1/13/2014

Hamulúgos mosógél / Washing gel made with wood-ash lye

Mindig az a mosás... és mindig tanul valamit az ember...
Most s.k. mosószappan és mosószóda száraz keverékével mosok, szépek a ruhák, a fehér fehér, a színes nem fakul, a szekrényben sincs amolyan "zsírszag" a ruhákban. Viszont sok szappan fogy így - egy szapival (olyan 90 gr egy darab) hat-hét mosást oldok meg,  nem győzöm készíteni az utánpótlást. Mivel tiszta disznózsírt használok, anyagilag még mindig nem tartok ott, mint a "múlt időkben" használt márkás bolti mosószerekkel, de... mindig jól jön egy olcsóbb, praktikusabb, még inkább környezetbarát ötlet.

Eleinte használtam már mosószódával kevert reszelt szappanos mosógélt, viszont nem voltam vele elégedett. Nemrégiben azonban rátaláltam egy másfajta összetételű receptre!
Elkészítettem Ördögszappan Heni mosógéljét, a saját oldalán és az Antalvali-n is olvastam róla. A mosógélje csak reszelt szappanból, vízből és fahamuból készített lúgból áll.
Régen is így mostak az őseink, és manapság is sokan alkalmazzák megint. Ahogyan utánaolvastam mindenfelé, idézem: "a hamulúg a mosószóda "erősebb" testvére" - akkor csak jó lehet a belőle készülő mosógél is, nem?
(bővebben az idézet forrása: http://okovolgy.hu/a-legegyszerubb-univerzalis-hazi-tisztitoszer-a-hamulug/)

A projektről röviden:
Megszerveztem, hogy kaphassak egy adag tiszta fahamut, és a hétvégén megcsináltam a hamulúgot, másnap belőle a mosógélt, saját mosószappannal. A teszt-adaghoz az eredeti receptet redukáltam, az egy kiló hamu helyett 25 dekával indítottam, amiből csak fél liter hamulúg lett. Ezért hozzáarányosítottam a többi összetevőt, kevesebb mosószappant (40 gr) és vizet (1,125 l) adtam hozzá.  Így is több, mint két liter mosógélt gyártottam a végére. Összeállt, szép fehér gyöngyházszínű, jó kis zselés anyag lett. Mosás tesztelés következik, ahogy számolom, olyan 12 adagra elég lesz. Három hét múlva jövök, és referálok a tapasztalatokról.
Hamulúgos mosógél

1 megjegyzés:

  1. Jól elfelejtettem ezt az utóbbi igéretet - a három hét már elmúlt egy ideje... mindegy, a tapasztalatokról beszámolok mindenképp. Jó lett a mosógél! Azóta is készítem, a ruhák szépek. Szappan spórolás sikerült.

    VálaszTörlés

Márvány mintás szappanok / Marble wave soaps

Az a jó a szappankészítésben, hogy ha egynél több szín van a masszában, abból már lehet mintát alkotni, tucatnyi félét. A legegyszerűbb sza...