2/14/2014

Csipkebogyó szappan, két körben / Rosehip soap in two rounds

A csipkebogyó szappan az egyik személyes kedvencem. Egyszerűen csodálatos illata van az előkészített olajnak is (hetekig áztatott, macerált csipkebogyók az olívaolajban), és a csipkebogyó kivonatnak is (egy napra langyos vízbe beáztatott, másnap leszűrt és átnyomkodott bogyók, így a termés húsából is kerül a szűrletbe).
Gyönyörű mély bordós színre és igazán kellemesen habzó, finom szappanra lehet számítani. Így aztán tegnap este készítettem újra egy adag csipkebogyó szappant. A csipkebogyó kivonatokon kívül is megannyi plusz összetevő, szőlőmagolaj, kakaóvaj, gránátalma mag olaj, méz, méhviasz, jázmin illóolaj, dísznek arany mica por. Csupa luxus. Eddig tündéri.
Aki már rendelkezik némi szappankészítői rutinnal, azt gondolhatja, nem is tudja már elrontani.
Dehogynem...
Csináltam egy szép, pont annyira túlmelegedett és határeset szétvált szappant, hogy bizony, újra kelljen olvasztani még frissiben. Hurrá! :) :(
Az ember már látja, amikor ránéz másnap a formára, hogy ez most nem jött össze. Nem olyan a színe. Furcsa kis pöttyök vannak a tetején. A forma oldalán a papír olajosan nedves. Hát, ez van. :)
A csíkminta megtévesztő. Miközben reszeltem a szappanokat, szépen elcsúszott az anyag az ívek mentén.Szuper kis tanulságokkal szolgál az ilyesmi.
1. Este nem állok neki többet szappant készíteni. Az általam készített szappan mennyiség és az adott szappanforma okán ha olyan a szappan, a túlmelegedés jelei a formába kerülés utáni ötödik-hatodik órában jelennek meg, így tudom kontrollálni, ha látom - beteszem a hűtőbe egy időre, megnyugszik és rendben is vagyunk. A fenti esetnél már konkrétan aludtam, amikor a "kis huncut" elkezdte a mókáját...
2. Csipkebogyós szappanba nem teszek többet egyszerre mézet is, meg jázmin illóolajat (kb. kettő darab másodperc alatt összerántotta tömény pudinggá a szappanmasszát, szerintem nem tudtam rendesen összemixerezni sem az anyagokat). És nem takargatom be két réteg törülközőbe sem. 
3. Teliholdkor nem készítek szappant. :)


Ami jó, hogy a szappan színe gyönyörű bordó lett, az illatában pedig inkább a csipkebogyót érzem, semmint a jázmint. És biztos vagyok benne, hogy remek kis mosakodószappan lesz belőle, ha megérik. Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Márvány mintás szappanok / Marble wave soaps

Az a jó a szappankészítésben, hogy ha egynél több szín van a masszában, abból már lehet mintát alkotni, tucatnyi félét. A legegyszerűbb sza...