szódabikarbónás kiegészítés, turmixolás, és már kész is. A gyakorlatban ez az előre elkészített mosógél még jobban is tetszik,  mint amikor egy-egy mosás előtt kanálnyi reszelt szappant és mosószódát oldottam fel forró vízben. Az összefőzés jobb eredményt hozott, úgy tűnik.


Második lépcsőként tudni akartam végre, hogy az "igazi", drága nagy-és dédszüleink, és korábbi őseink szokása és tudása szerint készült szappan hogyan mos, miként viselkedik?
 Ráleltem Erikára, egy kedves szappanos társra, aki ilyen hagyományos szappant is főz, általa jutottam "eredeti" mosószappanhoz. Olyan erős, hogy csupasz kézzel nem is szabad megfogni, nekem legalább is azonnal csípte a kezem. A fotón is látszik, milyen kemény, a felszínére kiülve a szélén fehéren erezett (gondolom a lúg).


De lereszeltem, elkészítettem a mosógélt a tanultak szerint, és ez a verzió is nagyon tetszik! (Kiegészítendő azzal, hogy Erikánál a receptben bórax is szerepel.)
Ami különbséget tapasztalok, az egyelőre a ruhák illatán veszem észre, a főzős mosószappannál olyan friss, nyári szabad levegős illata lesz a ruháknak!
Mivel ereje az van, nem tudom, idővel a ruhák színét kiveszi-e? Anyukámra gondolok, ő figyelmeztetett, hogy pl. a nagymamám csak a munkás ruhákat és a rongyszőnyegeket mosta háziszappannal, a finom ruhákhoz bolti mosószert vettek... Majd látjuk.
Engem már az is megnyugtat, hogy az eddigi mosási költség a töredékére csökkent, ami nem elhanyagolható ám! Ezen felül a ruháink nem szennyeződnek bolti/ipari szutykokkal, tisztán egészségesek, és a mosógép is hosszabb életű lesz - remélem, nem rakódik le benne annyi trutyi.(Nem is beszélve arról, hogy pl. az öblítős és mosószeres rekesz sem tömődik el azzal a ragacsos, bepenészedő-begombásodó nyálkás rétegtől, ami a bolti szereknél "megszoktunk". Az ecetes öblítő gondoskodik erről.)


P.s. - a fenti bejegyzés óta eltelt időszakban gyűjtöttem némi tapasztalatot, így a mosás-kérdésben már itt tartok:
http://szappanszertar.blogspot.hu/2013/10/mosasrol-megint-washing-topic-again.html

Márvány mintás szappanok / Marble wave soaps

Az a jó a szappankészítésben, hogy ha egynél több szín van a masszában, abból már lehet mintát alkotni, tucatnyi félét. A legegyszerűbb sza...