1/31/2016

A "golyós kávés-mentás" / Polka dots coffee-mint soap

Az idők során a Hippikávés-s szappanom átalakult. Az elválasztó kakaós vonalat elhagytam, mert mindig ott tört ketté a szappan használat közben. Az eredetileg eukaliptusz illat is mentára cserélődött.
Amúgy ugyanolyan „előfeltételes” szappan maradt, ami elsőre is volt. Kell, hogy legyen hozzá egy-két evőkanálnyi kávés szappanforgács, és friss szappangolyók, ezek nélkül nem lesz. Viszont olyan egy hálás kis szappan, sok finom habbal és különleges illattal, hogy megéri szöszölni vele.

A kávés szappanforgácshoz még anno készítettem fél adagnyi őrölt kávés szappant, amit érés után lereszeltem, és bezacskózva a hűtőben lakik, várja a sorát.  A golyók mindig akkor készülnek, amikor diószappant öntök, és a levágott széleket darabolom fel és gömbölyítem. Így adja magát a sorrend: ha diószappan készül, utána pár nappal golyós-mentás is. J
Az alaprecept most egy kísérleti arány: 150 gr kókuszolaj, 150 gr házi sertészsír (mert szerencsére kaptam sokat) és 200 gr napraforgó olaj. Lecseréltem a pálmaolajat, és működik, nem látszik/érződik a végeredményen, szépen átalakul és ugyanúgy szappan lesz ebből is.
Továbbá a massza kap oldott selymet (lágyabb és krémesebb hab), cukrot (több hab) és sót (keményebb szapi) a folyadék mellé, az olajok plusz ricinusolajat (krémesebb és több hab) és nátrium-laktátot (avasodás-gátlónak).
Az illata a Behawe-s „SweetPeppermint”, azaz édes menta illat – nagyon szeretem, nem erős borsmenta, inkább olyan, mint egy mentolos cukorka.

Mielőtt a masszát a formába öntöm, a kibélelt forma szélén beosztásokat jelölök meg, és igyekszem a golyókat azok szerint belepotyogtatni, hogy felvágáskor a golyók kb. felezve legyenek és a szappan képe mutatósabbá váljon. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Márvány mintás szappanok / Marble wave soaps

Az a jó a szappankészítésben, hogy ha egynél több szín van a masszában, abból már lehet mintát alkotni, tucatnyi félét. A legegyszerűbb sza...