Ugrás a fő tartalomra

Túlmelegedés és hibajavítás / Soap over-heat and correction

Na, gyerekek - ez megint egy tanító jellegű bejegyzés, szappant kotyvasztó honfitársak és honleányok számára, okulásul! 
Ezzel a szappannal kipróbálhattam a szappan megmentés praktikáját, az újraolvasztást. Nagy élmény... Viszont ismét sok-sok tapasztalattal gazdagodtam, úgyhogy még azt is mondhatom: "Köszönöm!"
Az úgy kezdődött, hogy szerettem volna készíteni egy saját "női" szappant. Ötvöztem két szappant gondolatilag és tettekben.
 Nikitől (Lukrécia kencéi) a kefír, Margótól (Szappanfalu) a cickafark főzet ötletét vettem (volna) át, és megalkottam egy harmadik változatot.A folyadék-alap saját gyűjtésű cickafark és (bolti) palástfű főzete. Mindkettő növény a "nők igazi segítője". A cickafark nyugtató, görcsoldó, vérzéscsillapító, jó visszérre, aranyérre is. A palástfű érösszehúzó, gyulladáscsökkentő és enyhe antiszeptikus hatása van. Arcvízként kiváló az aknés, tág pórusú, kivörösödött bőrre is.
Kiegészítésként került bele egy kis doboz kefír a pudingosodásnál. Illóolajok terén visszafogott teafa és geránium, az előbbi antiszeptikus, az utóbbi nyugtató, bőrápoló, lelki szinten is ellazít és harmonizál. Semmi cifraság, a tetején csak pár szál cickafark levél- és virág.
Formába kerülés:
Karamelles színű, kivilágosodott (mintha gélesedne), a szélein enyhén gyöngyös... Hmm-hmm... azért párszor 5-10 percre betettem a hűtőbe, "biztos ami biztos" alapon. Úgy tűnt, megnyugodott.

Másnap:
A formából kivéve barnás lé a tömb alján...nem jó jel! A színe sem tetszik, barnás-foltos...Felvágva a valóság: az alja rész elválik, zselés-folyadékos, a vágás mentén túl olajos... a katasztrófa fotón szemléltetve:

Szóval mégis túlmelegedett és ún. "fázis-szétválás" történt? Én erre tudok gondolni.
A tönkrement részeket szépen levágtam, viszont kérdés, hogy a szappan története hogyan folytatódik, mert a teteje rész sem tetszik annyira.
Mentő-ötlet: újraolvasztás. A mikéntjéről sorstársaknak itt bővebben:
 http://szappanszertar.blogspot.hu/2013/11/szappan-ujraolvasztas-soap-rebatching.html

Amúgy nem vigasztal, hogy "megmenthető" a szappan-alapanyag. Olyan kis csúnya szegény... "rusztikus". Próbáltam belenyomkodni a formába, úgy-ahogy sikerrel. Másnap felszeletelgettem, puha, mint a gyurma...hát ez van. Lesz ideje szikkadni a polcon akár egész nyáron, őszig hozzá sem nyúlok, azután meg elhasználom kézmosónak. Talán.

Tanulság: Persze azóta sejtem, hol lehetett a bibi.
Legközelebb (mert tuti lesz! nem adom fel) fagyasztóból kivett kefír megy bele, nem szobahőmérsékletű, és sokkal kevesebb, a lúg-részbe, nem pedig a pudingos masszába.
És még jobban figyelem a masszát a formában. Ennyi! :)


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mézes kamilla-körömvirág szappan receptje / Honey Chamomille-Calendula soap recipe

A szappankészítő tanfolyam után a Mézes Kamilla-Körömvirág szappan volt az első, amit  otthon, egyedül elkészítettem, és azóta is az egyik legkedvesebb szappanom.Kinézetben van némi fejlődés...
Pár gondolat, ami a készítés során a tapasztalataimból ered:

mézes-méhviaszos szappanról van szó, így a túlmelegedés veszélye fennáll. A formába kerülés után a szappantömb felügyeletet igényel, a zselésedés és a túlmelegedési szakasz általában kb. 4-6 órával később kezdett jelentkezni (látszik a zselésedés, és enyhén fel is púposodik a massza közepe), ilyenkor az segített, hogy hűtőbe tettem, akár többször is 10-15 percre a tömböt, így próbálva szabályozni a hőmérsékletet. Ez eddig bevált. gyógynövényt lehet a masszába keverni, friss állapotában (bár így bebarnul), szárított és őrölt formában csak nagyon keveset javasolnék. A második adagba például túl sok kamillát tettem, az illata remekül érződött, de használatkor kellemetlenül dörzsölte a bőrünket. Ha a tetejére kerül, szépen díszít, de felv…

Mosószappan recept / Laundry soap recipe

Mosás ügyében kész fejlődési vonalat jártam már be (nem biztos, hogy a végére értem még...), ahogyan a "mosószappan" cimkéjű bejegyzéseim mutatják.
Jelenleg elégedett fázisban vagyok. Saját mosószappan, lereszelve, kiegészítve mosószódával, és szárazon (nem folyékony mosógélnek elkészítve) kerül a mosógép rekeszébe - vagy közvetlenül a ruhák közé szórva, sima ecetes öblítéssel, vagy ha hiányzik az illat, öko öblítővel. Fehér és színes ruháknál is nagyon szépen mos, általában 40-60 fok között megy a program.
A történethez hozzátartozik, hogy több szappanos "kolléga" tapasztalata, gyakorlati tanácsai, mintadarabjai segítettek, akár interneten olvasva bejegyzéseiket, akár személyes üzenetváltás során - innen is köszönet nekik a sok segítségért! :)

A mosószappanomat is hideg eljárással, kevesebb folyadékkal, tiszta zsiradékból, 0% superfat mutatóval, kevés illóolajjal készítem.
(Lehet picit túllúgozni is pár százalékkal, 3-5 százalék bőven elegendő, a szappankalkulátorb…

Borotvaszappan 2.0. recepttel / Shaving soap 2.0 with recipe

Elfogy végre az első verziós borotvaszappan utolsó darabja is. Így eljött az alkalom, hogy továbbfejlesszem az eredeti receptet.
A tapasztalatok alapján egy, az arcon szépen felhabosítható, jól kezelhető szappan volt, és a Párom bőre borotválkozás után igencsak ápolt, hidratált és puha lett. Ez szuper! :)
Ami problémaként jelentkezett, a több hónapja tartó mindennapi használat eredményeképpen, az a megerősödött és gyorsabb borosta-növekedés. Ez már nem annyira... :(
Ennek eredetét a szappanba beletett, jó sok ricinusolajban látom. Ezt már rögtön az első "tünetek" idején sejtettem, és most eszerint módosítottam a receptet, kihagytam belőle.
A folyadék gyógynövény-főzete a rozmaring és kamilla mellett jó sok körömvirággal gazdagodott. Ápol, gyógyít, regenerál, igazi csodanövény.
Tettem bele kevés fehér agyagot - azt gondolom róla, amellett, hogy tisztítja a bőrt, feltöltheti némi ásványi anyaggal, és mivel a leggyengédebb agyagként nevezik, még az érzékeny bőr is szereti, nyu…