Ugrás a fő tartalomra

Forma elválasztó saját készítésben / DIY soap mould divider

A többszínű , függőlegesen elválasztott mintás szappanok elkészítéséhez kell egy, a formába helyezhető elválasztó/megosztó alkalmatosság.


Külföldön ez sok helyen kapható, idehaza én még nem találkoztam vele.
Megoldások a forma felosztására külföldi blogokból / Mould dividers solutions from foreign blogs

Így a "csináld-magad mozgalom" jegyében, tegnap egy ihlet/sugallat nyomán kb. fél óra alatt elkészítettem egy saját készletet.
Találtam itthon hozzá egy 1mm vastag műanyag lapot, szerintem ez papír-írószer vagy hobbi boltban kapható. (Gondoltam, ne egyszer használatos kartonpapírból legyen, hanem valami tartósabb anyagból.) 

Ezen a forma belső méretei alapján előrajzoltam a megtervezett darabokat. Két belső lap, hosszúsága pontosan megegyezik a forma belső hosszával, és magasságra 1 cm-rel több, hogy "kilógjon". 
A belső lapok megtámasztására két vékonyabb lapocska, szélességre a forma teljes szélességével egyezőek, terveim szerint majd ragasztószalaggal rögzítem őket a forma oldalaihoz. 
Bejelöltem a bemetszések helyeit is, egyet középre (ha kétfelé osztanám a formát), és kettőt a harmadoló-pontokhoz (ha háromfelé szeretném osztani). 


Ezután egy erős ollóval lassan feldaraboltam a lapot. Lehetne hobbi vágókéssel is dolgozni, de én féltettem az ujjacskáimat... 
A lapok levágása után a kb. 2 mm-es bemetszések helyét is óvatosan kinyirbáltam. 
Hát ennyi.
Lelkesedésemben még középső megtámasztót is készítettem. Jöhetnek az új mintájú szappanok! :)

Szappanöntő forma  belső elválasztó két osztatú funkcióval
Szappanöntő forma belső elválasztó három osztatú funkcióval


Megjegyzések

  1. Gratulálok! Én is épp tegnap jutottam el odáig, hogy kreálni kellene valami ilyesmit, de megelőztél :)

    VálaszTörlés
  2. Bálint, köszönöm! Neked is sikeres ügyködést. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mézes kamilla-körömvirág szappan receptje / Honey Chamomille-Calendula soap recipe

A szappankészítő tanfolyam után a Mézes Kamilla-Körömvirág szappan volt az első, amit  otthon, egyedül elkészítettem, és azóta is az egyik legkedvesebb szappanom.Kinézetben van némi fejlődés...
Pár gondolat, ami a készítés során a tapasztalataimból ered:

mézes-méhviaszos szappanról van szó, így a túlmelegedés veszélye fennáll. A formába kerülés után a szappantömb felügyeletet igényel, a zselésedés és a túlmelegedési szakasz általában kb. 4-6 órával később kezdett jelentkezni (látszik a zselésedés, és enyhén fel is púposodik a massza közepe), ilyenkor az segített, hogy hűtőbe tettem, akár többször is 10-15 percre a tömböt, így próbálva szabályozni a hőmérsékletet. Ez eddig bevált. gyógynövényt lehet a masszába keverni, friss állapotában (bár így bebarnul), szárított és őrölt formában csak nagyon keveset javasolnék. A második adagba például túl sok kamillát tettem, az illata remekül érződött, de használatkor kellemetlenül dörzsölte a bőrünket. Ha a tetejére kerül, szépen díszít, de felv…

Mosószappan recept / Laundry soap recipe

Mosás ügyében kész fejlődési vonalat jártam már be (nem biztos, hogy a végére értem még...), ahogyan a "mosószappan" cimkéjű bejegyzéseim mutatják.
Jelenleg elégedett fázisban vagyok. Saját mosószappan, lereszelve, kiegészítve mosószódával, és szárazon (nem folyékony mosógélnek elkészítve) kerül a mosógép rekeszébe - vagy közvetlenül a ruhák közé szórva, sima ecetes öblítéssel, vagy ha hiányzik az illat, öko öblítővel. Fehér és színes ruháknál is nagyon szépen mos, általában 40-60 fok között megy a program.
A történethez hozzátartozik, hogy több szappanos "kolléga" tapasztalata, gyakorlati tanácsai, mintadarabjai segítettek, akár interneten olvasva bejegyzéseiket, akár személyes üzenetváltás során - innen is köszönet nekik a sok segítségért! :)

A mosószappanomat is hideg eljárással, kevesebb folyadékkal, tiszta zsiradékból, 0% superfat mutatóval, kevés illóolajjal készítem.
(Lehet picit túllúgozni is pár százalékkal, 3-5 százalék bőven elegendő, a szappankalkulátorb…

Borotvaszappan 2.0. recepttel / Shaving soap 2.0 with recipe

Elfogy végre az első verziós borotvaszappan utolsó darabja is. Így eljött az alkalom, hogy továbbfejlesszem az eredeti receptet.
A tapasztalatok alapján egy, az arcon szépen felhabosítható, jól kezelhető szappan volt, és a Párom bőre borotválkozás után igencsak ápolt, hidratált és puha lett. Ez szuper! :)
Ami problémaként jelentkezett, a több hónapja tartó mindennapi használat eredményeképpen, az a megerősödött és gyorsabb borosta-növekedés. Ez már nem annyira... :(
Ennek eredetét a szappanba beletett, jó sok ricinusolajban látom. Ezt már rögtön az első "tünetek" idején sejtettem, és most eszerint módosítottam a receptet, kihagytam belőle.
A folyadék gyógynövény-főzete a rozmaring és kamilla mellett jó sok körömvirággal gazdagodott. Ápol, gyógyít, regenerál, igazi csodanövény.
Tettem bele kevés fehér agyagot - azt gondolom róla, amellett, hogy tisztítja a bőrt, feltöltheti némi ásványi anyaggal, és mivel a leggyengédebb agyagként nevezik, még az érzékeny bőr is szereti, nyu…