Ugrás a fő tartalomra

Szappanok a klubból / Soaps from the Club

A városban, ahol lakom, a velem egy tanfolyamon végzett ismerősökkel megalakítottuk (talán tavaly, vagy tavaly előtt?) a nem hivatalos helyi szappanbarátok klubját. Rendszeres időközönként összejövünk egy-egy kávéházi szakmai beszélgetésre, megmutatjuk friss alkotásainkat egymásnak és ötleteket cserélünk. Most viszont -hála egyikünk baráti felajánlásának és szervezésének - egy házi "műhely-bulit" rendeztünk, ahol családias, de jól felszerelt, profi környezetben közösen szappanoztunk egy jót. Vidáman és kreatívan összehoztunk kb. 10 kilónyi szappant... :)
Az receptünk nosztalgiából a tanfolyami "alap": 250-250 gr olívaolaj, kókuszolaj, pálmaolaj és napraforgóolaj, 360 gr desztillált víz és 140 gr lúg. Viszont az adalékokkal, színezékekkel és illatokkal variáltunk kedvünk szerint!


Készült 1.  natúr kakaóvajas szappan "sütőzős (CPOP)" módszerrel, 2. aktív szenes zöldtea illatos szappan, 3. zöldfűszeres sós szappan zsályával rozmaringgal, 4. málnaillatú selyem szappan rózsaszín mica porokkal, 5. az előző testvéreként egy másik zöldfűszeres, viszont kecsketejjel készítve, 6. és hengerbe öntött, zöld és sárga, banán illatú Banános Joe névre keresztelt szappan "tölcséres" technikával.

A képeken már a szeletelés utáni első pillanatfotók, és otthon a pecséttel díszített ajándék darabjaim - szuper nap volt, és annyit már most tudunk, hogy ősszel folyt. köv.!Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mézes kamilla-körömvirág szappan receptje / Honey Chamomille-Calendula soap recipe

A szappankészítő tanfolyam után a Mézes Kamilla-Körömvirág szappan volt az első, amit  otthon, egyedül elkészítettem, és azóta is az egyik legkedvesebb szappanom.Kinézetben van némi fejlődés...
Pár gondolat, ami a készítés során a tapasztalataimból ered:

mézes-méhviaszos szappanról van szó, így a túlmelegedés veszélye fennáll. A formába kerülés után a szappantömb felügyeletet igényel, a zselésedés és a túlmelegedési szakasz általában kb. 4-6 órával később kezdett jelentkezni (látszik a zselésedés, és enyhén fel is púposodik a massza közepe), ilyenkor az segített, hogy hűtőbe tettem, akár többször is 10-15 percre a tömböt, így próbálva szabályozni a hőmérsékletet. Ez eddig bevált. gyógynövényt lehet a masszába keverni, friss állapotában (bár így bebarnul), szárított és őrölt formában csak nagyon keveset javasolnék. A második adagba például túl sok kamillát tettem, az illata remekül érződött, de használatkor kellemetlenül dörzsölte a bőrünket. Ha a tetejére kerül, szépen díszít, de felv…

Mosószappan recept / Laundry soap recipe

Mosás ügyében kész fejlődési vonalat jártam már be (nem biztos, hogy a végére értem még...), ahogyan a "mosószappan" cimkéjű bejegyzéseim mutatják.
Jelenleg elégedett fázisban vagyok. Saját mosószappan, lereszelve, kiegészítve mosószódával, és szárazon (nem folyékony mosógélnek elkészítve) kerül a mosógép rekeszébe - vagy közvetlenül a ruhák közé szórva, sima ecetes öblítéssel, vagy ha hiányzik az illat, öko öblítővel. Fehér és színes ruháknál is nagyon szépen mos, általában 40-60 fok között megy a program.
A történethez hozzátartozik, hogy több szappanos "kolléga" tapasztalata, gyakorlati tanácsai, mintadarabjai segítettek, akár interneten olvasva bejegyzéseiket, akár személyes üzenetváltás során - innen is köszönet nekik a sok segítségért! :)

A mosószappanomat is hideg eljárással, kevesebb folyadékkal, tiszta zsiradékból, 0% superfat mutatóval, kevés illóolajjal készítem.
(Lehet picit túllúgozni is pár százalékkal, 3-5 százalék bőven elegendő, a szappankalkulátorb…

Borotvaszappan 2.0. recepttel / Shaving soap 2.0 with recipe

Elfogy végre az első verziós borotvaszappan utolsó darabja is. Így eljött az alkalom, hogy továbbfejlesszem az eredeti receptet.
A tapasztalatok alapján egy, az arcon szépen felhabosítható, jól kezelhető szappan volt, és a Párom bőre borotválkozás után igencsak ápolt, hidratált és puha lett. Ez szuper! :)
Ami problémaként jelentkezett, a több hónapja tartó mindennapi használat eredményeképpen, az a megerősödött és gyorsabb borosta-növekedés. Ez már nem annyira... :(
Ennek eredetét a szappanba beletett, jó sok ricinusolajban látom. Ezt már rögtön az első "tünetek" idején sejtettem, és most eszerint módosítottam a receptet, kihagytam belőle.
A folyadék gyógynövény-főzete a rozmaring és kamilla mellett jó sok körömvirággal gazdagodott. Ápol, gyógyít, regenerál, igazi csodanövény.
Tettem bele kevés fehér agyagot - azt gondolom róla, amellett, hogy tisztítja a bőrt, feltöltheti némi ásványi anyaggal, és mivel a leggyengédebb agyagként nevezik, még az érzékeny bőr is szereti, nyu…