4/27/2014

Százszorszép szappan / Daisy soap

A gyógynövényes szappanok sora egy igazi "hercegnővel" bővült a hétvégén. Az új sztár, a százszorszép - azaz a Bellis perennis.

Mutatós tavaszi virág, és amit sokan nem tudnak róla, jótékony hatású kívül-belül. Egyfelől tudható róla, hogy vértisztító, anyagcsere-javító, fájdalomcsillapító/görcsoldó, köhögéscsillapító. Segíti a sebgyógyulást, összehúzó hatású, a belőle macerált kivonattal készített krémek tonizáló, élénkítő és bőrfeszesítő hatásúak. Salátába is nyugodtan kerülhet, feldobja a tányér hangulatát, szerintem az íze kicsit emlékeztet a spenótlevélre.

Pár hétvégével ezelőtt csodás virágokat gyűjtöttünk nálunk a gát mellett. A nagy része ment száradni, viszont egy jó maréknyiból a napocska és némi forrásvíz segítségével virágkivonat készült, még aznap délután. Enyhén illatos, finom virágeszencia lett - és érdekes módon, ez az illat visszatért a lúg feloldása után is, amit még nem tapasztaltam. :)

A szappanban tehát ez az eszencia van, a szokásos alapolajok, kiegészítve némi ricinusolajjal és csipetnyi nádcukorral (a habosabb és krémesebb életérzésért) és gondolatnyi lúgban oldott selyemmel, mint leheletnyi luxussal. Az illata mennyei rózsa és geránium illóolajok keveréke - alig fogom tudni kivárni a hat hetes pihentetést!

És a színek: játék az oxidokkal - merthogy háromféle szín keveréke (lila, pink és piros) lett a fő "mályva-lila" szín, miközben a kezemben ott voltak a szárított virágfejek, és próbálgattam, hasonlít-e már az "igazira" a kapott keverék... lett még egy "csak pink", és egy aranysárga színű szappanmassza.

Az eredmény meggyőző - nem is lehetnének szebbek, valóban "százszorszépek".
Százszorszép szappanok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Márvány mintás szappanok / Marble wave soaps

Az a jó a szappankészítésben, hogy ha egynél több szín van a masszában, abból már lehet mintát alkotni, tucatnyi félét. A legegyszerűbb sza...