10/15/2013

Birsalma szappan / Quince soap

Erre azért készültem egy ideje... csodálatos az idei birsalma-termés, a piacon szebbnél-szebb almákat kapni, az illatuk mesés, és egy jó kompótnak is ki tudna ellenállni? :)
És a birsalma szappan... máshol, másnál gyönyörű mély-bordó szépségek készültek. Így az egyik almámat én is feláldoztam a szépség oltárán.
A birsalmáról Ilcsi néni Képes Füveskönyvében olvastam a legszebbeket, hogy milyen kiválóan táplál és hidratál, összehúzó, tonizáló, kisimító hatású.
A "Hogyan készítsünk birsalma-levet?"-projekt nálam úgy nézett ki, hogy a meghámozott,kimagozott almaszeleteket mezei sajtreszelőn pépes finomra reszeltem, és az almapépből sűrű szitán keresztül kipréseltem a levét. Az almapépet eltettem csemegének a szappankészítés utánra, az szép sötétbordóvá vált. Viszont az alma leve világosbarna színű maradt, a lúgban való oldásnál is, és szappanmasszaként is. Érdekes... A lúg-alap amúgy 1/3 birsalmalé, 2/3 desztillált víz volt.
Az illata a most műsoron lévő narancs-szegfűszeg illóolajokból áll. Nem bírtam ki, a teteje arany mica-poros díszítést kapott.

A szeletelésnél szépen látszik, hogy a széle, külső része egyre sötétedik. Azt hiszem, ez az érés során még hangsúlyosabbá válik majd- muszáj lesz egy hetekkel későbbi képet is produkálnom...Márvány mintás szappanok / Marble wave soaps

Az a jó a szappankészítésben, hogy ha egynél több szín van a masszában, abból már lehet mintát alkotni, tucatnyi félét. A legegyszerűbb sza...