Ugrás a fő tartalomra

Borotvaszappan 3.0. vegyes lúgozással, recepttel / Shaving soap 3.0 mixed lye recipe

Úgy tűnik, nem indulhat az év másként, mint borotvaszappan készítéssel. Pont tavaly ilyenkor készült a legutóbbi adag - és kitartott egész évben. (Pedig minden nap borotválkozik a Drágám, de takarékosan használja hogy ne fogyjon olyan gyorsan, mert olyan jó...) Így most kerülhetett sor egy új verzióra.
Sokat olvastam és beszélgettünk is szappanos ismerősök között a vegyes lúgozású szappanról és annak előnyeiről. Nem túl elterjedt dolog, gyakorlatilag a nátrium-hidroxid és a kálium-hidroxid összeházasításáról van szó, szilárd szappanban. Kicsit fura.
A kálium-hidroxidról az az általános ismeret,hogy alapvetően a meleg eljárással készített mindenféle folyékony szappanokhoz (kézmosó szappan, sampon, mosószer, mosogatószer) használják.Különböző arányú keveréssel viszont a "normál" NaOH-s lúgozású szappanban a habzási tulajdonság és a hab tartóssága pozitívan befolyásolható vele. Erre a kísérletre nem mondhatok nem-et....
Találtam egy kiváló tesztelő videót (Experiments with Shaving Soap (testing KOH & NaOH ratios and percentage of Stearic Acid); ahol a különböző NaOH-KOH arányokkal készült (meleg eljárásos) szappanokat próbálja ki a fiatalember. Ajánlom mindenkinek, látványos és informatív!
Viszont a nagy talány számomra az volt, hogy mindez hideg eljárással is kivitelezhető-e? Az új receptet összeállítottam, a kiválasztott arány 50-50%, és a bátorság is megvan, mert másnak is sikerült már. :)

Ezúttal csak kókuszolajjal, sertészsírral és olívaolajjal dolgoztam, a folyadék körömvirág-százszorszép főzet, tuningolónak ricinusolaj, glicerin, joghurt és montmorillonit zöld agyag került bele. Illatban nagyszerű: rozmaring, szantálfa és babérlevél illóolajok keveréke ad egy férfias, földes de mégis friss jelleget.
A tapasztalatokról: sok mixelés kellett a masszához, és lassan szilárdult meg; másnap reggel még gyanúsan lágy volt, két napig állt a formában kiszedés előtt. De nagy az öröm, mert szilárd lett a szappan, szép és illatos!
A díszítés kis extra kedveskedés, fa pecsét (hobbiboltokban sokféle kapható) utólag kipingálva glicerinben elkevert csillámporral. Gyorsabban megvan ez a pepecselés, mint amennyinek így leírva tűnhet. :)Az idei recept* - gondolom kitart egy évig ez az adag is...:
(*figyelem: CSAK szakértő gyakorlott szappankészítőknek!)
36% V-O arány, 5% SF
100 gr kókuszolaj
100 gr sertészsír
100 gr olívaolaj
108 gr folyadék (desztillált víz, gyógynövény főzet)
NaOH  21,5 gr
KOH 30 gr
(külön kiszámoltam a szükséges 100% NaOH, és a 100% KOH mennyiségeket szappanrecept-számlálóval, majd a kapott értékeket elosztottam kettővel.)
a plusz adalékok:
1 mokkáskanál shea vaj
1/2 mokkáskanál ricinusolaj
1/2 mokkáskanál glicerin
1/2 mokkáskanál joghurt
1 mokkáskanál zöld agyag (Montmorillonit)
50 csepp rozmaring, 20 csepp szantálfa és 20 csepp babérlevél illóolaj


Egy hónap múlva jövök a habzási élmény- és fotóbeszámolóval, ígérem.Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mézes kamilla-körömvirág szappan receptje / Honey Chamomille-Calendula soap recipe

A szappankészítő tanfolyam után a Mézes Kamilla-Körömvirág szappan volt az első, amit  otthon, egyedül elkészítettem, és azóta is az egyik legkedvesebb szappanom.Kinézetben van némi fejlődés...
Pár gondolat, ami a készítés során a tapasztalataimból ered:

mézes-méhviaszos szappanról van szó, így a túlmelegedés veszélye fennáll. A formába kerülés után a szappantömb felügyeletet igényel, a zselésedés és a túlmelegedési szakasz általában kb. 4-6 órával később kezdett jelentkezni (látszik a zselésedés, és enyhén fel is púposodik a massza közepe), ilyenkor az segített, hogy hűtőbe tettem, akár többször is 10-15 percre a tömböt, így próbálva szabályozni a hőmérsékletet. Ez eddig bevált. gyógynövényt lehet a masszába keverni, friss állapotában (bár így bebarnul), szárított és őrölt formában csak nagyon keveset javasolnék. A második adagba például túl sok kamillát tettem, az illata remekül érződött, de használatkor kellemetlenül dörzsölte a bőrünket. Ha a tetejére kerül, szépen díszít, de felv…

Mosószappan recept / Laundry soap recipe

Mosás ügyében kész fejlődési vonalat jártam már be (nem biztos, hogy a végére értem még...), ahogyan a "mosószappan" cimkéjű bejegyzéseim mutatják.
Jelenleg elégedett fázisban vagyok. Saját mosószappan, lereszelve, kiegészítve mosószódával, és szárazon (nem folyékony mosógélnek elkészítve) kerül a mosógép rekeszébe - vagy közvetlenül a ruhák közé szórva, sima ecetes öblítéssel, vagy ha hiányzik az illat, öko öblítővel. Fehér és színes ruháknál is nagyon szépen mos, általában 40-60 fok között megy a program.
A történethez hozzátartozik, hogy több szappanos "kolléga" tapasztalata, gyakorlati tanácsai, mintadarabjai segítettek, akár interneten olvasva bejegyzéseiket, akár személyes üzenetváltás során - innen is köszönet nekik a sok segítségért! :)

A mosószappanomat is hideg eljárással, kevesebb folyadékkal, tiszta zsiradékból, 0% superfat mutatóval, kevés illóolajjal készítem.
(Lehet picit túllúgozni is pár százalékkal, 3-5 százalék bőven elegendő, a szappankalkulátorb…

Borotvaszappan 2.0. recepttel / Shaving soap 2.0 with recipe

Elfogy végre az első verziós borotvaszappan utolsó darabja is. Így eljött az alkalom, hogy továbbfejlesszem az eredeti receptet.
A tapasztalatok alapján egy, az arcon szépen felhabosítható, jól kezelhető szappan volt, és a Párom bőre borotválkozás után igencsak ápolt, hidratált és puha lett. Ez szuper! :)
Ami problémaként jelentkezett, a több hónapja tartó mindennapi használat eredményeképpen, az a megerősödött és gyorsabb borosta-növekedés. Ez már nem annyira... :(
Ennek eredetét a szappanba beletett, jó sok ricinusolajban látom. Ezt már rögtön az első "tünetek" idején sejtettem, és most eszerint módosítottam a receptet, kihagytam belőle.
A folyadék gyógynövény-főzete a rozmaring és kamilla mellett jó sok körömvirággal gazdagodott. Ápol, gyógyít, regenerál, igazi csodanövény.
Tettem bele kevés fehér agyagot - azt gondolom róla, amellett, hogy tisztítja a bőrt, feltöltheti némi ásványi anyaggal, és mivel a leggyengédebb agyagként nevezik, még az érzékeny bőr is szereti, nyu…