6/14/2015

Saját "Dove" & "Nivea" szappan / My own "Dove" & "Nivea" soap

A régi kedvenceim, a galamb pecsétes Dove szappan krémes habja és az illata miatt megunhatatlan Nivea krém nosztalgiája ötvöződnek ebben a szappanban. Régóta egyiket sem használom már, így érdekes volt a gondolat.
Egy nagyon jó videó (https://www.youtube.com/watch?v=BBPQf3j2Idc&feature=youtu.be)
és némi FB szappan-csoportos diskurálás után nekiálltam az első, emulgálószerrel készülő szappanomnak. A lényege, hogy az olajokhoz a krémkészítéshez használt emulgálószert is teszünk, és ezeket együtt olvasztjuk fel. Nálam mindez pálmaolaj, disznózsír, kókuszolaj, sheavaj, ricinusolaj és Plantemuls keveréke. Hogy fehér legyen, titánium-dioxid is van benne. Az illata egy új szerzemény, "Nevonia" parfümolaj (Behawe-s), ami tényleg! pont olyan, mint a kék dobozos krémé.
Az olasz videó azt mutatja, hogy ez egy működő recept. Nálam valahol félrement a történet, még nem jöttem rá, miért.
A lúgoldattal való összeöntéskor -nem túlzás - szinte azonnal összeállt a massza. Illatosítani és a formába kanalazni is kész művészet volt. Ráadásul fél óra múlva már a fagyasztóba került, mert kezdett repedezni a teteje a túlmelegedés miatt. (Egész tömbben készült, nem különálló formákban, ez biztosan befolyásolta). Valamint másnap a szeletelés is nehezebben ment, meglepően kemény lett a szappan.
Viszont egy hét múlva próba-kézmosást tartottam, és valami álom, ahogyan habzik... Nagyon várom az érési idő végét, mert biztos vagyok benne, hogy az új kedvencem érik a polcon!

2 megjegyzés:

 1. Névtelen8/19/2015

  Nagyon tettszik a szappanod. Zseniális ötlet. Hol vetted hozzá a parfümolajat? A videóban írnak 30 gr sztearinsavat is. Azt
  hol lehet venni és mikor kell beletenni?
  Előre is köszönöm a segítségedet
  Rita

  VálaszTörlés
 2. A parfümolaj a behawe.de webáruházból van Sztearinsavat kence alapanyagos webáruházból lehet rendelni.Az olajokkal együtt.

  VálaszTörlés

Márvány mintás szappanok / Marble wave soaps

Az a jó a szappankészítésben, hogy ha egynél több szín van a masszában, abból már lehet mintát alkotni, tucatnyi félét. A legegyszerűbb sza...