2/05/2014

"Oszlopos" minta, recepttel / Column swirl with recipe


A képre kattintva az nagyobb méretben is megnyílik.

A Kávés-Mentás szappanom nagyon jó tulajdonságokkal bír. Szuper kis bőrradírozó, hűsítő, méregtelenítő és a bőr zsírosságát szabályozó, friss hatású, és lehet a mintázással is játszani a kávés résznek köszönhetően.
Azért ebben is van egy fejlődési ív - merthogy megint újítottam. :)
/Ez a jó a hobbi szappankészítésben, mindig olyan szappan készül, amilyet kigondolok, semmi sablon vagy szalag-gyártás! ;) /


A mostani szappan - mivel mással...ráálltam, mi tagadás -joghurt hozzáadásával készült egyrészt.
(Megint egy joghurtos... de ha egyszer annyira mese habja van a szappannak tőle!) A szappanmasszába a "Milk in Oil" módszerrel tettem bele megint, látni akartam, most is sikerül-e vagy legutóbb csak a szerencse volt velem - hát, most is jól működött. Nem melegedett túl, bár a formába kerülés után kb. 4-5 órával, amikor kezdett picit gyöngyözni a teteje, biztonsági intézkedésként fél órára betettem a hűtőbe.

Másrészt a mintázási technika egy újabb bravúr! :) a csodás, hatásos, lenyűgöző "Column Swirl" - azaz a "fakockás".
Ez a "Column swirl" megér pár mondatot. Én úgy ismerem a "legendát", hogy Amanda Griffin (Lovin'Soap) ültette át szappankészítési gyakorlatba egy képzőművészeti technika ihletése nyomán (http://www.youtube.com/watch?v=d6egUsZvWu4).
Az ő blogbejegyzése ( http://www.lovinsoap.com/2011/03/the-column-swirl/ ) aztán megteremtette a divatot, és mára szerintem eléggé elterjedt mindenfelé.
A minta lényege egy fakocka, ami lehet négyoldalú, háromoldalú vagy akár henger is, a lefolyatott több színből álló masszába ezt követően pedig fapálcával csíkokat húzunk, meghatározott módon, kívülről a középpont felé (bár szerintem lehet belülről kifelé is, csak akkor másképpen néz ki, nem ilyen "virágosan"):

A kép forrása innen való:  http://cosmeticshomemadecolchique.wordpress.com/2011/07/23/savons-marbrage-funnel-swirl-plutot-que-column-swirl/

Így született meg a 2014-es évad első kávés-mentás szappan-adagja.
A választott hozzávalóim jegyzet-szerűen (így recept is, meg nem is, mert az alapanyagok mennyisége igazából szabadon eldönthető):
 • alap-olajok (hidegen sajtolt napraforgó- és olívaolaj, pálmavaj, kókuszvaj) egyenlő arányban, 5% SF
 • 36%-os V-O aránnyal számolva, 44%-56% joghurt és desztillált víz
 • plus SF-ként ricinusolaj, egy kevéske...
 • illat: borsmenta és citrom illóolaj (tényleg jó a citrom ehhez is!)
 • szín, design: kevés TiO2 pici vízzel előtte feloldva, és átszitált őrölt kávé
És egy plusz poénként, mivel nálunk idehaza valahogyan nincs fakocka, semmilyen, a hulladéknak szánt kiürült vitaminos doboz lett az én "fakockám", némi felkészítés után. (Nehezéknek a kiürült belső üvegcsét feltöltöttem vízzel, és jól lezártam, hogy ne tudjon kifolyni, ha borul az ügy, és kipárnáztam némi papírzsebkendővel...komolyan...szóval kívül pedig több soron cellux-os vízhatlanító körbetekerést kapott.) De működik.

A készítés pillanatfelvételei:
A  képre kattintva az nagyobb méretben is megnyílik.
3 megjegyzés:

 1. Köszönöm a "továbbképzést", már nagyon várom, hogy kipróbálhassam!

  VálaszTörlés
 2. Névtelen3/23/2015

  Nagyon jól néznek ki :-)
  Azt elarulod, hogy mennyi illóolajat tettél bele (készítettem én is itthon szappant, a narancsos illata teljesen kipárolgott, a mentás ugyanannyi cseppet tartalmazó valamennyire megmaradt)? Szoktad mérni, számolni vagy csak úgyérzésre teszel bele? Előre is köszi!!!!
  Janka

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. 500 gr olajhoz 5 ml borsmenta illóolaj került.
   A narancs az alacsony illékonysági pont miatt tűnt el, a borsmentáé magasabb.

   Törlés

Márvány mintás szappanok / Marble wave soaps

Az a jó a szappankészítésben, hogy ha egynél több szín van a masszában, abból már lehet mintát alkotni, tucatnyi félét. A legegyszerűbb sza...