Ugrás a fő tartalomra

Saját "Dove" & "Nivea" szappan / My own "Dove" & "Nivea" soap

A régi kedvenceim, a galamb pecsétes Dove szappan krémes habja és az illata miatt megunhatatlan Nivea krém nosztalgiája ötvöződnek ebben a szappanban. Régóta egyiket sem használom már, így érdekes volt a gondolat.
Egy nagyon jó videó (https://www.youtube.com/watch?v=BBPQf3j2Idc&feature=youtu.be)
és némi FB szappan-csoportos diskurálás után nekiálltam az első, emulgálószerrel készülő szappanomnak. A lényege, hogy az olajokhoz a krémkészítéshez használt emulgálószert is teszünk, és ezeket együtt olvasztjuk fel. Nálam mindez pálmaolaj, disznózsír, kókuszolaj, sheavaj, ricinusolaj és Plantemuls keveréke. Hogy fehér legyen, titánium-dioxid is van benne. Az illata egy új szerzemény, "Nevonia" parfümolaj (Behawe-s), ami tényleg! pont olyan, mint a kék dobozos krémé.
Az olasz videó azt mutatja, hogy ez egy működő recept. Nálam valahol félrement a történet, még nem jöttem rá, miért.
A lúgoldattal való összeöntéskor -nem túlzás - szinte azonnal összeállt a massza. Illatosítani és a formába kanalazni is kész művészet volt. Ráadásul fél óra múlva már a fagyasztóba került, mert kezdett repedezni a teteje a túlmelegedés miatt. (Egész tömbben készült, nem különálló formákban, ez biztosan befolyásolta). Valamint másnap a szeletelés is nehezebben ment, meglepően kemény lett a szappan.
Viszont egy hét múlva próba-kézmosást tartottam, és valami álom, ahogyan habzik... Nagyon várom az érési idő végét, mert biztos vagyok benne, hogy az új kedvencem érik a polcon!

Megjegyzések

 1. Névtelen8/19/2015

  Nagyon tettszik a szappanod. Zseniális ötlet. Hol vetted hozzá a parfümolajat? A videóban írnak 30 gr sztearinsavat is. Azt
  hol lehet venni és mikor kell beletenni?
  Előre is köszönöm a segítségedet
  Rita

  VálaszTörlés
 2. A parfümolaj a behawe.de webáruházból van Sztearinsavat kence alapanyagos webáruházból lehet rendelni.Az olajokkal együtt.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mézes kamilla-körömvirág szappan receptje / Honey Chamomille-Calendula soap recipe

A szappankészítő tanfolyam után a Mézes Kamilla-Körömvirág szappan volt az első, amit  otthon, egyedül elkészítettem, és azóta is az egyik legkedvesebb szappanom.Kinézetben van némi fejlődés...
Pár gondolat, ami a készítés során a tapasztalataimból ered:

mézes-méhviaszos szappanról van szó, így a túlmelegedés veszélye fennáll. A formába kerülés után a szappantömb felügyeletet igényel, a zselésedés és a túlmelegedési szakasz általában kb. 4-6 órával később kezdett jelentkezni (látszik a zselésedés, és enyhén fel is púposodik a massza közepe), ilyenkor az segített, hogy hűtőbe tettem, akár többször is 10-15 percre a tömböt, így próbálva szabályozni a hőmérsékletet. Ez eddig bevált. gyógynövényt lehet a masszába keverni, friss állapotában (bár így bebarnul), szárított és őrölt formában csak nagyon keveset javasolnék. A második adagba például túl sok kamillát tettem, az illata remekül érződött, de használatkor kellemetlenül dörzsölte a bőrünket. Ha a tetejére kerül, szépen díszít, de felv…

Mosószappan recept / Laundry soap recipe

Mosás ügyében kész fejlődési vonalat jártam már be (nem biztos, hogy a végére értem még...), ahogyan a "mosószappan" cimkéjű bejegyzéseim mutatják.
Jelenleg elégedett fázisban vagyok. Saját mosószappan, lereszelve, kiegészítve mosószódával, és szárazon (nem folyékony mosógélnek elkészítve) kerül a mosógép rekeszébe - vagy közvetlenül a ruhák közé szórva, sima ecetes öblítéssel, vagy ha hiányzik az illat, öko öblítővel. Fehér és színes ruháknál is nagyon szépen mos, általában 40-60 fok között megy a program.
A történethez hozzátartozik, hogy több szappanos "kolléga" tapasztalata, gyakorlati tanácsai, mintadarabjai segítettek, akár interneten olvasva bejegyzéseiket, akár személyes üzenetváltás során - innen is köszönet nekik a sok segítségért! :)

A mosószappanomat is hideg eljárással, kevesebb folyadékkal, tiszta zsiradékból, 0% superfat mutatóval, kevés illóolajjal készítem.
(Lehet picit túllúgozni is pár százalékkal, 3-5 százalék bőven elegendő, a szappankalkulátorb…

Borotvaszappan 2.0. recepttel / Shaving soap 2.0 with recipe

Elfogy végre az első verziós borotvaszappan utolsó darabja is. Így eljött az alkalom, hogy továbbfejlesszem az eredeti receptet.
A tapasztalatok alapján egy, az arcon szépen felhabosítható, jól kezelhető szappan volt, és a Párom bőre borotválkozás után igencsak ápolt, hidratált és puha lett. Ez szuper! :)
Ami problémaként jelentkezett, a több hónapja tartó mindennapi használat eredményeképpen, az a megerősödött és gyorsabb borosta-növekedés. Ez már nem annyira... :(
Ennek eredetét a szappanba beletett, jó sok ricinusolajban látom. Ezt már rögtön az első "tünetek" idején sejtettem, és most eszerint módosítottam a receptet, kihagytam belőle.
A folyadék gyógynövény-főzete a rozmaring és kamilla mellett jó sok körömvirággal gazdagodott. Ápol, gyógyít, regenerál, igazi csodanövény.
Tettem bele kevés fehér agyagot - azt gondolom róla, amellett, hogy tisztítja a bőrt, feltöltheti némi ásványi anyaggal, és mivel a leggyengédebb agyagként nevezik, még az érzékeny bőr is szereti, nyu…