Ugrás a fő tartalomra

Márvány mintás szappanok / Marble wave soaps

Az a jó a szappankészítésben, hogy ha egynél több szín van a masszában, abból már lehet mintát alkotni, tucatnyi félét. A legegyszerűbb szappanmintázás nálam az "In-the-pot swirl", amikor a fő színhez magában az edényben egy kis adag kontrasztos színnel csak egyet keverve - teljesen alternatív és egyedi öntéses szappanminták keletkeznek. És ha kibírja az ember lánya, hogy a formába öntéskor  nem lóbálja oda-vissza az edényt, hanem egy pontban csurgatva tölti meg a formát, akkor nagyon szép szálas, márványos minta a jutalom (talán ezt hívják "feather swirl"-nek, de bevallom már egy ideje nehezen igazodom ki a sok fantázianév között). Először a Soap Techniques oldalon olvastam róla, és kipróbálás után egyből a kedvenceim közé került ez a módszer is.
Készítettem egy újabb adag rózsás rózsaszín agyagos szappant, a receptben selyemmel és sheavajjal. Valamint hiányzott már az arctisztítós aktív szenes fehér agyagos szappanom teafa és levendula olajjal, a hajdanvolt gésa szapim utóda, amihez jó volt megint mindent összemaszatolni a szénporral :)

Rózsás márványos szappan by Eszti Szappanszertár

A szappanmasszához kutyultam egy friss adag titán-krémet, amit Gyuri barátom említett egyszer, aki a receptet Judwil-től tanulta, aki egy német szappanos oldalon/blogon tanulta... többen is örömmel vettük,  hogy megosztották velünk is, ezért is jó, hogy vannak a szappan-barátok :)  Ez a fehérítő paszta előre elkészített, és a sima titánium-dioxid+víz mellett már némi olajat is tartalmaz, így amikor a masszába kerül szépen elkeveredik és tapasztalatok alapján glicerin-folyó preventív (uhh...ez de tudományosan hangzó kifejezés...).
A recept, amit én tudok: 12gr titánium-dioxid, 18 gr kaolin, 30 gr meleg víz, 30 gr olaj. Persze a porokat megcseréltem, hogy inkább fehérebb legyen: 12 gr kaolin, 18 gr titánum-dioxid, 30 gr meleg víz, és feleannyi csak 15 gr olaj, azt sem igazán vette fel a massza a meleg vizes kikeverés után... 
Megint a szív alakú formákat választottam, mert az nagyon jól kézre áll használat közben, és odafigyelve hogy a szív felső ívének a pontjában öntsem tele a formákat, nagyon szép vékonyan szálkázott márványosság alakult ki a mintából. Nem teljesen egyformák, mert az elsők világosabbak, a végén meg sötétebbek amiatt, hogy a színezett szappanmassza leült az edény aljára.

Szenes márvány szappan by Eszti SzappanSzertár

Ha egy teljes tömb formát használtam volna, aminek csak az egyik sarkába öntöm a masszát folyamatosan egy pontban tartva, hasonlóan szálkázott finom minta lett volna az eredmény, és egyszer csináltam is ilyet, annak az illata volt még nagyszerű.

Gyönyörűen márványos szappan by Eszti Szappanszertár

Ha már illat, mindkét új szappanom finom variációt kapott: a rózsás rózsaszín agyagos GartenRose (Behawe-s) és Bergamott illatok keveréke, a citrustól friss és izgalmas a virágillat. Az aktív szenesben is van egy kis csavar de imádom, a teafa a legkevesebb, azután levendula illóolaj, megbolondítva kávé parfüm illatolajjal (ez meg Humanity-s) - mert ilyen is van, és ezek együtt nagyon jók!
Rose marble soaps by Eszti SzappanSzertár

Charcoal marble soaps by Eszti SzappanSzertár


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mosószappan recept / Laundry soap recipe

Mosás ügyében kész fejlődési vonalat jártam már be (nem biztos, hogy a végére értem még...), ahogyan a "mosószappan" cimkéjű bejegyzéseim mutatják. Jelenleg elégedett fázisban vagyok. Saját mosószappan, lereszelve, kiegészítve mosószódával, és szárazon (nem folyékony mosógélnek elkészítve) kerül a mosógép rekeszébe - vagy közvetlenül a ruhák közé szórva, sima ecetes öblítéssel, vagy ha hiányzik az illat, öko öblítővel. Fehér és színes ruháknál is nagyon szépen mos, általában 40-60 fok között megy a program. A történethez hozzátartozik, hogy több szappanos "kolléga" tapasztalata, gyakorlati tanácsai, mintadarabjai segítettek, akár interneten olvasva bejegyzéseiket, akár személyes üzenetváltás során - innen is köszönet nekik a sok segítségért! :) A mosószappanomat is hideg eljárással, kevesebb folyadékkal, tiszta zsiradékból, 0% superfat mutatóval, kevés illóolajjal készítem. (Lehet picit túllúgozni is pár százalékkal, 3-5 százalék bőven elegendő , a szappanka

Borotvaszappan 2.0. recepttel / Shaving soap 2.0 with recipe

Elfogy végre az első verziós borotvaszappan utolsó darabja is. Így eljött az alkalom, hogy továbbfejlesszem az eredeti receptet. A tapasztalatok alapján egy, az arcon szépen felhabosítható, jól kezelhető szappan volt, és a Párom bőre borotválkozás után igencsak ápolt, hidratált és puha lett. Ez szuper! :) Ami problémaként jelentkezett, a több hónapja tartó mindennapi használat eredményeképpen, az a megerősödött és gyorsabb borosta-növekedés. Ez már nem annyira... :( Ennek eredetét a szappanba beletett, jó sok ricinusolajban látom. Ezt már rögtön az első "tünetek" idején sejtettem, és most eszerint módosítottam a receptet, kihagytam belőle. A folyadék gyógynövény-főzete a rozmaring és kamilla mellett jó sok körömvirággal gazdagodott. Ápol, gyógyít, regenerál, igazi csodanövény. Tettem bele kevés fehér agyagot - azt gondolom róla, amellett, hogy tisztítja a bőrt, feltöltheti némi ásványi anyaggal, és mivel a leggyengédebb agyagként nevezik, még az érzékeny bőr is szer

Mézes kamilla-körömvirág szappan receptje / Honey Chamomille-Calendula soap recipe

A szappankészítő tanfolyam után a Mézes Kamilla-Körömvirág szappan volt az első, amit  otthon, egyedül elkészítettem, és azóta is az egyik legkedvesebb szappanom. Kinézetben van némi fejlődés... Pár gondolat, ami a készítés során a tapasztalataimból ered: mézes-méhviaszos szappanról van szó, így a túlmelegedés veszélye fennáll. A formába kerülés után a szappantömb felügyeletet igényel, a zselésedés és a túlmelegedési szakasz általában kb. 4-6 órával később kezdett jelentkezni (látszik a zselésedés, és enyhén fel is púposodik a massza közepe), ilyenkor az segített, hogy hűtőbe tettem, akár többször is 10-15 percre a tömböt, így próbálva szabályozni a hőmérsékletet. Ez eddig bevált.  gyógynövényt lehet a masszába keverni, friss állapotában (bár így bebarnul), szárított és őrölt formában csak nagyon keveset javasolnék. A második adagba például túl sok kamillát tettem, az illata remekül érződött, de használatkor kellemetlenül dörzsölte a bőrünket. Ha a tetejére kerül, szép