Ugrás a fő tartalomra

Mica por és "majdnem-Mantra-örvény" / Mica powder and "nearly Mantra swirl"

Újabb fejlődési szakaszba léptem, már ami a szappanjaimat illeti.
Nagy-nagy kedvencem Celine, az Iamhandmade.com-ról. A szappanjai mesések, a készítő és szeletelő videók pedig felérnek egy továbbképzéssel. :) Nemrég nála volt téma a mica por, mint tesztalany. Hát, megtetszett...
A mica egy ásványi alapú, finomra őrölt kozmetikai anyag, selymesen csillogó és számtalan színben elérhető.
Mivel a saját fürdőszobai készlet megcsappanóban, készítettem egy adag mézes kamillás szappant, finom mandulás-fahéjas-narancsos illattal, és a tetején kipróbáltam egy barack rózsaszín színezést.
Nem bonyolult egyáltalán. A formába öntés végén, a díszítéshez meghagyott, kanálnyi szappanmasszába szórtam folytonos keverés mellett a port, "érzésre". Szerintem nem volt több fél mokkáskanálnyinál, igazából akkor hagytam abba, amikor már tetszett a szín... :) Szépen és egyenletesen eloszlott a masszában.
(Ha nem díszíteni szeretne az ember, hanem nagyobb mennyiségű masszát színezne, akkor találkoztam olyan szappanostársi leírással, hogy az olajokhoz is lehet keverni a mica-t, még a lúggal való összeöntés előtt.)

És a Mantra-örvény technika! Az valami nagyon szép - kismillió videó tanítja a mikéntjét, a nyolcas-ív rajzolását a masszában, persze ehhez ügyesnek kell lenni a massza hosszanti felosztásában is.
Mivel most csak a tetejét óhajtottam vidámabbá tenni, csupán csíkokat rajzoltam a félretett és megszínezett masszával, és evőpálcikával mehetett is bele a sok kis 8-as.


Másnap a szeletelésnél még mindig tetszik - a kis csinosak :)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mézes kamilla-körömvirág szappan receptje / Honey Chamomille-Calendula soap recipe

A szappankészítő tanfolyam után a Mézes Kamilla-Körömvirág szappan volt az első, amit  otthon, egyedül elkészítettem, és azóta is az egyik legkedvesebb szappanom.Kinézetben van némi fejlődés...
Pár gondolat, ami a készítés során a tapasztalataimból ered:

mézes-méhviaszos szappanról van szó, így a túlmelegedés veszélye fennáll. A formába kerülés után a szappantömb felügyeletet igényel, a zselésedés és a túlmelegedési szakasz általában kb. 4-6 órával később kezdett jelentkezni (látszik a zselésedés, és enyhén fel is púposodik a massza közepe), ilyenkor az segített, hogy hűtőbe tettem, akár többször is 10-15 percre a tömböt, így próbálva szabályozni a hőmérsékletet. Ez eddig bevált. gyógynövényt lehet a masszába keverni, friss állapotában (bár így bebarnul), szárított és őrölt formában csak nagyon keveset javasolnék. A második adagba például túl sok kamillát tettem, az illata remekül érződött, de használatkor kellemetlenül dörzsölte a bőrünket. Ha a tetejére kerül, szépen díszít, de felv…

Mosószappan recept / Laundry soap recipe

Mosás ügyében kész fejlődési vonalat jártam már be (nem biztos, hogy a végére értem még...), ahogyan a "mosószappan" cimkéjű bejegyzéseim mutatják.
Jelenleg elégedett fázisban vagyok. Saját mosószappan, lereszelve, kiegészítve mosószódával, és szárazon (nem folyékony mosógélnek elkészítve) kerül a mosógép rekeszébe - vagy közvetlenül a ruhák közé szórva, sima ecetes öblítéssel, vagy ha hiányzik az illat, öko öblítővel. Fehér és színes ruháknál is nagyon szépen mos, általában 40-60 fok között megy a program.
A történethez hozzátartozik, hogy több szappanos "kolléga" tapasztalata, gyakorlati tanácsai, mintadarabjai segítettek, akár interneten olvasva bejegyzéseiket, akár személyes üzenetváltás során - innen is köszönet nekik a sok segítségért! :)

A mosószappanomat is hideg eljárással, kevesebb folyadékkal, tiszta zsiradékból, 0% superfat mutatóval, kevés illóolajjal készítem.
(Lehet picit túllúgozni is pár százalékkal, 3-5 százalék bőven elegendő, a szappankalkulátorb…

Borotvaszappan 2.0. recepttel / Shaving soap 2.0 with recipe

Elfogy végre az első verziós borotvaszappan utolsó darabja is. Így eljött az alkalom, hogy továbbfejlesszem az eredeti receptet.
A tapasztalatok alapján egy, az arcon szépen felhabosítható, jól kezelhető szappan volt, és a Párom bőre borotválkozás után igencsak ápolt, hidratált és puha lett. Ez szuper! :)
Ami problémaként jelentkezett, a több hónapja tartó mindennapi használat eredményeképpen, az a megerősödött és gyorsabb borosta-növekedés. Ez már nem annyira... :(
Ennek eredetét a szappanba beletett, jó sok ricinusolajban látom. Ezt már rögtön az első "tünetek" idején sejtettem, és most eszerint módosítottam a receptet, kihagytam belőle.
A folyadék gyógynövény-főzete a rozmaring és kamilla mellett jó sok körömvirággal gazdagodott. Ápol, gyógyít, regenerál, igazi csodanövény.
Tettem bele kevés fehér agyagot - azt gondolom róla, amellett, hogy tisztítja a bőrt, feltöltheti némi ásványi anyaggal, és mivel a leggyengédebb agyagként nevezik, még az érzékeny bőr is szereti, nyu…