10/18/2013

Mézes kamilla-körömvirág szappan receptje / Honey Chamomille-Calendula soap recipe

A szappankészítő tanfolyam után a Mézes Kamilla-Körömvirág szappan volt az első, amit  otthon, egyedül elkészítettem, és azóta is az egyik legkedvesebb szappanom.Kinézetben van némi fejlődés...
Pár gondolat, ami a készítés során a tapasztalataimból ered:

  • mézes-méhviaszos szappanról van szó, így a túlmelegedés veszélye fennáll. A formába kerülés után a szappantömb felügyeletet igényel, a zselésedés és a túlmelegedési szakasz általában kb. 4-6 órával később kezdett jelentkezni (látszik a zselésedés, és enyhén fel is púposodik a massza közepe), ilyenkor az segített, hogy hűtőbe tettem, akár többször is 10-15 percre a tömböt, így próbálva szabályozni a hőmérsékletet. Ez eddig bevált. 
  • gyógynövényt lehet a masszába keverni, friss állapotában (bár így bebarnul), szárított és őrölt formában csak nagyon keveset javasolnék. A második adagba például túl sok kamillát tettem, az illata remekül érződött, de használatkor kellemetlenül dörzsölte a bőrünket. Ha a tetejére kerül, szépen díszít, de felvágásnál meg végigcsíkozza a szappan oldalát.
  • a méhviaszt felolvasztani sem egyszerű. Lehet simán az olajok közé rakni, és velük együtt olvasztani, de az olvadáspontja magasabb, mint az olajoké, és így az egész olajmassza picit melegebb lesz, erre jó odafigyelni. Lehet üvegtálkában vízgőz felett olvasztani, az kicsit macerás, vagy üvegcsében berakni a mikrohullámú sütőbe pár pillanatra.

  • ebben a receptben általában nem használok illóolajat, hogy érezni lehessen rajta a méz és a méhviasz illatát. Viszont el tudok képzelni bele kamilla illóolajat, az még illik is hozzá.

A receptben az én általam alkalmazott eljárások szerepelnek. Mint mindent, ezt is lehet másképpen, más sorrenddel készíteni.
A megadott mennyiségek kb. 800 grammos tömböt adnak ki, ennél nagyobb tömbhöz arányaiban több anyagot lehet használni. (http://creativiky.hu/program/receptszamolo.php)

Víz-olaj arány: 36%
Superfat mutató: 5%

120 gr kókuszvaj
120 gr pálmavaj
120 gr hidegen sajtolt olívaolaj
120 gr hidegen sajtolt napraforgóolaj
5 gr shea vaj
20 gr méhviasz

10 gr termelői méz

180 gr desztillált vízzel készített kamilla-körömvirág főzet (azaz erős teát készítünk)
70 gr NaOH

1.) A mindenféle kötelező biztonsági előkészület megtétele (hosszú ujjú és szárú ruházat, zárt cipő, gumikesztyű, védőszemüveg, nyitott ablak, mosogatóba jeges hideg víz, munkaasztal leterítve, szappanöntő forma kibélelve, minden előkészítve a kezed ügyébe, kutya-macska-gyerek-jóurad elküldve a környékedről). Bár feltételezem, aki szappanreceptet olvas, tisztában van a biztonsági szabályokkal és a helyes szappankészítési eljárással... :) ez nem konyhai recept!

2.) A hűtőhideg folyadék alapban a jeges-hideg vízbe helyezve lassan, apránként és óvatosan feloldjuk a lúgot, folytonos hűtés-kevergetés mellett, mindig ellenőrizve a hőmérsékletet. A szellőztetés fontos, és nem hajolunk az edény fölé - az oldódás közben keletkező lúg gőze ártalmas/mérgező!

Láttam már olyan videót, aki a lúg feloldása után teszi hozzá a mézet, és vele együtt hűti folyamatosan a lúgot. Ha világosabb színű szappan a cél, érdemes figyelni, hogy kb. 40 fok fölé ne menjen az oldat hőmérséklete, ellenkező esetben a mézben lévő cukor karamellizálódik. Én pont szeretem, hogy szép mélysárga a szappanom, mondjuk nem is itt rakom hozzá a masszához a mézet, hanem az összeöntéskor.

3.) Az olaj-keverékhez a vajakat olvasztom fel először a méhviasszal együtt, mert a szobahőmérsékletű olajokat csak utána öntöm hozzá, ez a trükk segít lehűteni kicsit a keveréket. Itt is ellenőrizendő a hőmérséklet.

4.) Nálam az összeöntési hőfok 40-42 C-nál van. A megfelelő hőmérsékletű olajkeverékhez lassan hozzáöntöm a lúgoldatot, és lágyabb "pudingosodásig" keverem botmixerrel. Itt kerül bele nálam a méz. Átkeverem, itt már igencsak gyorsan szilárdul a massza. Mehet is a formába, a tetejére pár csipetnyi szárított virág. Letakarom és indulhat a leskelődés-figyelgetés. Félóránként/óránként azért ránézek. Ha úgy látom, "vészhelyzet van", irány a hűtő egy negyed órára.

Ennyi. 48 óra elteltével szeletelhető, és 6 hét után már használható is.  Mivel nincs benne illóolaj, az érzékenyebb bőrűek is bátrabban használhatják, de mivel méhészeti anyagokat tartalmaz, csecsemőknél és mézre, virágporra allergiásoknál nem ajánlott.

Márvány mintás szappanok / Marble wave soaps

Az a jó a szappankészítésben, hogy ha egynél több szín van a masszában, abból már lehet mintát alkotni, tucatnyi félét. A legegyszerűbb sza...