11/11/2014

Kerek szappanok / Round soaps

Kerek szappant sokféleképpen lehet készíteni, most kipróbáltam azt a módot, amit a szappantáborban tanultam. Az öntőforma újszerű, praktikus, olcsó és nagyon jó ötlet Judwil-től.Egyszerre kétféle szappan is készült, az egyik Hévízi-iszappal, a másik kávészappan-forgácsokkal  "dúsítva". Ez utóbbi a régebbi Hippi kávés szappan újragondolva, golyók nélkül. :)

Illatukban viszont nem különböznek, bele vagyok szerelmesedve az új Frank'n Myrh  szappanillatba, amit legutóbb kaptam, az került mindkettőbe. Férfiszappannak készültek, remélem a páromnak is elnyeri a tetszését.

Szóval amire Judwil tanított meg: gyógyszertárban kapható tégelyeket használtam, kétféle méretben is vettem pár darabot.
Igényel némi előkészítést, merthogy a tégelyt a tetejével lefelé állítottam a tálcára úgy, hogy előtte az alját levágtam. (Bevallom, nem veszélytelen a mutatvány! Konkrétan kézvédő barkácskesztyűben és "shogunpengejapánból" konyhakéssel a kezemben ügyeskedtem, miközben a dobozokat satuba fogattam. Le kellett volna fotózni... de úgy voltam vele, jobb félni, mint az ujjunkat áldozni a szappanok oltárán...)

Az öntési technikánál arra figyeltem, hogy picit sűrűbbre legyen botmixerezve a massza, illetve első körben egy vékony rétegnyit öntöttem a dobozok aljába. Hagytam egy picit szilárdulni, majd a kanál alján csorgatva szépen rárétegeztem a többi masszát. Szerencsére nem folyt ki egyik tégelyből sem a szappan. Bár legközelebb szerintem több eszem is lesz, és egyszerűen szigetelőszalaggal körbetekerem a dobozkák alját, biztos ami biztos...
Másnap egy óra hosszára bekerültek a mélyhűtőbe, és miután a tetejüket óvatosan levettem, gyönyörűen, simán ki lehetett tolni a formából őket. A formákat előtte nem kentem ki semmivel, és nem béleltem ki sütőpapírral sem. :)

2 megjegyzés:

 1. Névtelen12/13/2014

  Ügyes! Jó kis szappanok lettek!

  Üdv,

  Omar Anyu

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm szépen, ezekkel most elégedett is vagyok. :)

  VálaszTörlés

Márvány mintás szappanok / Marble wave soaps

Az a jó a szappankészítésben, hogy ha egynél több szín van a masszában, abból már lehet mintát alkotni, tucatnyi félét. A legegyszerűbb sza...