Ugrás a fő tartalomra

"elfuserált pillangómintás" Kávé & Menta szappan / "Ogre butterfly" Coffee & Mint soap

Az ember megtanulja, mi a mértékletesség, ha megtapasztalja, mi a mértéktelenség. Ez a gondolat teljesen igaz a legutóbbi szappanjaimra, valamint létjogosultságot is ad nekik (azaz nem reszelem le és olvasztom újra az egészet...).
    Azzal a szándékkal láttam neki az alkotásnak, hogy legyen egy kávés "dörzsölős" szappan, menta illattal, és ha már itt van egy új tömb, gyakoroljuk kicsit a pillangós mintát.
   Valamiért a kávéillatot is bele akartam csempészni. Így nemcsak egy adagnyi lereszelt kávészappan forgácsot adtam a masszához, hanem frissen őrölt kávéport is. Ez túlzás volt, igazán, meg némiképp fölösleges is. Ez nem elég, hanem kitartottam a mintázási gondolat mellett is, zöld kozmetikai pigmentet (a menta illattal harmóniában) kevertem egy pici kivett natúr masszához. Ez makacsság volt, mert láthattam volna a kávés masszán, hogy abban most kár erőltetni bármilyen mintát is, olyan sötét barna lett.
   Megcsináltam, mert a mintát gyakorolni kell. De másnap a szeletelésnél persze már nem voltam boldog, az biztos. Sehol egy "pillangó", csak némi zöldes derengés.

Viszont az érési idő leteltével, a teszt mosakodásnál bebizonyította,  hogy nem a külső számít...! Ha van szappan, amire azt mondanám, hogy 100% testradírozó, gyengéden de dörzsis, akkor ez az. És a menta illat diszkréten, de ott van. Szóval Shrek így költözik a fürdőszobába.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mézes kamilla-körömvirág szappan receptje / Honey Chamomille-Calendula soap recipe

A szappankészítő tanfolyam után a Mézes Kamilla-Körömvirág szappan volt az első, amit  otthon, egyedül elkészítettem, és azóta is az egyik legkedvesebb szappanom.Kinézetben van némi fejlődés...
Pár gondolat, ami a készítés során a tapasztalataimból ered:

mézes-méhviaszos szappanról van szó, így a túlmelegedés veszélye fennáll. A formába kerülés után a szappantömb felügyeletet igényel, a zselésedés és a túlmelegedési szakasz általában kb. 4-6 órával később kezdett jelentkezni (látszik a zselésedés, és enyhén fel is púposodik a massza közepe), ilyenkor az segített, hogy hűtőbe tettem, akár többször is 10-15 percre a tömböt, így próbálva szabályozni a hőmérsékletet. Ez eddig bevált. gyógynövényt lehet a masszába keverni, friss állapotában (bár így bebarnul), szárított és őrölt formában csak nagyon keveset javasolnék. A második adagba például túl sok kamillát tettem, az illata remekül érződött, de használatkor kellemetlenül dörzsölte a bőrünket. Ha a tetejére kerül, szépen díszít, de felv…

Mosószappan recept / Laundry soap recipe

Mosás ügyében kész fejlődési vonalat jártam már be (nem biztos, hogy a végére értem még...), ahogyan a "mosószappan" cimkéjű bejegyzéseim mutatják.
Jelenleg elégedett fázisban vagyok. Saját mosószappan, lereszelve, kiegészítve mosószódával, és szárazon (nem folyékony mosógélnek elkészítve) kerül a mosógép rekeszébe - vagy közvetlenül a ruhák közé szórva, sima ecetes öblítéssel, vagy ha hiányzik az illat, öko öblítővel. Fehér és színes ruháknál is nagyon szépen mos, általában 40-60 fok között megy a program.
A történethez hozzátartozik, hogy több szappanos "kolléga" tapasztalata, gyakorlati tanácsai, mintadarabjai segítettek, akár interneten olvasva bejegyzéseiket, akár személyes üzenetváltás során - innen is köszönet nekik a sok segítségért! :)

A mosószappanomat is hideg eljárással, kevesebb folyadékkal, tiszta zsiradékból, 0% superfat mutatóval, kevés illóolajjal készítem.
(Lehet picit túllúgozni is pár százalékkal, 3-5 százalék bőven elegendő, a szappankalkulátorb…

Borotvaszappan 2.0. recepttel / Shaving soap 2.0 with recipe

Elfogy végre az első verziós borotvaszappan utolsó darabja is. Így eljött az alkalom, hogy továbbfejlesszem az eredeti receptet.
A tapasztalatok alapján egy, az arcon szépen felhabosítható, jól kezelhető szappan volt, és a Párom bőre borotválkozás után igencsak ápolt, hidratált és puha lett. Ez szuper! :)
Ami problémaként jelentkezett, a több hónapja tartó mindennapi használat eredményeképpen, az a megerősödött és gyorsabb borosta-növekedés. Ez már nem annyira... :(
Ennek eredetét a szappanba beletett, jó sok ricinusolajban látom. Ezt már rögtön az első "tünetek" idején sejtettem, és most eszerint módosítottam a receptet, kihagytam belőle.
A folyadék gyógynövény-főzete a rozmaring és kamilla mellett jó sok körömvirággal gazdagodott. Ápol, gyógyít, regenerál, igazi csodanövény.
Tettem bele kevés fehér agyagot - azt gondolom róla, amellett, hogy tisztítja a bőrt, feltöltheti némi ásványi anyaggal, és mivel a leggyengédebb agyagként nevezik, még az érzékeny bőr is szereti, nyu…