2/10/2014

"Tölcséres" technikás szappan / "Funnel" technique soap

Szeretem a "Gésa" szappanomat, remek kis arctisztító. Aktív szén, fehér agyag, gyógynövény főzet és frissítő illóolajok kellemes összeadódása.

A szappan neve azért "Gésa", mert miután olvastam az "Egy gésa emlékiratai" című könyvet, az abban leírt tradícionális gésa-smink elemei nagyon tetszettek és megmaradtak bennem, így a szén és a kaolin, mint szappan összetevői, erre emlékeztettek -habár a fehér fedősmink konkrétan nem fehér agyagból készült, de ebbe ne menjünk bele... - nálam működik így is az asszociáció. Több ismerősöm nem értette, vagy legalább is furcsállotta a szappan nevét - pedig így elmesélve, már egészen érthető, ugye?

Most variáltam a szappanomon - miután olvastam Liazel újabb receptjét - és tuningoltam egy kicsit a méregtelenítő, tisztító, ápoló összetevőkön. Én is tettem bele cink-oxidot, több fehér agyagot, mosóföld helyett rózsaszín agyagot, és most először növényi szenet.(Nem azonos az aktív szénnel, mint ami pl. gyógyszeres kiszerelésben kapható, ez gyanítom, inkább csak színezőanyagként érdekes.)
Színezni tud, az biztos. Határozottan. Le se tagadható, hogy van benne fekete...
Most egyfajta "tölcséres" ("Funnel Swirl") mintával gondoltam játszani. 
Aki még nem látta ezt a technikát, annak itt egy remek tanító videó:
http://www.youtube.com/watch?v=hLjX1tTsEoc 

Ez a technika is variálható ám mindenhogyan, de az alap az, hogy egy (lehetőleg rögzített) tölcséren keresztül folyatjuk egymásba a színeket. A rögzítésre is van ám gógyi a net-en... :)
www.addictedtosoap.com

www.daveswoodensoapmoulds.co.uk

A saját "kreálmányom" is működőképes, és viszonylag fix maradt az öntés során.

Hát, mint minden pepecselős mintázásnál, itt is komolyan kell venni, hogy "light trace" legyen a massza, és tempósan az öntögetéssel, különben a felénél már nem folyik át, és oda a tervünk... 
A szappan tetején a maradék masszából igazán különleges mintát sikerült alkotni - szinte jó ránézni:


Másnap a kész tömb, ami kívülről mutat is valamit, meg nem is :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Márvány mintás szappanok / Marble wave soaps

Az a jó a szappankészítésben, hogy ha egynél több szín van a masszában, abból már lehet mintát alkotni, tucatnyi félét. A legegyszerűbb sza...