Ugrás a fő tartalomra

Sikertelen sorozat / Series of failure

Minden egyes szappankészítésben ott a potenciál, hogy valami félremegy. Egyszer-kétszer még rendben, az ember próbál okulni - a mostani március azonban jól visszarakott az iskolapadba... egymás után bosszúságok jöttek, és csúfságok születtek. Nem titkolom, okuljon más is. Ogre-szappan gyűjteménnyel köszöntöm a tavaszt! :(

1. Nem-kívánatos glicerin folyók 
A jó kis "Gésa szappanom" ezúttal terepmintás. A szép egyöntetű fehér rész a túl sok vízben oldott titánium-dioxidtól szétvált. Eddig 1 tk titánium-dioxid+1 tk deszt.víz a szokásos arány, de most "lazára vettem". Kár volt. 

2. A túlmelegedettek
Új gyógynövény szappant készítettem, Smilax teából. Tömbszappant öntöttem, a maradék külön kis szívecskés formába került. A kicsivel semmi gond, a nagy viszont túlmelegedett- alig bírtam lenyugtatni a masszát a hűtőben. Talán ez mentette meg a teljes szétválástól, egyben vannak a szeletek, de igencsak határeset. Tanulság, hogy új alapanyagnál jobban is őrizhettem volna. 


3. A se-színű
Három a magyar igazság... Maradék reszelt szappan, hófehér és tengerészkék mintával elképzelve. Ehhez képest egy megint glicerin-folyósan szétvált és piszkos-szürke foltos eredmény, a  sötétkék mica por teljesen elhagyta a színét, nyomokban sem tartalmazza a kész szappan. Áááááá!


4. A megfázottak
És egy a ráadás.... A szép formába öntött szapik teteje (alja) jól megfázott. Már annyira feszült voltam, hogy folyton lestem, mi van a masszával, és nem takargattam be úgy, ahogyan kellett volna. 
Tényleg szögre akasztom a lúgoldó kanalat.


Össze kell szednem magam. :( :( !

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mézes kamilla-körömvirág szappan receptje / Honey Chamomille-Calendula soap recipe

A szappankészítő tanfolyam után a Mézes Kamilla-Körömvirág szappan volt az első, amit  otthon, egyedül elkészítettem, és azóta is az egyik legkedvesebb szappanom.Kinézetben van némi fejlődés...
Pár gondolat, ami a készítés során a tapasztalataimból ered:

mézes-méhviaszos szappanról van szó, így a túlmelegedés veszélye fennáll. A formába kerülés után a szappantömb felügyeletet igényel, a zselésedés és a túlmelegedési szakasz általában kb. 4-6 órával később kezdett jelentkezni (látszik a zselésedés, és enyhén fel is púposodik a massza közepe), ilyenkor az segített, hogy hűtőbe tettem, akár többször is 10-15 percre a tömböt, így próbálva szabályozni a hőmérsékletet. Ez eddig bevált. gyógynövényt lehet a masszába keverni, friss állapotában (bár így bebarnul), szárított és őrölt formában csak nagyon keveset javasolnék. A második adagba például túl sok kamillát tettem, az illata remekül érződött, de használatkor kellemetlenül dörzsölte a bőrünket. Ha a tetejére kerül, szépen díszít, de felv…

Mosószappan recept / Laundry soap recipe

Mosás ügyében kész fejlődési vonalat jártam már be (nem biztos, hogy a végére értem még...), ahogyan a "mosószappan" cimkéjű bejegyzéseim mutatják.
Jelenleg elégedett fázisban vagyok. Saját mosószappan, lereszelve, kiegészítve mosószódával, és szárazon (nem folyékony mosógélnek elkészítve) kerül a mosógép rekeszébe - vagy közvetlenül a ruhák közé szórva, sima ecetes öblítéssel, vagy ha hiányzik az illat, öko öblítővel. Fehér és színes ruháknál is nagyon szépen mos, általában 40-60 fok között megy a program.
A történethez hozzátartozik, hogy több szappanos "kolléga" tapasztalata, gyakorlati tanácsai, mintadarabjai segítettek, akár interneten olvasva bejegyzéseiket, akár személyes üzenetváltás során - innen is köszönet nekik a sok segítségért! :)

A mosószappanomat is hideg eljárással, kevesebb folyadékkal, tiszta zsiradékból, 0% superfat mutatóval, kevés illóolajjal készítem.
(Lehet picit túllúgozni is pár százalékkal, 3-5 százalék bőven elegendő, a szappankalkulátorb…

Borotvaszappan 2.0. recepttel / Shaving soap 2.0 with recipe

Elfogy végre az első verziós borotvaszappan utolsó darabja is. Így eljött az alkalom, hogy továbbfejlesszem az eredeti receptet.
A tapasztalatok alapján egy, az arcon szépen felhabosítható, jól kezelhető szappan volt, és a Párom bőre borotválkozás után igencsak ápolt, hidratált és puha lett. Ez szuper! :)
Ami problémaként jelentkezett, a több hónapja tartó mindennapi használat eredményeképpen, az a megerősödött és gyorsabb borosta-növekedés. Ez már nem annyira... :(
Ennek eredetét a szappanba beletett, jó sok ricinusolajban látom. Ezt már rögtön az első "tünetek" idején sejtettem, és most eszerint módosítottam a receptet, kihagytam belőle.
A folyadék gyógynövény-főzete a rozmaring és kamilla mellett jó sok körömvirággal gazdagodott. Ápol, gyógyít, regenerál, igazi csodanövény.
Tettem bele kevés fehér agyagot - azt gondolom róla, amellett, hogy tisztítja a bőrt, feltöltheti némi ásványi anyaggal, és mivel a leggyengédebb agyagként nevezik, még az érzékeny bőr is szereti, nyu…