Ugrás a fő tartalomra

Hamulúgos mosógél / Washing gel made with wood-ash lye

Mindig az a mosás... és mindig tanul valamit az ember...
Most s.k. mosószappan és mosószóda száraz keverékével mosok, szépek a ruhák, a fehér fehér, a színes nem fakul, a szekrényben sincs amolyan "zsírszag" a ruhákban. Viszont sok szappan fogy így - egy szapival (olyan 90 gr egy darab) hat-hét mosást oldok meg,  nem győzöm készíteni az utánpótlást. Mivel tiszta disznózsírt használok, anyagilag még mindig nem tartok ott, mint a "múlt időkben" használt márkás bolti mosószerekkel, de... mindig jól jön egy olcsóbb, praktikusabb, még inkább környezetbarát ötlet.

Eleinte használtam már mosószódával kevert reszelt szappanos mosógélt, viszont nem voltam vele elégedett. Nemrégiben azonban rátaláltam egy másfajta összetételű receptre!
Elkészítettem Ördögszappan Heni mosógéljét, a saját oldalán és az Antalvali-n is olvastam róla. A mosógélje csak reszelt szappanból, vízből és fahamuból készített lúgból áll.
Régen is így mostak az őseink, és manapság is sokan alkalmazzák megint. Ahogyan utánaolvastam mindenfelé, idézem: "a hamulúg a mosószóda "erősebb" testvére" - akkor csak jó lehet a belőle készülő mosógél is, nem?
(bővebben az idézet forrása: http://okovolgy.hu/a-legegyszerubb-univerzalis-hazi-tisztitoszer-a-hamulug/)

A projektről röviden:
Megszerveztem, hogy kaphassak egy adag tiszta fahamut, és a hétvégén megcsináltam a hamulúgot, másnap belőle a mosógélt, saját mosószappannal. A teszt-adaghoz az eredeti receptet redukáltam, az egy kiló hamu helyett 25 dekával indítottam, amiből csak fél liter hamulúg lett. Ezért hozzáarányosítottam a többi összetevőt, kevesebb mosószappant (40 gr) és vizet (1,125 l) adtam hozzá.  Így is több, mint két liter mosógélt gyártottam a végére. Összeállt, szép fehér gyöngyházszínű, jó kis zselés anyag lett. Mosás tesztelés következik, ahogy számolom, olyan 12 adagra elég lesz. Három hét múlva jövök, és referálok a tapasztalatokról.
Hamulúgos mosógél

Megjegyzések

  1. Jól elfelejtettem ezt az utóbbi igéretet - a három hét már elmúlt egy ideje... mindegy, a tapasztalatokról beszámolok mindenképp. Jó lett a mosógél! Azóta is készítem, a ruhák szépek. Szappan spórolás sikerült.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mézes kamilla-körömvirág szappan receptje / Honey Chamomille-Calendula soap recipe

A szappankészítő tanfolyam után a Mézes Kamilla-Körömvirág szappan volt az első, amit  otthon, egyedül elkészítettem, és azóta is az egyik legkedvesebb szappanom.Kinézetben van némi fejlődés...
Pár gondolat, ami a készítés során a tapasztalataimból ered:

mézes-méhviaszos szappanról van szó, így a túlmelegedés veszélye fennáll. A formába kerülés után a szappantömb felügyeletet igényel, a zselésedés és a túlmelegedési szakasz általában kb. 4-6 órával később kezdett jelentkezni (látszik a zselésedés, és enyhén fel is púposodik a massza közepe), ilyenkor az segített, hogy hűtőbe tettem, akár többször is 10-15 percre a tömböt, így próbálva szabályozni a hőmérsékletet. Ez eddig bevált. gyógynövényt lehet a masszába keverni, friss állapotában (bár így bebarnul), szárított és őrölt formában csak nagyon keveset javasolnék. A második adagba például túl sok kamillát tettem, az illata remekül érződött, de használatkor kellemetlenül dörzsölte a bőrünket. Ha a tetejére kerül, szépen díszít, de felv…

Mosószappan recept / Laundry soap recipe

Mosás ügyében kész fejlődési vonalat jártam már be (nem biztos, hogy a végére értem még...), ahogyan a "mosószappan" cimkéjű bejegyzéseim mutatják.
Jelenleg elégedett fázisban vagyok. Saját mosószappan, lereszelve, kiegészítve mosószódával, és szárazon (nem folyékony mosógélnek elkészítve) kerül a mosógép rekeszébe - vagy közvetlenül a ruhák közé szórva, sima ecetes öblítéssel, vagy ha hiányzik az illat, öko öblítővel. Fehér és színes ruháknál is nagyon szépen mos, általában 40-60 fok között megy a program.
A történethez hozzátartozik, hogy több szappanos "kolléga" tapasztalata, gyakorlati tanácsai, mintadarabjai segítettek, akár interneten olvasva bejegyzéseiket, akár személyes üzenetváltás során - innen is köszönet nekik a sok segítségért! :)

A mosószappanomat is hideg eljárással, kevesebb folyadékkal, tiszta zsiradékból, 0% superfat mutatóval, kevés illóolajjal készítem.
(Lehet picit túllúgozni is pár százalékkal, 3-5 százalék bőven elegendő, a szappankalkulátorb…

Borotvaszappan 2.0. recepttel / Shaving soap 2.0 with recipe

Elfogy végre az első verziós borotvaszappan utolsó darabja is. Így eljött az alkalom, hogy továbbfejlesszem az eredeti receptet.
A tapasztalatok alapján egy, az arcon szépen felhabosítható, jól kezelhető szappan volt, és a Párom bőre borotválkozás után igencsak ápolt, hidratált és puha lett. Ez szuper! :)
Ami problémaként jelentkezett, a több hónapja tartó mindennapi használat eredményeképpen, az a megerősödött és gyorsabb borosta-növekedés. Ez már nem annyira... :(
Ennek eredetét a szappanba beletett, jó sok ricinusolajban látom. Ezt már rögtön az első "tünetek" idején sejtettem, és most eszerint módosítottam a receptet, kihagytam belőle.
A folyadék gyógynövény-főzete a rozmaring és kamilla mellett jó sok körömvirággal gazdagodott. Ápol, gyógyít, regenerál, igazi csodanövény.
Tettem bele kevés fehér agyagot - azt gondolom róla, amellett, hogy tisztítja a bőrt, feltöltheti némi ásványi anyaggal, és mivel a leggyengédebb agyagként nevezik, még az érzékeny bőr is szereti, nyu…