1/10/2014

Forma elválasztó saját készítésben / DIY soap mould divider

A többszínű , függőlegesen elválasztott mintás szappanok elkészítéséhez kell egy, a formába helyezhető elválasztó/megosztó alkalmatosság.


Külföldön ez sok helyen kapható, idehaza én még nem találkoztam vele.
Megoldások a forma felosztására külföldi blogokból / Mould dividers solutions from foreign blogs

Így a "csináld-magad mozgalom" jegyében, tegnap egy ihlet/sugallat nyomán kb. fél óra alatt elkészítettem egy saját készletet.
Találtam itthon hozzá egy 1mm vastag műanyag lapot, szerintem ez papír-írószer vagy hobbi boltban kapható. (Gondoltam, ne egyszer használatos kartonpapírból legyen, hanem valami tartósabb anyagból.) 

Ezen a forma belső méretei alapján előrajzoltam a megtervezett darabokat. Két belső lap, hosszúsága pontosan megegyezik a forma belső hosszával, és magasságra 1 cm-rel több, hogy "kilógjon". 
A belső lapok megtámasztására két vékonyabb lapocska, szélességre a forma teljes szélességével egyezőek, terveim szerint majd ragasztószalaggal rögzítem őket a forma oldalaihoz. 
Bejelöltem a bemetszések helyeit is, egyet középre (ha kétfelé osztanám a formát), és kettőt a harmadoló-pontokhoz (ha háromfelé szeretném osztani). 


Ezután egy erős ollóval lassan feldaraboltam a lapot. Lehetne hobbi vágókéssel is dolgozni, de én féltettem az ujjacskáimat... 
A lapok levágása után a kb. 2 mm-es bemetszések helyét is óvatosan kinyirbáltam. 
Hát ennyi.
Lelkesedésemben még középső megtámasztót is készítettem. Jöhetnek az új mintájú szappanok! :)

Szappanöntő forma  belső elválasztó két osztatú funkcióval
Szappanöntő forma belső elválasztó három osztatú funkcióval


2 megjegyzés:

  1. Gratulálok! Én is épp tegnap jutottam el odáig, hogy kreálni kellene valami ilyesmit, de megelőztél :)

    VálaszTörlés
  2. Bálint, köszönöm! Neked is sikeres ügyködést. :)

    VálaszTörlés

Márvány mintás szappanok / Marble wave soaps

Az a jó a szappankészítésben, hogy ha egynél több szín van a masszában, abból már lehet mintát alkotni, tucatnyi félét. A legegyszerűbb sza...