Ugrás a fő tartalomra

"Luxus Diószappan" / "Luxury Walnut Soap"

A dió, a dió... szinte mindenki udvarában áll egy - már maga a fa is csodás és mitikus, több része is gyógyhatású, az arany dióbél meg olyan finom csemege!
A diószappanból, amióta csak  készítem, mindig kér valaki az ismerősök közül. De variálgatom, mindig másmilyen mintázással készül, és tény, hogy még nem találtam meg az állandó külsőt neki. (Talán nem is kellene kínlódni a mintával, mert a szappanmassza önmagában is szép melegbarna színt ad, csak valami illendő pecsétet készíteni? ... nos, még az is lehet!)

Ami fontos eddig benne, a nyár közepén gyűjtött diólevéllel házasított és hetekig érlelt olívaolaj, illetve a szárított diólevélből egy karakteres főzet. Most először maga a finom dióbél is belekerült: pár aranybarna szemet diódarálóval finomra daráltam, majd kőmozsárban, óvatosan adagolt pár kiskanál kihűtött diólevél-főzettel pépessé kevertem. Friss diókrém lett, benne a dióolaj, az ásványi anyagok, a vitaminok, hmmm..
(Aki szeretne kiművelődni a dió csodálatos tulajdonságaiból, szeretettel ajánlom neki Orosz Péter: Könyv a dióról című online tudásgyűjteményét - valami szenzációs!)
A szappanban meglepetés luxus összetevők még a gondolatnyi házi joghurt és némi organikus sheavaj, az illatát pedig keserűmandula illatolajtól kapta.
Szóval kérem, ilyen gazdag szappant kreálni már szenvedély! :)
Íme az eredmény, ugye gyönyörű:


A mintát átrajzoltam glicerinnel kevert arany csillámporral:


És a legújabb s.k. szappanpecsét műgyantából:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mézes kamilla-körömvirág szappan receptje / Honey Chamomille-Calendula soap recipe

A szappankészítő tanfolyam után a Mézes Kamilla-Körömvirág szappan volt az első, amit  otthon, egyedül elkészítettem, és azóta is az egyik legkedvesebb szappanom.Kinézetben van némi fejlődés...
Pár gondolat, ami a készítés során a tapasztalataimból ered:

mézes-méhviaszos szappanról van szó, így a túlmelegedés veszélye fennáll. A formába kerülés után a szappantömb felügyeletet igényel, a zselésedés és a túlmelegedési szakasz általában kb. 4-6 órával később kezdett jelentkezni (látszik a zselésedés, és enyhén fel is púposodik a massza közepe), ilyenkor az segített, hogy hűtőbe tettem, akár többször is 10-15 percre a tömböt, így próbálva szabályozni a hőmérsékletet. Ez eddig bevált. gyógynövényt lehet a masszába keverni, friss állapotában (bár így bebarnul), szárított és őrölt formában csak nagyon keveset javasolnék. A második adagba például túl sok kamillát tettem, az illata remekül érződött, de használatkor kellemetlenül dörzsölte a bőrünket. Ha a tetejére kerül, szépen díszít, de felv…

Mosószappan recept / Laundry soap recipe

Mosás ügyében kész fejlődési vonalat jártam már be (nem biztos, hogy a végére értem még...), ahogyan a "mosószappan" cimkéjű bejegyzéseim mutatják.
Jelenleg elégedett fázisban vagyok. Saját mosószappan, lereszelve, kiegészítve mosószódával, és szárazon (nem folyékony mosógélnek elkészítve) kerül a mosógép rekeszébe - vagy közvetlenül a ruhák közé szórva, sima ecetes öblítéssel, vagy ha hiányzik az illat, öko öblítővel. Fehér és színes ruháknál is nagyon szépen mos, általában 40-60 fok között megy a program.
A történethez hozzátartozik, hogy több szappanos "kolléga" tapasztalata, gyakorlati tanácsai, mintadarabjai segítettek, akár interneten olvasva bejegyzéseiket, akár személyes üzenetváltás során - innen is köszönet nekik a sok segítségért! :)

A mosószappanomat is hideg eljárással, kevesebb folyadékkal, tiszta zsiradékból, 0% superfat mutatóval, kevés illóolajjal készítem.
(Lehet picit túllúgozni is pár százalékkal, 3-5 százalék bőven elegendő, a szappankalkulátorb…

Borotvaszappan 2.0. recepttel / Shaving soap 2.0 with recipe

Elfogy végre az első verziós borotvaszappan utolsó darabja is. Így eljött az alkalom, hogy továbbfejlesszem az eredeti receptet.
A tapasztalatok alapján egy, az arcon szépen felhabosítható, jól kezelhető szappan volt, és a Párom bőre borotválkozás után igencsak ápolt, hidratált és puha lett. Ez szuper! :)
Ami problémaként jelentkezett, a több hónapja tartó mindennapi használat eredményeképpen, az a megerősödött és gyorsabb borosta-növekedés. Ez már nem annyira... :(
Ennek eredetét a szappanba beletett, jó sok ricinusolajban látom. Ezt már rögtön az első "tünetek" idején sejtettem, és most eszerint módosítottam a receptet, kihagytam belőle.
A folyadék gyógynövény-főzete a rozmaring és kamilla mellett jó sok körömvirággal gazdagodott. Ápol, gyógyít, regenerál, igazi csodanövény.
Tettem bele kevés fehér agyagot - azt gondolom róla, amellett, hogy tisztítja a bőrt, feltöltheti némi ásványi anyaggal, és mivel a leggyengédebb agyagként nevezik, még az érzékeny bőr is szereti, nyu…