1/16/2014

Joghurt szappan citrusos illattal / Yogurt soap with lemon scent

Joghurt szappan. Állítólag valami csodás. Sokan szeretik, én csak most készítettem először.

Joghurt szappan citrus illattal

Aki olvassa Evik szuper blogját, a Curious Soapamaker-t (a Kíváncsi Szappankészítő), találkozhatott többek között az általa igencsak dícsért citrom illatúra készített joghurtos szappan receptjével.
(http://curious-soapmaker.com/lemon-yogurt-soap-for-fresh-morning.html)
Ez egy szuper leírás: mi lesz a joghurttal a szappanban? miért jó, ha benne van? mire kell odafigyelni a készítés közben? és még kísérletezik is a végére, hogy fagyasztóban, hűtőben vagy csak kint hagyva a konyhapulton lesz a legjobb neki (merthogy túlmelegedős a massza)?
Hát, ezt nekem is tudnom kell! Nagyon megtetszett a recept. :)

A joghurtról azt írja, hogy "habár nem számít luxus összetevőnek, az elszappanosodási folyamat során egy része átváltozik egy tökéletes bőrápoló tulajdonsággal bíró anyaggá: sodium laktát lesz belőle.
A leírás szerint ettől az ápoló tulajdonság mellett keményebb, eltarthatóbb, krémesebb habot adó szappant kaphatunk.

Használat előtt a joghurtnak irány a fagyasztó, mert lúgoldás közben egyrészt a benne lévő tejcukor miatt veszélyesen felmelegedhet, és ugyanez a cukortartalom karamellizálódhat is, tehát a szappan sötétebb sárga lesz.
A lúgot is apránként, kis adagonként kell hozzáadni, az edényt folyamatosan hideg vízben tartva-hűtve.
Evik receptjében csak kókuszolaj és olívaolaj szerepel, míg én a saját alapreceptemen nem változtattam, azaz hidegen sajtolt olíva- és napraforgóolaj, kókuszvaj és pálmavaj keveréke.
Ehhez a megfelelő folyadékmennyiség, ami 44%-56% arányban tartalmaz joghurtot és desztillált vizet, ez ment a fagyasztóba.
A választott illóolajok: egy narancs-citrom-menta keverék, kiegészítve kubeba és cédrus illóolajokkal. Különlegesebb, fanyarabb, mint a tiszta citrom.
A tetején nem bírtam ki, csak csináltam egy kavirnyálós díszítést almazöld és arany mica porokkal. :)
Az ötletet még valaha SoapQueen-nél láttam, azóta már többször éltem is vele.
A formában ugyanúgy lesni kell a masszát, mint a mézes szappanoknál, nehogy túlmelegedjen - ez a mostani kétszer is ment a hűtőbe 10-15 percre, hogy megnyugodjon...

És felavattam az új szappanöntő formák egyikét! Végre! Másmilyen alakúak a szappanok, másként kell szeletelni - mindig új élmények, tapasztalatok! :)

p.s. (2014.01.29.)
Nem bírtam ki még a maradék két hetet, lekaptam az egyik szépséget a polcról, irány kezet mosni - hát ilyen csodálatos, nagy buborékos hab-rengeteget még egy szappan sem produkált nekem! :) :) :)
Most még olyan nyikorgósra tisztít, de két hét múlva milyen jó lesz! Már alig várom!
1 megjegyzés:

  1. Névtelen1/29/2014

    Sodium laktát: nátrium laktát. Élelmiszeriparban is gyakran használt, de Nyugaton lassan elmaradhatatlan szappankészítési adalékanyag. Antioxidáns és állagjavító (keményíti a szappant), de főleg meleg eljárásnál könnyíti meg a szappankészítők dolgát, mert sokkal jobban lehet a masszával dolgozni. A tejsavból alakul át, amikor találkozik a lúggal... Én már használom! ;) (Kivéve a tejtermékes dolgoknál, mert ott felesleges...:))

    Omar Anyu

    VálaszTörlés

Márvány mintás szappanok / Marble wave soaps

Az a jó a szappankészítésben, hogy ha egynél több szín van a masszában, abból már lehet mintát alkotni, tucatnyi félét. A legegyszerűbb sza...