4/07/2014

Diószappan kísérlet / An experiment with Walnut soap


Amikor elkészült a Hippi Kávé szappanom, tudtam, hogy lesz folytatása. 
Viszont bármikor, ha kedvem volna újra megcsinálni, akkor „előregyártott” szappangolyók és reszelék is kell.  A kísérlet ehhez kötődik, mármint az előre elkészített kávés töltelékhez, miszerint amikor nekiálltam készíteni, épp kifogyóban volt a kókuszolaj – adva azt a helyzetet, hogy akkor legyen egy olyan recept, amiben eleve nincs. 
A receptben egy rész pálmazsír, egy rész disznózsír (az a jó fajta tiszta, hófehér házi… J) és fél rész hidegen sajtolt napraforgóolaj, kávé- és kakaóporral „karakterizálva”.
Mondjuk ettől ez még nem igazi kísérlet, összerakni egy receptet még nem akkora dolog, de ugye a kérdés ott van – vajon habzik-e majd a szappan?
A válasz- hát hogyne.
Mert láttunk mi már szappankalkulátor-adatokat, amire a valóság szépen rácáfolt. 
Megnézhetem én a „Habzás” értéket, attól még gondolhatja úgy a szappanom, hogy „inkább mégis habzik”, vagy „ennek ellenére mégsem”. Érlelése mint a többinek, alig vártam a próba kézmosást. 

(Szappanos kérdéskörben mindig jó kutakodni egy kis szakirodalmi megerősítésért az interneten. Találtam is egy gondolat-indító bemutatót - a szappan habzása különböző vizes közegekben: kemia.fazekas.hu/Kiserletek/PPTs/31.Szappan%20habzasa.ppt‎ .)
Mosdókagyló, meleg csapvíz: enyhe hab és „taknyos” mellékzönge, viszont desztillált vízzel teli lavórkában:  mint az álom, olyan habpartit csapott.

Így van remény, hogy amikor majd díszforgácsként az új szappanban landol, nem befolyásolja kellemetlen irányba annak tulajdonságait. Ez volt az első szappan, a "kókusz-mentes". 

A második szappan a kedvenc Diószappan, diólevél-macetárumos olívaolajjal, diólevél főzettel, ricinussal és most rozmaring illóolajjal. Hmmm :) Ezt sikerült most kinézetében variálni, és kapóra jött a fent említett kávés-kakaós szappan. Tökreszelővel nagy forgácsokat reszeltem, és irány is a szappanmassza, rétegezve. 
Szerintem így is megállja a helyét, szemrevaló lett a végeredmény.

Diószappan kávés-kakaós forgáccsal


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Márvány mintás szappanok / Marble wave soaps

Az a jó a szappankészítésben, hogy ha egynél több szín van a masszában, abból már lehet mintát alkotni, tucatnyi félét. A legegyszerűbb sza...