2/08/2015

Három-az-egyben szappanok / 3-in-1 soaps

Nálam a szappanok háztartási mennyiségben készülnek és lassan fogynak, miközben újabb és újabb féle szappanokra volna igényünk. Így a múlt héten az aktuális kívánságokhoz igazítva, egy öntésből három különböző szappan készült.
(Nem olyan nagy szám... de örülök nekik. Praktikus és gazdaságos egyszerre a többféle, bár némi extra kínlódással jár, ha különféle olajösszetételű szappanokat szeretnék.)


Szóval:
Illatra, színre és összetételre különbözőek. Az olajokat külön-külön készítettem elő, a lúgoldatot egyben mértem ki és elegyítettem, az összeöntések előtt elosztva három részre. Készült egy lágy levendula-rózsa illatú körömvirágos szappan, az olajok között körömvirág macerátumos olívaolaj is van -még a nyáron készült, három hétig áztak a szirmok az olajban a napon, azóta leszűrve szépen elvan a hűtőben.A szappanmasszába szárított szirmok is kerültek, szép pasztell sárga színt ad.


Kellett készítenem tömjén-mirha illatú kávéforgácsos szappant, ami a Hippi szappanom lebutított változata, de így is nagy kedvenc. A folyadék alapja sima desztillált víz, viszont némi cukrot és ricinusolajat adtam hozzá, mert krémes nagy szappanbuborékokat szeretnék tőle látni.A kávéforgácsok külön ehhez a szappanhoz már előzőleg elkészültek, finoman dörzsölő bőrradírozó adalék.


 És a családban az ügyeletes kedvenc, egy "nevia" illatú türkizkék szappan, szintén csipetnyi cukorral a folyadékban és ricinusolajjal kiegészítve.Ami közös bennük, hogy mindhárom szappan joghurtos, és mindegyik kapott díszítő pecsétet. A pecsétek közül a hópehely készen vásárolt, hobbi boltban kapható. A mosolygós szívecske a védjegyem, az első saját készítésű pecsétem, míg a cirádás szív a legújabb. A pecsételés után glicerinnel kevert csillámporral rajzoltam át a mintákat, az érési idő alatt szépen magába szívja a szappan a glicerint, a csillámpor pedig ráragad, nem pereg le, csak az első fürdéskor lazul fel. Jó trükk, szappanbarátoktól tanultam :).

Végül is megérte a többlet-pepecselés és a fokozottabb figyelem készítés közben, mert most három új szappan érik a polcon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Márvány mintás szappanok / Marble wave soaps

Az a jó a szappankészítésben, hogy ha egynél több szín van a masszában, abból már lehet mintát alkotni, tucatnyi félét. A legegyszerűbb sza...