1/21/2015

Borotvaszappan 3.0. vegyes lúgozással, recepttel / Shaving soap 3.0 mixed lye recipe

Úgy tűnik, nem indulhat az év másként, mint borotvaszappan készítéssel. Pont tavaly ilyenkor készült a legutóbbi adag - és kitartott egész évben. (Pedig minden nap borotválkozik a Drágám, de takarékosan használja hogy ne fogyjon olyan gyorsan, mert olyan jó...) Így most kerülhetett sor egy új verzióra.
Sokat olvastam és beszélgettünk is szappanos ismerősök között a vegyes lúgozású szappanról és annak előnyeiről. Nem túl elterjedt dolog, gyakorlatilag a nátrium-hidroxid és a kálium-hidroxid összeházasításáról van szó, szilárd szappanban. Kicsit fura.
A kálium-hidroxidról az az általános ismeret,hogy alapvetően a meleg eljárással készített mindenféle folyékony szappanokhoz (kézmosó szappan, sampon, mosószer, mosogatószer) használják.Különböző arányú keveréssel viszont a "normál" NaOH-s lúgozású szappanban a habzási tulajdonság és a hab tartóssága pozitívan befolyásolható vele. Erre a kísérletre nem mondhatok nem-et....
Találtam egy kiváló tesztelő videót (Experiments with Shaving Soap (testing KOH & NaOH ratios and percentage of Stearic Acid); ahol a különböző NaOH-KOH arányokkal készült (meleg eljárásos) szappanokat próbálja ki a fiatalember. Ajánlom mindenkinek, látványos és informatív!
Viszont a nagy talány számomra az volt, hogy mindez hideg eljárással is kivitelezhető-e? Az új receptet összeállítottam, a kiválasztott arány 50-50%, és a bátorság is megvan, mert másnak is sikerült már. :)

Ezúttal csak kókuszolajjal, sertészsírral és olívaolajjal dolgoztam, a folyadék körömvirág-százszorszép főzet, tuningolónak ricinusolaj, glicerin, joghurt és montmorillonit zöld agyag került bele. Illatban nagyszerű: rozmaring, szantálfa és babérlevél illóolajok keveréke ad egy férfias, földes de mégis friss jelleget.
A tapasztalatokról: sok mixelés kellett a masszához, és lassan szilárdult meg; másnap reggel még gyanúsan lágy volt, két napig állt a formában kiszedés előtt. De nagy az öröm, mert szilárd lett a szappan, szép és illatos!
A díszítés kis extra kedveskedés, fa pecsét (hobbiboltokban sokféle kapható) utólag kipingálva glicerinben elkevert csillámporral. Gyorsabban megvan ez a pepecselés, mint amennyinek így leírva tűnhet. :)Az idei recept* - gondolom kitart egy évig ez az adag is...:
(*figyelem: CSAK szakértő gyakorlott szappankészítőknek!)
36% V-O arány, 5% SF
100 gr kókuszolaj
100 gr sertészsír
100 gr olívaolaj
108 gr folyadék (desztillált víz, gyógynövény főzet)
NaOH  21,5 gr
KOH 30 gr
(külön kiszámoltam a szükséges 100% NaOH, és a 100% KOH mennyiségeket szappanrecept-számlálóval, majd a kapott értékeket elosztottam kettővel.)
a plusz adalékok:
1 mokkáskanál shea vaj
1/2 mokkáskanál ricinusolaj
1/2 mokkáskanál glicerin
1/2 mokkáskanál joghurt
1 mokkáskanál zöld agyag (Montmorillonit)
50 csepp rozmaring, 20 csepp szantálfa és 20 csepp babérlevél illóolaj


Egy hónap múlva jövök a habzási élmény- és fotóbeszámolóval, ígérem.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Márvány mintás szappanok / Marble wave soaps

Az a jó a szappankészítésben, hogy ha egynél több szín van a masszában, abból már lehet mintát alkotni, tucatnyi félét. A legegyszerűbb sza...