Ugrás a fő tartalomra

3D levendula-citrom szappan / 3D Lavender-lemon soap

Két új ötletet ötvöztem ebben az új levendula szappanban.

Az egyiket Marie írta  legutóbb Humblebee & Me nevű csupa-izgalmas-dolog blogján, miszerint számára úgy tűnik, a citrom illóolaj olyan, mint a süteményekben a vanília - felerősíti, izgalmasabbá teszi a többi ízt, itt ugyebár a többi illóolajat. Nosza, ezt tudni kell, igaz-e? :)

A másik ötlettől, mióta pár napja olvastam, teljesen odavagyok. Díszítő hullámok mica por és kevéske glicerin keverékével, ami egyfajta besüllyedt 3D-s mintát ad ki. Szenzációs!! A forrás a The Soap Bar honlapon, ahol is a fenti ötlet önzetlen megosztója Michelle, a Mossy Creek Soap "anyja". A lényege, hogy a díszítés ugye a massza tetején kerül kialakításra, ahol másnapra a szappan szépen beszívja magába a glicerint, a csillámos pigmentek pedig megülnek a besüllyedések alján. Tegye fel a kezét, aki tudta ezt a trükköt?! :)

Így hát az új levendula szappanomba belekerült minden, ami jó. A csodálatos alap olajok (extraszűz olíva- és napraforgóolaj, kókuszolaj és pálmaolaj), ápoló adalékok sora: ricinusolaj, zabpehelyliszt, fehér agyag és titánium-dioxid, az illóolajok akkor 2:1 arányban andalító tihanyi levendula és friss citrom (tényleg jó így együtt), díszítésnek lila és arany színű mica por növényi glicerinben kikeverve.
Mellesleg a mintázásról sem feledkeztem meg, kb. 1/5 rész szappanmassza külön lila színezést kapott, öntéses mintával.

Másnap - a szappan tetején szépen kirajzolódott egyfajta térbeli minta, a glicerin jó része valóban beszívódott, a maradék gondolom az érési idő alatt majd kezd magával valamit... A felvágásnál előbukkannak a szép belső mintázatok, lehet gyönyörködni. A levendula illat megvan, a citrom illóolaj kevésbé érződik (mivel a levendula illó szívillat, a citrom pedig fejillat, tehát  gyengébb, hamarabb eltűnik, lehetséges, hogy legközelebb az 1:1 arány lesz tökéletes).

És akkor a képsorozat:
Levendula-citrom szappan
Megjegyzések

  1. Kedves Eszti, ez nagyon szép. A The Sirona Springs blog-ról tévedtem ide hozzád :-) és annyira megtetszett ez a mica poros-glicerines díszités, hogy kipróbálom. A glicerint végül beitta a szappan teljesen?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mézes kamilla-körömvirág szappan receptje / Honey Chamomille-Calendula soap recipe

A szappankészítő tanfolyam után a Mézes Kamilla-Körömvirág szappan volt az első, amit  otthon, egyedül elkészítettem, és azóta is az egyik legkedvesebb szappanom.Kinézetben van némi fejlődés...
Pár gondolat, ami a készítés során a tapasztalataimból ered:

mézes-méhviaszos szappanról van szó, így a túlmelegedés veszélye fennáll. A formába kerülés után a szappantömb felügyeletet igényel, a zselésedés és a túlmelegedési szakasz általában kb. 4-6 órával később kezdett jelentkezni (látszik a zselésedés, és enyhén fel is púposodik a massza közepe), ilyenkor az segített, hogy hűtőbe tettem, akár többször is 10-15 percre a tömböt, így próbálva szabályozni a hőmérsékletet. Ez eddig bevált. gyógynövényt lehet a masszába keverni, friss állapotában (bár így bebarnul), szárított és őrölt formában csak nagyon keveset javasolnék. A második adagba például túl sok kamillát tettem, az illata remekül érződött, de használatkor kellemetlenül dörzsölte a bőrünket. Ha a tetejére kerül, szépen díszít, de felv…

Mosószappan recept / Laundry soap recipe

Mosás ügyében kész fejlődési vonalat jártam már be (nem biztos, hogy a végére értem még...), ahogyan a "mosószappan" cimkéjű bejegyzéseim mutatják.
Jelenleg elégedett fázisban vagyok. Saját mosószappan, lereszelve, kiegészítve mosószódával, és szárazon (nem folyékony mosógélnek elkészítve) kerül a mosógép rekeszébe - vagy közvetlenül a ruhák közé szórva, sima ecetes öblítéssel, vagy ha hiányzik az illat, öko öblítővel. Fehér és színes ruháknál is nagyon szépen mos, általában 40-60 fok között megy a program.
A történethez hozzátartozik, hogy több szappanos "kolléga" tapasztalata, gyakorlati tanácsai, mintadarabjai segítettek, akár interneten olvasva bejegyzéseiket, akár személyes üzenetváltás során - innen is köszönet nekik a sok segítségért! :)

A mosószappanomat is hideg eljárással, kevesebb folyadékkal, tiszta zsiradékból, 0% superfat mutatóval, kevés illóolajjal készítem.
(Lehet picit túllúgozni is pár százalékkal, 3-5 százalék bőven elegendő, a szappankalkulátorb…

Borotvaszappan 2.0. recepttel / Shaving soap 2.0 with recipe

Elfogy végre az első verziós borotvaszappan utolsó darabja is. Így eljött az alkalom, hogy továbbfejlesszem az eredeti receptet.
A tapasztalatok alapján egy, az arcon szépen felhabosítható, jól kezelhető szappan volt, és a Párom bőre borotválkozás után igencsak ápolt, hidratált és puha lett. Ez szuper! :)
Ami problémaként jelentkezett, a több hónapja tartó mindennapi használat eredményeképpen, az a megerősödött és gyorsabb borosta-növekedés. Ez már nem annyira... :(
Ennek eredetét a szappanba beletett, jó sok ricinusolajban látom. Ezt már rögtön az első "tünetek" idején sejtettem, és most eszerint módosítottam a receptet, kihagytam belőle.
A folyadék gyógynövény-főzete a rozmaring és kamilla mellett jó sok körömvirággal gazdagodott. Ápol, gyógyít, regenerál, igazi csodanövény.
Tettem bele kevés fehér agyagot - azt gondolom róla, amellett, hogy tisztítja a bőrt, feltöltheti némi ásványi anyaggal, és mivel a leggyengédebb agyagként nevezik, még az érzékeny bőr is szereti, nyu…