Ugrás a fő tartalomra

Áttetsző színek szappanban / Transparent colours in soap

Melt&Pour díszítés hideg eljárásos szappanban

Mint minden szappanos, én is szeretem figyelemmel kísérni, milyen szappanos kihívásokat talál ki minden hónapban a Great Cakes Soapworks.
Most a Melt&Pour és a hagyományos szappanok keverése a téma. Picit nehéz ügy, mert a MP szappan magasabb hőfokon marad folyékony, mint amilyen hőfokon a hideg eljárásos szappan készül.
Az ember a megszokott módon mintázna, de amint belekerül, a MP gyorsabban köt és szilárdul meg a masszában, mint szeretnénk. Sebaj, attól még jó móka, hiszen a kész szappanban a MP részek szép áttetszőek, megéri. Főleg, ha láttunk pár videót a Handmade in Florida-tól, pl. a Sea Glassed vagy a Sun Kissed, akkor egy ilyen szappan egyszerűen ellenállhatatlan feladat. J

A szokásos nem túl sok fél kg-nyi olajmennyiséghez viszonyítva egy-egy adagnyi (pontosabban 40-40 gramm) MP masszát porcelán edényekben vízgőzben felolvasztottam, ételfestékkel megszíneztem (3-3 csepp kék és zöld), és igyekeztem melegen tartani, amíg elkészült a nagy massza.Azt gondoltam, kiemelné a díszítő sávokat, ha maga a szappan tiszta fehér lenne. A legutóbbi recept szerint készült, sztearinsavval, selyemmel. A mintázás drop swirl szerint, szép csíkokban történt. Majdnem pórul jártam, a kiválasztott illatok (Aqua Fresh és Green Dream, humanity-s mindkettő) gyorsítanak, kezdett eléggé bekeményedni a massza, a végére a tetején már határeset. A tetejére glicerinben elkevert mica porral kerültek a cseppekből széthúzott fantázia-hullámok.
A végeredmény … nagyon szép. Eltekintve attól, hogy a M&P színek átalakultak, kifakultak, egész más lett. :( Találnom kell megfelelőbb színezőt.Melt&Pour design in cold process soap

As many soapers, I also like to read about the monthly soap challenges of Great Casek Sopaworks. This time the topic is combining Melt&Pour with cold process soap base to create super designs. It is just a bit difficult, as MP stays liquid at a higher temperature than we normally mix soap. We do the swirling as we used to, but MP becomes solid as it is poured into the soap and likes to stick to the spoons, hangers, etc. Anyway it is a good fun, because MP parts are transparent and beautiful. It is worth trying, especially if you have seen some videos from Handmade in Florida, e.g. Sea Glassed or Sun Kissed - it can't be rejected.
I usually make soap with 500 grams of oils, which is not noo much- I measured 40-40 grams of Melt&Pour soap base (water clear) and melted in porcelain cups placed in boiling water. I added some drops of food colouring green and blue and tried to keep the MPs warm until the cold process soap mixture gets ready. I thought that some plain white soap base would highlight the colour swirls. I used my recent recipe with stearic acid and silk.
 I made a drop swirl design. Houston almost had a problem, as the chosen fragrance oils (Aqua Fresh and Green Dream from Humanity webshop) started to thicken the whole mixture, and by the end it was really hard to finish nicely. On top the swirls are made with mica and glicerin drops.
The result is ... nice. But the colours of the M&P have changed, totally. :( I need to find better colouring.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mézes kamilla-körömvirág szappan receptje / Honey Chamomille-Calendula soap recipe

A szappankészítő tanfolyam után a Mézes Kamilla-Körömvirág szappan volt az első, amit  otthon, egyedül elkészítettem, és azóta is az egyik legkedvesebb szappanom.Kinézetben van némi fejlődés...
Pár gondolat, ami a készítés során a tapasztalataimból ered:

mézes-méhviaszos szappanról van szó, így a túlmelegedés veszélye fennáll. A formába kerülés után a szappantömb felügyeletet igényel, a zselésedés és a túlmelegedési szakasz általában kb. 4-6 órával később kezdett jelentkezni (látszik a zselésedés, és enyhén fel is púposodik a massza közepe), ilyenkor az segített, hogy hűtőbe tettem, akár többször is 10-15 percre a tömböt, így próbálva szabályozni a hőmérsékletet. Ez eddig bevált. gyógynövényt lehet a masszába keverni, friss állapotában (bár így bebarnul), szárított és őrölt formában csak nagyon keveset javasolnék. A második adagba például túl sok kamillát tettem, az illata remekül érződött, de használatkor kellemetlenül dörzsölte a bőrünket. Ha a tetejére kerül, szépen díszít, de felv…

Mosószappan recept / Laundry soap recipe

Mosás ügyében kész fejlődési vonalat jártam már be (nem biztos, hogy a végére értem még...), ahogyan a "mosószappan" cimkéjű bejegyzéseim mutatják.
Jelenleg elégedett fázisban vagyok. Saját mosószappan, lereszelve, kiegészítve mosószódával, és szárazon (nem folyékony mosógélnek elkészítve) kerül a mosógép rekeszébe - vagy közvetlenül a ruhák közé szórva, sima ecetes öblítéssel, vagy ha hiányzik az illat, öko öblítővel. Fehér és színes ruháknál is nagyon szépen mos, általában 40-60 fok között megy a program.
A történethez hozzátartozik, hogy több szappanos "kolléga" tapasztalata, gyakorlati tanácsai, mintadarabjai segítettek, akár interneten olvasva bejegyzéseiket, akár személyes üzenetváltás során - innen is köszönet nekik a sok segítségért! :)

A mosószappanomat is hideg eljárással, kevesebb folyadékkal, tiszta zsiradékból, 0% superfat mutatóval, kevés illóolajjal készítem.
(Lehet picit túllúgozni is pár százalékkal, 3-5 százalék bőven elegendő, a szappankalkulátorb…

Borotvaszappan 2.0. recepttel / Shaving soap 2.0 with recipe

Elfogy végre az első verziós borotvaszappan utolsó darabja is. Így eljött az alkalom, hogy továbbfejlesszem az eredeti receptet.
A tapasztalatok alapján egy, az arcon szépen felhabosítható, jól kezelhető szappan volt, és a Párom bőre borotválkozás után igencsak ápolt, hidratált és puha lett. Ez szuper! :)
Ami problémaként jelentkezett, a több hónapja tartó mindennapi használat eredményeképpen, az a megerősödött és gyorsabb borosta-növekedés. Ez már nem annyira... :(
Ennek eredetét a szappanba beletett, jó sok ricinusolajban látom. Ezt már rögtön az első "tünetek" idején sejtettem, és most eszerint módosítottam a receptet, kihagytam belőle.
A folyadék gyógynövény-főzete a rozmaring és kamilla mellett jó sok körömvirággal gazdagodott. Ápol, gyógyít, regenerál, igazi csodanövény.
Tettem bele kevés fehér agyagot - azt gondolom róla, amellett, hogy tisztítja a bőrt, feltöltheti némi ásványi anyaggal, és mivel a leggyengédebb agyagként nevezik, még az érzékeny bőr is szereti, nyu…