Ugrás a fő tartalomra

Joghurt szappan citrusos illattal / Yogurt soap with lemon scent

Joghurt szappan. Állítólag valami csodás. Sokan szeretik, én csak most készítettem először.

Joghurt szappan citrus illattal

Aki olvassa Evik szuper blogját, a Curious Soapamaker-t (a Kíváncsi Szappankészítő), találkozhatott többek között az általa igencsak dícsért citrom illatúra készített joghurtos szappan receptjével.
(http://curious-soapmaker.com/lemon-yogurt-soap-for-fresh-morning.html)
Ez egy szuper leírás: mi lesz a joghurttal a szappanban? miért jó, ha benne van? mire kell odafigyelni a készítés közben? és még kísérletezik is a végére, hogy fagyasztóban, hűtőben vagy csak kint hagyva a konyhapulton lesz a legjobb neki (merthogy túlmelegedős a massza)?
Hát, ezt nekem is tudnom kell! Nagyon megtetszett a recept. :)

A joghurtról azt írja, hogy "habár nem számít luxus összetevőnek, az elszappanosodási folyamat során egy része átváltozik egy tökéletes bőrápoló tulajdonsággal bíró anyaggá: sodium laktát lesz belőle.
A leírás szerint ettől az ápoló tulajdonság mellett keményebb, eltarthatóbb, krémesebb habot adó szappant kaphatunk.

Használat előtt a joghurtnak irány a fagyasztó, mert lúgoldás közben egyrészt a benne lévő tejcukor miatt veszélyesen felmelegedhet, és ugyanez a cukortartalom karamellizálódhat is, tehát a szappan sötétebb sárga lesz.
A lúgot is apránként, kis adagonként kell hozzáadni, az edényt folyamatosan hideg vízben tartva-hűtve.
Evik receptjében csak kókuszolaj és olívaolaj szerepel, míg én a saját alapreceptemen nem változtattam, azaz hidegen sajtolt olíva- és napraforgóolaj, kókuszvaj és pálmavaj keveréke.
Ehhez a megfelelő folyadékmennyiség, ami 44%-56% arányban tartalmaz joghurtot és desztillált vizet, ez ment a fagyasztóba.
A választott illóolajok: egy narancs-citrom-menta keverék, kiegészítve kubeba és cédrus illóolajokkal. Különlegesebb, fanyarabb, mint a tiszta citrom.
A tetején nem bírtam ki, csak csináltam egy kavirnyálós díszítést almazöld és arany mica porokkal. :)
Az ötletet még valaha SoapQueen-nél láttam, azóta már többször éltem is vele.
A formában ugyanúgy lesni kell a masszát, mint a mézes szappanoknál, nehogy túlmelegedjen - ez a mostani kétszer is ment a hűtőbe 10-15 percre, hogy megnyugodjon...

És felavattam az új szappanöntő formák egyikét! Végre! Másmilyen alakúak a szappanok, másként kell szeletelni - mindig új élmények, tapasztalatok! :)

p.s. (2014.01.29.)
Nem bírtam ki még a maradék két hetet, lekaptam az egyik szépséget a polcról, irány kezet mosni - hát ilyen csodálatos, nagy buborékos hab-rengeteget még egy szappan sem produkált nekem! :) :) :)
Most még olyan nyikorgósra tisztít, de két hét múlva milyen jó lesz! Már alig várom!
Megjegyzések

  1. Névtelen1/29/2014

    Sodium laktát: nátrium laktát. Élelmiszeriparban is gyakran használt, de Nyugaton lassan elmaradhatatlan szappankészítési adalékanyag. Antioxidáns és állagjavító (keményíti a szappant), de főleg meleg eljárásnál könnyíti meg a szappankészítők dolgát, mert sokkal jobban lehet a masszával dolgozni. A tejsavból alakul át, amikor találkozik a lúggal... Én már használom! ;) (Kivéve a tejtermékes dolgoknál, mert ott felesleges...:))

    Omar Anyu

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mézes kamilla-körömvirág szappan receptje / Honey Chamomille-Calendula soap recipe

A szappankészítő tanfolyam után a Mézes Kamilla-Körömvirág szappan volt az első, amit  otthon, egyedül elkészítettem, és azóta is az egyik legkedvesebb szappanom.Kinézetben van némi fejlődés...
Pár gondolat, ami a készítés során a tapasztalataimból ered:

mézes-méhviaszos szappanról van szó, így a túlmelegedés veszélye fennáll. A formába kerülés után a szappantömb felügyeletet igényel, a zselésedés és a túlmelegedési szakasz általában kb. 4-6 órával később kezdett jelentkezni (látszik a zselésedés, és enyhén fel is púposodik a massza közepe), ilyenkor az segített, hogy hűtőbe tettem, akár többször is 10-15 percre a tömböt, így próbálva szabályozni a hőmérsékletet. Ez eddig bevált. gyógynövényt lehet a masszába keverni, friss állapotában (bár így bebarnul), szárított és őrölt formában csak nagyon keveset javasolnék. A második adagba például túl sok kamillát tettem, az illata remekül érződött, de használatkor kellemetlenül dörzsölte a bőrünket. Ha a tetejére kerül, szépen díszít, de felv…

Mosószappan recept / Laundry soap recipe

Mosás ügyében kész fejlődési vonalat jártam már be (nem biztos, hogy a végére értem még...), ahogyan a "mosószappan" cimkéjű bejegyzéseim mutatják.
Jelenleg elégedett fázisban vagyok. Saját mosószappan, lereszelve, kiegészítve mosószódával, és szárazon (nem folyékony mosógélnek elkészítve) kerül a mosógép rekeszébe - vagy közvetlenül a ruhák közé szórva, sima ecetes öblítéssel, vagy ha hiányzik az illat, öko öblítővel. Fehér és színes ruháknál is nagyon szépen mos, általában 40-60 fok között megy a program.
A történethez hozzátartozik, hogy több szappanos "kolléga" tapasztalata, gyakorlati tanácsai, mintadarabjai segítettek, akár interneten olvasva bejegyzéseiket, akár személyes üzenetváltás során - innen is köszönet nekik a sok segítségért! :)

A mosószappanomat is hideg eljárással, kevesebb folyadékkal, tiszta zsiradékból, 0% superfat mutatóval, kevés illóolajjal készítem.
(Lehet picit túllúgozni is pár százalékkal, 3-5 százalék bőven elegendő, a szappankalkulátorb…

Borotvaszappan 2.0. recepttel / Shaving soap 2.0 with recipe

Elfogy végre az első verziós borotvaszappan utolsó darabja is. Így eljött az alkalom, hogy továbbfejlesszem az eredeti receptet.
A tapasztalatok alapján egy, az arcon szépen felhabosítható, jól kezelhető szappan volt, és a Párom bőre borotválkozás után igencsak ápolt, hidratált és puha lett. Ez szuper! :)
Ami problémaként jelentkezett, a több hónapja tartó mindennapi használat eredményeképpen, az a megerősödött és gyorsabb borosta-növekedés. Ez már nem annyira... :(
Ennek eredetét a szappanba beletett, jó sok ricinusolajban látom. Ezt már rögtön az első "tünetek" idején sejtettem, és most eszerint módosítottam a receptet, kihagytam belőle.
A folyadék gyógynövény-főzete a rozmaring és kamilla mellett jó sok körömvirággal gazdagodott. Ápol, gyógyít, regenerál, igazi csodanövény.
Tettem bele kevés fehér agyagot - azt gondolom róla, amellett, hogy tisztítja a bőrt, feltöltheti némi ásványi anyaggal, és mivel a leggyengédebb agyagként nevezik, még az érzékeny bőr is szereti, nyu…