Ugrás a fő tartalomra

A SZAPPAN ÉS ÉN / Me and my soaps

Bemutatkozom, Kiss Eszter vagyok, hobbi szappankészítő.
Az Eszti Szappanszertár blog azért született meg, hogy helye legyen a sok-sok elkészített szappannak, ötletnek, sztorinak, ami a szappankészítéssel kapcsolatban velem történik. Írok szappankészítési technikákról, gyógynövényekről, alapanyagokról.
Az egész úgy kezdődött, hogy mivel eléggé érzékeny és száraz bőröm van, először kézműves szappanokat kezdtem használni. Utána jött a gondolat, hogy esetleg én is el tudnám készíteni.  Akkreditált tanfolyamon megtanultam a szappankészítést, amiből azután lelkes hobbi alakult.
Az elején mindenben szappan alapanyagot láttam, de tájékozatlan voltam a gyógynövények, hatóanyagok világában. Tudni akartam, pontosan mit és mire, és főként hogyan lehet vagy éppen nem lehet használni!  Így nagyon hamar hivatalos tanfolyamon találtam magam, sőt a gyógynövény-szakértői képzés mellett a teljes természetgyógyász alapképzést, azóta pedig egyéb képzettségeket is (Aromaterápia, Bach-virágterápia,  Reflexológia) szereztem. Végzett fitoterapeutaként, igyekszem a természetes ápoló hatásokat gyógynövények segítségével a szappanokba csempészni. De már valóban a hatásosság és a hasznosság szintjén, olyan szappanokat készítek amiknek értelmét látom. A krémek készítése már egyértelmű volt, hogy nem maradhat ki, így elmentem egy kencekészítő tanfolyamra is, utána pedig továbbműveltem magam az interneten.
Elsősorban a családomnak, barátoknak, ismerősöknek készítek szappanokat. Nem lettem "hivatalos" kézműves szappankészítő, több okból is. Ez nekem nem business, nem azért csinálom. Örülök annak, hogy a szappanjaim egyediek, mindig aktuálisak. A mostmár több, mint kétszáz öntésben nem nagyon volt két egyforma, pedig minden öntés receptje megvan! A szappanjaim nagyon személyesek, a felvágás, csomagolás, cimkézés, minden lépés otthoni környezetben, "diy craft"-ként valósul meg, citerahúros szeletelővel, szalagokkal, saját grafikás papírokkal...és ez a jó benne.
 Odavagyok a szappankészítő és krémkészítő blogokért, sokat látogatok rendszeresen. Az új technikákat, trükköket igyekszem kipróbálni, és ami jól sikerül arról írok is. Az a lényeg hogy a tudás szabadon terjeszthető, a siker öröme pedig megosztható legyen. Szeretem a szappanosok baráti közösségét, én is igyekszem folyamatosan fejlődni, mindig tanulok más szappankészítőktől is.Válogatás 2014.

Válogatás 2013.

Az "Elsők" ... :) 
Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mézes kamilla-körömvirág szappan receptje / Honey Chamomille-Calendula soap recipe

A szappankészítő tanfolyam után a Mézes Kamilla-Körömvirág szappan volt az első, amit  otthon, egyedül elkészítettem, és azóta is az egyik legkedvesebb szappanom.Kinézetben van némi fejlődés...
Pár gondolat, ami a készítés során a tapasztalataimból ered:

mézes-méhviaszos szappanról van szó, így a túlmelegedés veszélye fennáll. A formába kerülés után a szappantömb felügyeletet igényel, a zselésedés és a túlmelegedési szakasz általában kb. 4-6 órával később kezdett jelentkezni (látszik a zselésedés, és enyhén fel is púposodik a massza közepe), ilyenkor az segített, hogy hűtőbe tettem, akár többször is 10-15 percre a tömböt, így próbálva szabályozni a hőmérsékletet. Ez eddig bevált. gyógynövényt lehet a masszába keverni, friss állapotában (bár így bebarnul), szárított és őrölt formában csak nagyon keveset javasolnék. A második adagba például túl sok kamillát tettem, az illata remekül érződött, de használatkor kellemetlenül dörzsölte a bőrünket. Ha a tetejére kerül, szépen díszít, de felv…

Mosószappan recept / Laundry soap recipe

Mosás ügyében kész fejlődési vonalat jártam már be (nem biztos, hogy a végére értem még...), ahogyan a "mosószappan" cimkéjű bejegyzéseim mutatják.
Jelenleg elégedett fázisban vagyok. Saját mosószappan, lereszelve, kiegészítve mosószódával, és szárazon (nem folyékony mosógélnek elkészítve) kerül a mosógép rekeszébe - vagy közvetlenül a ruhák közé szórva, sima ecetes öblítéssel, vagy ha hiányzik az illat, öko öblítővel. Fehér és színes ruháknál is nagyon szépen mos, általában 40-60 fok között megy a program.
A történethez hozzátartozik, hogy több szappanos "kolléga" tapasztalata, gyakorlati tanácsai, mintadarabjai segítettek, akár interneten olvasva bejegyzéseiket, akár személyes üzenetváltás során - innen is köszönet nekik a sok segítségért! :)

A mosószappanomat is hideg eljárással, kevesebb folyadékkal, tiszta zsiradékból, 0% superfat mutatóval, kevés illóolajjal készítem.
(Lehet picit túllúgozni is pár százalékkal, 3-5 százalék bőven elegendő, a szappankalkulátorb…

Borotvaszappan 2.0. recepttel / Shaving soap 2.0 with recipe

Elfogy végre az első verziós borotvaszappan utolsó darabja is. Így eljött az alkalom, hogy továbbfejlesszem az eredeti receptet.
A tapasztalatok alapján egy, az arcon szépen felhabosítható, jól kezelhető szappan volt, és a Párom bőre borotválkozás után igencsak ápolt, hidratált és puha lett. Ez szuper! :)
Ami problémaként jelentkezett, a több hónapja tartó mindennapi használat eredményeképpen, az a megerősödött és gyorsabb borosta-növekedés. Ez már nem annyira... :(
Ennek eredetét a szappanba beletett, jó sok ricinusolajban látom. Ezt már rögtön az első "tünetek" idején sejtettem, és most eszerint módosítottam a receptet, kihagytam belőle.
A folyadék gyógynövény-főzete a rozmaring és kamilla mellett jó sok körömvirággal gazdagodott. Ápol, gyógyít, regenerál, igazi csodanövény.
Tettem bele kevés fehér agyagot - azt gondolom róla, amellett, hogy tisztítja a bőrt, feltöltheti némi ásványi anyaggal, és mivel a leggyengédebb agyagként nevezik, még az érzékeny bőr is szereti, nyu…