Ugrás a fő tartalomra

Készíts saját szappanmintázó fésűt / DIY soap swirling comb

A hobbi szappankészítés tényleg csupa kreativitás - tiszta technika óra néha.... :)
Most egy szappanmintázó "fésű" lett a saját készítésű cuccok újabb darabja.
Merthogy odavagyok ezekért a mintákért, és már nagyon készülök arra, hogy el is készítsem őket:
source: greatcakessoapworks.com
source: chissybsoap.com
Persze a készítős videókban látszik, mások miket eszkábáltak össze:  • Így  hát, irány a papírbolt hurkapálcákért.
  • Elharmadoltam őket, elég magasnak találtam a formához így.
  • Kell egy hullámos préselt kartondoboz, amiből egy csíknyi szabadon szétnyirbálható. A hézagok pont csodálatos "sinek" lesznek a hurkapálcáknak. 
  • Ragasztó (a jó öreg Technokol...), amivel a hurkapálcákat a lyukakban rögzíthetjük, külső merevítőnek némi extra kartonpapír - nekem kezdett hullámosodni száradás közben, így szükségesnek láttam a merevítést, és hogy a ragasztás után nehezék alatt (könyvek) préselve száradjon a műremek.
  • Külső vízhatlanítónak több rétegben vastag cellux-szal még körbevonható.
Alfa-verzió: 


Ugyebár a puding próbája... szóval letesztelve a szappanfésűt, "akcióban" kis híján tragédiába taszította a szépen indult szappantömbömet...
(Csak tolta maga előtt a masszát, összesűrítette a szépen csíkokba rendezett színeket...SZÖRNYŰŰŰ volt!)

Túl sűrű a fogazat a szappanmasszához képest.
Így hát,
ha nem sikerült elsőre, sikerülni fog másodszorra. :)

Béta- verzió:
  • a szappanfésűt jól szétszedtem...
  • új kartonlapot vágtam, és a letisztogatott pálcákat minden második lyuk helyett minden harmadik lyukba dugdostam


Nem is folytattam tovább, látni akarom, mire megyek a kettes számú versenyzővel, ha ez sem elég jó, legalább nem fogyott a ragasztó... :)

A próba-szappan hamarosan... 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mézes kamilla-körömvirág szappan receptje / Honey Chamomille-Calendula soap recipe

A szappankészítő tanfolyam után a Mézes Kamilla-Körömvirág szappan volt az első, amit  otthon, egyedül elkészítettem, és azóta is az egyik legkedvesebb szappanom.Kinézetben van némi fejlődés...
Pár gondolat, ami a készítés során a tapasztalataimból ered:

mézes-méhviaszos szappanról van szó, így a túlmelegedés veszélye fennáll. A formába kerülés után a szappantömb felügyeletet igényel, a zselésedés és a túlmelegedési szakasz általában kb. 4-6 órával később kezdett jelentkezni (látszik a zselésedés, és enyhén fel is púposodik a massza közepe), ilyenkor az segített, hogy hűtőbe tettem, akár többször is 10-15 percre a tömböt, így próbálva szabályozni a hőmérsékletet. Ez eddig bevált. gyógynövényt lehet a masszába keverni, friss állapotában (bár így bebarnul), szárított és őrölt formában csak nagyon keveset javasolnék. A második adagba például túl sok kamillát tettem, az illata remekül érződött, de használatkor kellemetlenül dörzsölte a bőrünket. Ha a tetejére kerül, szépen díszít, de felv…

Mosószappan recept / Laundry soap recipe

Mosás ügyében kész fejlődési vonalat jártam már be (nem biztos, hogy a végére értem még...), ahogyan a "mosószappan" cimkéjű bejegyzéseim mutatják.
Jelenleg elégedett fázisban vagyok. Saját mosószappan, lereszelve, kiegészítve mosószódával, és szárazon (nem folyékony mosógélnek elkészítve) kerül a mosógép rekeszébe - vagy közvetlenül a ruhák közé szórva, sima ecetes öblítéssel, vagy ha hiányzik az illat, öko öblítővel. Fehér és színes ruháknál is nagyon szépen mos, általában 40-60 fok között megy a program.
A történethez hozzátartozik, hogy több szappanos "kolléga" tapasztalata, gyakorlati tanácsai, mintadarabjai segítettek, akár interneten olvasva bejegyzéseiket, akár személyes üzenetváltás során - innen is köszönet nekik a sok segítségért! :)

A mosószappanomat is hideg eljárással, kevesebb folyadékkal, tiszta zsiradékból, 0% superfat mutatóval, kevés illóolajjal készítem.
(Lehet picit túllúgozni is pár százalékkal, 3-5 százalék bőven elegendő, a szappankalkulátorb…

Borotvaszappan 2.0. recepttel / Shaving soap 2.0 with recipe

Elfogy végre az első verziós borotvaszappan utolsó darabja is. Így eljött az alkalom, hogy továbbfejlesszem az eredeti receptet.
A tapasztalatok alapján egy, az arcon szépen felhabosítható, jól kezelhető szappan volt, és a Párom bőre borotválkozás után igencsak ápolt, hidratált és puha lett. Ez szuper! :)
Ami problémaként jelentkezett, a több hónapja tartó mindennapi használat eredményeképpen, az a megerősödött és gyorsabb borosta-növekedés. Ez már nem annyira... :(
Ennek eredetét a szappanba beletett, jó sok ricinusolajban látom. Ezt már rögtön az első "tünetek" idején sejtettem, és most eszerint módosítottam a receptet, kihagytam belőle.
A folyadék gyógynövény-főzete a rozmaring és kamilla mellett jó sok körömvirággal gazdagodott. Ápol, gyógyít, regenerál, igazi csodanövény.
Tettem bele kevés fehér agyagot - azt gondolom róla, amellett, hogy tisztítja a bőrt, feltöltheti némi ásványi anyaggal, és mivel a leggyengédebb agyagként nevezik, még az érzékeny bőr is szereti, nyu…