Ugrás a fő tartalomra

Bodzavirág szappan virágporral / Elder flower and Bee Pollen soapTavaszi vágyakozás szappan született.
Szárított bodza virágokból készült egy adagnyi egyfajta virágvíz-szerű (nem forráztam le teának, csak beáztattam fél napra). Nem olyan, mintha friss virágból készült volna, a színe sötét, de az illata ott van.
A másik ötlet-adó a virágpor. Ez azóta tervben van, mióta olvastam Andrea bejegyzését az Angyalom Szappan-on. Hát, az sem most volt – de ott tartottam masszívan a kipróbálandók képzeletbeli listáján.

A színek terv szerint egy rész fehérített, abban sárga színű virágpor-szemek, egy rész natúron hagyva, abban sötétebb virágpor szemek (igen, valaki volt olyan türelmes/megszállott, és kézzel szétválogatta… persze, a végeredményen ez nem látszik, így szinte felesleges is volt...) és egy pici rész zöld, mica porral színezve. Illat-keverék ilang-ilang, édesnarancs, petitgrain, vanília kivonat és kubeba illóolajokból, friss és vidám.

A harmadik ötlet, egy újabb mintázás. Ezt is mióta ki kellett volna próbálni! A kedvenc írországi szappanozó kollégától lesve, a Celine-féle „Spoon swirl”, azaz ahogyan ő jellemzi: "kanál a szappanban" minta. Videó szerencsére több is van, maga az eljárás szinte gyerekjáték.

Viszont szerintem vannak olyan minták, amiknek külön pszichológiája van. Arra gondolok, hogy ott állsz egy tömbnyi félkész szappanmassza felett, amiről tudod, hogy belül csodaszépen rétegezted. És ha így hagynád, akkor is teljesen rendben lenne. A kanál a kezedben – bele merd-e nyomni? És ha elrontod, ha túlkevered, …? Hosszúak ezek a másodpercek... 
Aztán persze nagy levegő, és „Bátraké a szerencse”!


Mire megérik, tényleg tavasz lesz. J

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mézes kamilla-körömvirág szappan receptje / Honey Chamomille-Calendula soap recipe

A szappankészítő tanfolyam után a Mézes Kamilla-Körömvirág szappan volt az első, amit  otthon, egyedül elkészítettem, és azóta is az egyik legkedvesebb szappanom.Kinézetben van némi fejlődés...
Pár gondolat, ami a készítés során a tapasztalataimból ered:

mézes-méhviaszos szappanról van szó, így a túlmelegedés veszélye fennáll. A formába kerülés után a szappantömb felügyeletet igényel, a zselésedés és a túlmelegedési szakasz általában kb. 4-6 órával később kezdett jelentkezni (látszik a zselésedés, és enyhén fel is púposodik a massza közepe), ilyenkor az segített, hogy hűtőbe tettem, akár többször is 10-15 percre a tömböt, így próbálva szabályozni a hőmérsékletet. Ez eddig bevált. gyógynövényt lehet a masszába keverni, friss állapotában (bár így bebarnul), szárított és őrölt formában csak nagyon keveset javasolnék. A második adagba például túl sok kamillát tettem, az illata remekül érződött, de használatkor kellemetlenül dörzsölte a bőrünket. Ha a tetejére kerül, szépen díszít, de felv…

Mosószappan recept / Laundry soap recipe

Mosás ügyében kész fejlődési vonalat jártam már be (nem biztos, hogy a végére értem még...), ahogyan a "mosószappan" cimkéjű bejegyzéseim mutatják.
Jelenleg elégedett fázisban vagyok. Saját mosószappan, lereszelve, kiegészítve mosószódával, és szárazon (nem folyékony mosógélnek elkészítve) kerül a mosógép rekeszébe - vagy közvetlenül a ruhák közé szórva, sima ecetes öblítéssel, vagy ha hiányzik az illat, öko öblítővel. Fehér és színes ruháknál is nagyon szépen mos, általában 40-60 fok között megy a program.
A történethez hozzátartozik, hogy több szappanos "kolléga" tapasztalata, gyakorlati tanácsai, mintadarabjai segítettek, akár interneten olvasva bejegyzéseiket, akár személyes üzenetváltás során - innen is köszönet nekik a sok segítségért! :)

A mosószappanomat is hideg eljárással, kevesebb folyadékkal, tiszta zsiradékból, 0% superfat mutatóval, kevés illóolajjal készítem.
(Lehet picit túllúgozni is pár százalékkal, 3-5 százalék bőven elegendő, a szappankalkulátorb…

Borotvaszappan 2.0. recepttel / Shaving soap 2.0 with recipe

Elfogy végre az első verziós borotvaszappan utolsó darabja is. Így eljött az alkalom, hogy továbbfejlesszem az eredeti receptet.
A tapasztalatok alapján egy, az arcon szépen felhabosítható, jól kezelhető szappan volt, és a Párom bőre borotválkozás után igencsak ápolt, hidratált és puha lett. Ez szuper! :)
Ami problémaként jelentkezett, a több hónapja tartó mindennapi használat eredményeképpen, az a megerősödött és gyorsabb borosta-növekedés. Ez már nem annyira... :(
Ennek eredetét a szappanba beletett, jó sok ricinusolajban látom. Ezt már rögtön az első "tünetek" idején sejtettem, és most eszerint módosítottam a receptet, kihagytam belőle.
A folyadék gyógynövény-főzete a rozmaring és kamilla mellett jó sok körömvirággal gazdagodott. Ápol, gyógyít, regenerál, igazi csodanövény.
Tettem bele kevés fehér agyagot - azt gondolom róla, amellett, hogy tisztítja a bőrt, feltöltheti némi ásványi anyaggal, és mivel a leggyengédebb agyagként nevezik, még az érzékeny bőr is szereti, nyu…