Ugrás a fő tartalomra

Három-az-egyben szappanok / 3-in-1 soaps

Nálam a szappanok háztartási mennyiségben készülnek és lassan fogynak, miközben újabb és újabb féle szappanokra volna igényünk. Így a múlt héten az aktuális kívánságokhoz igazítva, egy öntésből három különböző szappan készült.
(Nem olyan nagy szám... de örülök nekik. Praktikus és gazdaságos egyszerre a többféle, bár némi extra kínlódással jár, ha különféle olajösszetételű szappanokat szeretnék.)


Szóval:
Illatra, színre és összetételre különbözőek. Az olajokat külön-külön készítettem elő, a lúgoldatot egyben mértem ki és elegyítettem, az összeöntések előtt elosztva három részre. Készült egy lágy levendula-rózsa illatú körömvirágos szappan, az olajok között körömvirág macerátumos olívaolaj is van -még a nyáron készült, három hétig áztak a szirmok az olajban a napon, azóta leszűrve szépen elvan a hűtőben.A szappanmasszába szárított szirmok is kerültek, szép pasztell sárga színt ad.


Kellett készítenem tömjén-mirha illatú kávéforgácsos szappant, ami a Hippi szappanom lebutított változata, de így is nagy kedvenc. A folyadék alapja sima desztillált víz, viszont némi cukrot és ricinusolajat adtam hozzá, mert krémes nagy szappanbuborékokat szeretnék tőle látni.A kávéforgácsok külön ehhez a szappanhoz már előzőleg elkészültek, finoman dörzsölő bőrradírozó adalék.


 És a családban az ügyeletes kedvenc, egy "nevia" illatú türkizkék szappan, szintén csipetnyi cukorral a folyadékban és ricinusolajjal kiegészítve.Ami közös bennük, hogy mindhárom szappan joghurtos, és mindegyik kapott díszítő pecsétet. A pecsétek közül a hópehely készen vásárolt, hobbi boltban kapható. A mosolygós szívecske a védjegyem, az első saját készítésű pecsétem, míg a cirádás szív a legújabb. A pecsételés után glicerinnel kevert csillámporral rajzoltam át a mintákat, az érési idő alatt szépen magába szívja a szappan a glicerint, a csillámpor pedig ráragad, nem pereg le, csak az első fürdéskor lazul fel. Jó trükk, szappanbarátoktól tanultam :).

Végül is megérte a többlet-pepecselés és a fokozottabb figyelem készítés közben, mert most három új szappan érik a polcon.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mézes kamilla-körömvirág szappan receptje / Honey Chamomille-Calendula soap recipe

A szappankészítő tanfolyam után a Mézes Kamilla-Körömvirág szappan volt az első, amit  otthon, egyedül elkészítettem, és azóta is az egyik legkedvesebb szappanom.Kinézetben van némi fejlődés...
Pár gondolat, ami a készítés során a tapasztalataimból ered:

mézes-méhviaszos szappanról van szó, így a túlmelegedés veszélye fennáll. A formába kerülés után a szappantömb felügyeletet igényel, a zselésedés és a túlmelegedési szakasz általában kb. 4-6 órával később kezdett jelentkezni (látszik a zselésedés, és enyhén fel is púposodik a massza közepe), ilyenkor az segített, hogy hűtőbe tettem, akár többször is 10-15 percre a tömböt, így próbálva szabályozni a hőmérsékletet. Ez eddig bevált. gyógynövényt lehet a masszába keverni, friss állapotában (bár így bebarnul), szárított és őrölt formában csak nagyon keveset javasolnék. A második adagba például túl sok kamillát tettem, az illata remekül érződött, de használatkor kellemetlenül dörzsölte a bőrünket. Ha a tetejére kerül, szépen díszít, de felv…

Mosószappan recept / Laundry soap recipe

Mosás ügyében kész fejlődési vonalat jártam már be (nem biztos, hogy a végére értem még...), ahogyan a "mosószappan" cimkéjű bejegyzéseim mutatják.
Jelenleg elégedett fázisban vagyok. Saját mosószappan, lereszelve, kiegészítve mosószódával, és szárazon (nem folyékony mosógélnek elkészítve) kerül a mosógép rekeszébe - vagy közvetlenül a ruhák közé szórva, sima ecetes öblítéssel, vagy ha hiányzik az illat, öko öblítővel. Fehér és színes ruháknál is nagyon szépen mos, általában 40-60 fok között megy a program.
A történethez hozzátartozik, hogy több szappanos "kolléga" tapasztalata, gyakorlati tanácsai, mintadarabjai segítettek, akár interneten olvasva bejegyzéseiket, akár személyes üzenetváltás során - innen is köszönet nekik a sok segítségért! :)

A mosószappanomat is hideg eljárással, kevesebb folyadékkal, tiszta zsiradékból, 0% superfat mutatóval, kevés illóolajjal készítem.
(Lehet picit túllúgozni is pár százalékkal, 3-5 százalék bőven elegendő, a szappankalkulátorb…

Borotvaszappan 2.0. recepttel / Shaving soap 2.0 with recipe

Elfogy végre az első verziós borotvaszappan utolsó darabja is. Így eljött az alkalom, hogy továbbfejlesszem az eredeti receptet.
A tapasztalatok alapján egy, az arcon szépen felhabosítható, jól kezelhető szappan volt, és a Párom bőre borotválkozás után igencsak ápolt, hidratált és puha lett. Ez szuper! :)
Ami problémaként jelentkezett, a több hónapja tartó mindennapi használat eredményeképpen, az a megerősödött és gyorsabb borosta-növekedés. Ez már nem annyira... :(
Ennek eredetét a szappanba beletett, jó sok ricinusolajban látom. Ezt már rögtön az első "tünetek" idején sejtettem, és most eszerint módosítottam a receptet, kihagytam belőle.
A folyadék gyógynövény-főzete a rozmaring és kamilla mellett jó sok körömvirággal gazdagodott. Ápol, gyógyít, regenerál, igazi csodanövény.
Tettem bele kevés fehér agyagot - azt gondolom róla, amellett, hogy tisztítja a bőrt, feltöltheti némi ásványi anyaggal, és mivel a leggyengédebb agyagként nevezik, még az érzékeny bőr is szereti, nyu…