Ugrás a fő tartalomra

Szappanbarátok - a Szappankészítők Klubja / Soaping Club for Soapmakers

Mindig irigykedve olvasom a Great Cakes Soapworks blogon, az Amy Warden által kitalált és menedzselt SoapChallenge Club programokat. Jó feladatok, szuper szappanok, folyamatos inspirálódási és fejlődési lehetőség. Nem fórum, nem ötletelés, csak célzott tanulás és alkotások a javából.
Ez abból áll, hogy havonta/kéthavonta kitalál valamilyen szappankészítési technikát vagy feladatot, amire benevezhetnek a tagok, megkapják a technika bemutatását videón és/vagy leírásban, mint valami továbbképzésen, majd fotókat küldenek a témában megálmodott szappanjukról, szavazással lesznek a helyezettek, akik felajánlott ajándékokat kapnak. A klub maga tagdíjas, azaz csak az vehet részt az online továbbképzéseken és versenyen, aki azt előre befizeti.
(Az ötlet amúgy zseniális, üzletileg is. Az a baj, hogy nem én találtam ki… J Viszont itt köszön vissza az, hogy a tudás-átadást lehet üzleti alapon is megvalósítani, és lehet terjeszteni szabadon is. Mindkettő rendben van, kinek mi van megírva… J)
Egy hasonló – „csak úgy” ismeret-terjesztéses – folyamat elindítását, megvalósulását szívesen láttam volna hazai körülmények között is. És aki jól kíván, annak valóra is válnak a vágyai! J

Nagy örömömre ráleltem – megismerkedtem Omar Anyuval a Tiszta Szívvel Szappanműhely weboldal szerzőjével, és az ő kezdeményezésével létezik a Szappanbarátok Klubja, ahol a külföldi mintához valamennyire hasonlító, de annál barátibb, kötetlenebb program-terv várja a szappanosokat.

Ez itt a reklám helye: a klub-tagság egyelőre nyitott még, van még hely szívesen csatlakozó szappankészítők számára! J
Kapcsolat felvétel helye: admin@soaps-and-co.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mézes kamilla-körömvirág szappan receptje / Honey Chamomille-Calendula soap recipe

A szappankészítő tanfolyam után a Mézes Kamilla-Körömvirág szappan volt az első, amit  otthon, egyedül elkészítettem, és azóta is az egyik legkedvesebb szappanom.Kinézetben van némi fejlődés...
Pár gondolat, ami a készítés során a tapasztalataimból ered:

mézes-méhviaszos szappanról van szó, így a túlmelegedés veszélye fennáll. A formába kerülés után a szappantömb felügyeletet igényel, a zselésedés és a túlmelegedési szakasz általában kb. 4-6 órával később kezdett jelentkezni (látszik a zselésedés, és enyhén fel is púposodik a massza közepe), ilyenkor az segített, hogy hűtőbe tettem, akár többször is 10-15 percre a tömböt, így próbálva szabályozni a hőmérsékletet. Ez eddig bevált. gyógynövényt lehet a masszába keverni, friss állapotában (bár így bebarnul), szárított és őrölt formában csak nagyon keveset javasolnék. A második adagba például túl sok kamillát tettem, az illata remekül érződött, de használatkor kellemetlenül dörzsölte a bőrünket. Ha a tetejére kerül, szépen díszít, de felv…

Mosószappan recept / Laundry soap recipe

Mosás ügyében kész fejlődési vonalat jártam már be (nem biztos, hogy a végére értem még...), ahogyan a "mosószappan" cimkéjű bejegyzéseim mutatják.
Jelenleg elégedett fázisban vagyok. Saját mosószappan, lereszelve, kiegészítve mosószódával, és szárazon (nem folyékony mosógélnek elkészítve) kerül a mosógép rekeszébe - vagy közvetlenül a ruhák közé szórva, sima ecetes öblítéssel, vagy ha hiányzik az illat, öko öblítővel. Fehér és színes ruháknál is nagyon szépen mos, általában 40-60 fok között megy a program.
A történethez hozzátartozik, hogy több szappanos "kolléga" tapasztalata, gyakorlati tanácsai, mintadarabjai segítettek, akár interneten olvasva bejegyzéseiket, akár személyes üzenetváltás során - innen is köszönet nekik a sok segítségért! :)

A mosószappanomat is hideg eljárással, kevesebb folyadékkal, tiszta zsiradékból, 0% superfat mutatóval, kevés illóolajjal készítem.
(Lehet picit túllúgozni is pár százalékkal, 3-5 százalék bőven elegendő, a szappankalkulátorb…

Borotvaszappan 2.0. recepttel / Shaving soap 2.0 with recipe

Elfogy végre az első verziós borotvaszappan utolsó darabja is. Így eljött az alkalom, hogy továbbfejlesszem az eredeti receptet.
A tapasztalatok alapján egy, az arcon szépen felhabosítható, jól kezelhető szappan volt, és a Párom bőre borotválkozás után igencsak ápolt, hidratált és puha lett. Ez szuper! :)
Ami problémaként jelentkezett, a több hónapja tartó mindennapi használat eredményeképpen, az a megerősödött és gyorsabb borosta-növekedés. Ez már nem annyira... :(
Ennek eredetét a szappanba beletett, jó sok ricinusolajban látom. Ezt már rögtön az első "tünetek" idején sejtettem, és most eszerint módosítottam a receptet, kihagytam belőle.
A folyadék gyógynövény-főzete a rozmaring és kamilla mellett jó sok körömvirággal gazdagodott. Ápol, gyógyít, regenerál, igazi csodanövény.
Tettem bele kevés fehér agyagot - azt gondolom róla, amellett, hogy tisztítja a bőrt, feltöltheti némi ásványi anyaggal, és mivel a leggyengédebb agyagként nevezik, még az érzékeny bőr is szereti, nyu…