Ugrás a fő tartalomra

Csipkebogyó szappan, két körben / Rosehip soap in two rounds

A csipkebogyó szappan az egyik személyes kedvencem. Egyszerűen csodálatos illata van az előkészített olajnak is (hetekig áztatott, macerált csipkebogyók az olívaolajban), és a csipkebogyó kivonatnak is (egy napra langyos vízbe beáztatott, másnap leszűrt és átnyomkodott bogyók, így a termés húsából is kerül a szűrletbe).
Gyönyörű mély bordós színre és igazán kellemesen habzó, finom szappanra lehet számítani. Így aztán tegnap este készítettem újra egy adag csipkebogyó szappant. A csipkebogyó kivonatokon kívül is megannyi plusz összetevő, szőlőmagolaj, kakaóvaj, gránátalma mag olaj, méz, méhviasz, jázmin illóolaj, dísznek arany mica por. Csupa luxus. Eddig tündéri.
Aki már rendelkezik némi szappankészítői rutinnal, azt gondolhatja, nem is tudja már elrontani.
Dehogynem...
Csináltam egy szép, pont annyira túlmelegedett és határeset szétvált szappant, hogy bizony, újra kelljen olvasztani még frissiben. Hurrá! :) :(
Az ember már látja, amikor ránéz másnap a formára, hogy ez most nem jött össze. Nem olyan a színe. Furcsa kis pöttyök vannak a tetején. A forma oldalán a papír olajosan nedves. Hát, ez van. :)
A csíkminta megtévesztő. Miközben reszeltem a szappanokat, szépen elcsúszott az anyag az ívek mentén.Szuper kis tanulságokkal szolgál az ilyesmi.
1. Este nem állok neki többet szappant készíteni. Az általam készített szappan mennyiség és az adott szappanforma okán ha olyan a szappan, a túlmelegedés jelei a formába kerülés utáni ötödik-hatodik órában jelennek meg, így tudom kontrollálni, ha látom - beteszem a hűtőbe egy időre, megnyugszik és rendben is vagyunk. A fenti esetnél már konkrétan aludtam, amikor a "kis huncut" elkezdte a mókáját...
2. Csipkebogyós szappanba nem teszek többet egyszerre mézet is, meg jázmin illóolajat (kb. kettő darab másodperc alatt összerántotta tömény pudinggá a szappanmasszát, szerintem nem tudtam rendesen összemixerezni sem az anyagokat). És nem takargatom be két réteg törülközőbe sem. 
3. Teliholdkor nem készítek szappant. :)


Ami jó, hogy a szappan színe gyönyörű bordó lett, az illatában pedig inkább a csipkebogyót érzem, semmint a jázmint. És biztos vagyok benne, hogy remek kis mosakodószappan lesz belőle, ha megérik. Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mézes kamilla-körömvirág szappan receptje / Honey Chamomille-Calendula soap recipe

A szappankészítő tanfolyam után a Mézes Kamilla-Körömvirág szappan volt az első, amit  otthon, egyedül elkészítettem, és azóta is az egyik legkedvesebb szappanom.Kinézetben van némi fejlődés...
Pár gondolat, ami a készítés során a tapasztalataimból ered:

mézes-méhviaszos szappanról van szó, így a túlmelegedés veszélye fennáll. A formába kerülés után a szappantömb felügyeletet igényel, a zselésedés és a túlmelegedési szakasz általában kb. 4-6 órával később kezdett jelentkezni (látszik a zselésedés, és enyhén fel is púposodik a massza közepe), ilyenkor az segített, hogy hűtőbe tettem, akár többször is 10-15 percre a tömböt, így próbálva szabályozni a hőmérsékletet. Ez eddig bevált. gyógynövényt lehet a masszába keverni, friss állapotában (bár így bebarnul), szárított és őrölt formában csak nagyon keveset javasolnék. A második adagba például túl sok kamillát tettem, az illata remekül érződött, de használatkor kellemetlenül dörzsölte a bőrünket. Ha a tetejére kerül, szépen díszít, de felv…

Mosószappan recept / Laundry soap recipe

Mosás ügyében kész fejlődési vonalat jártam már be (nem biztos, hogy a végére értem még...), ahogyan a "mosószappan" cimkéjű bejegyzéseim mutatják.
Jelenleg elégedett fázisban vagyok. Saját mosószappan, lereszelve, kiegészítve mosószódával, és szárazon (nem folyékony mosógélnek elkészítve) kerül a mosógép rekeszébe - vagy közvetlenül a ruhák közé szórva, sima ecetes öblítéssel, vagy ha hiányzik az illat, öko öblítővel. Fehér és színes ruháknál is nagyon szépen mos, általában 40-60 fok között megy a program.
A történethez hozzátartozik, hogy több szappanos "kolléga" tapasztalata, gyakorlati tanácsai, mintadarabjai segítettek, akár interneten olvasva bejegyzéseiket, akár személyes üzenetváltás során - innen is köszönet nekik a sok segítségért! :)

A mosószappanomat is hideg eljárással, kevesebb folyadékkal, tiszta zsiradékból, 0% superfat mutatóval, kevés illóolajjal készítem.
(Lehet picit túllúgozni is pár százalékkal, 3-5 százalék bőven elegendő, a szappankalkulátorb…

Borotvaszappan 2.0. recepttel / Shaving soap 2.0 with recipe

Elfogy végre az első verziós borotvaszappan utolsó darabja is. Így eljött az alkalom, hogy továbbfejlesszem az eredeti receptet.
A tapasztalatok alapján egy, az arcon szépen felhabosítható, jól kezelhető szappan volt, és a Párom bőre borotválkozás után igencsak ápolt, hidratált és puha lett. Ez szuper! :)
Ami problémaként jelentkezett, a több hónapja tartó mindennapi használat eredményeképpen, az a megerősödött és gyorsabb borosta-növekedés. Ez már nem annyira... :(
Ennek eredetét a szappanba beletett, jó sok ricinusolajban látom. Ezt már rögtön az első "tünetek" idején sejtettem, és most eszerint módosítottam a receptet, kihagytam belőle.
A folyadék gyógynövény-főzete a rozmaring és kamilla mellett jó sok körömvirággal gazdagodott. Ápol, gyógyít, regenerál, igazi csodanövény.
Tettem bele kevés fehér agyagot - azt gondolom róla, amellett, hogy tisztítja a bőrt, feltöltheti némi ásványi anyaggal, és mivel a leggyengédebb agyagként nevezik, még az érzékeny bőr is szereti, nyu…