Parapsoriasis kezelése hatékonyan

Sokáig gondolkodtam, hogy megírjam-e a tapasztalataimat a parapsoriasis bőrbetegségemmel kapcsolatban. Mert eléggé személyes dologról van szó.

Úgy írom ezt a bejegyzést, mint egy olyan ember, aki parapsoriasis diagnózissal éveken át kínlódott a bajával, és szó szerint a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy mi használ és mi a jó neki. Hasznos volt, hogy időközben elvégeztem a természetgyógyász képzést, azon túl a  fitoterapeuta szakképzést. Kerestem azokat a gyógynövényeket, amelyek hatóanyagban segíthetnek, és a felhasználás módján is kísérleteztem.
Most már kb. két éve tünetmentes a bőröm. Nem volt, vagy az első egy-két folt után elmúlt minden bajom. Szép, egységes, egészséges a bőröm, nincsen fájdalmam és nem viszketek. Azt tudom leírni, hogy mi segített ebben.

Hogy pontos legyek nekem a kisplakkos parapsoriasis alakult ki, sok éve úgy 2006 tájékán, a törzsön - hason - háton jelentkező kisebb-nagyobb először csak pirosas majd bebarnuló foltok, száraz felületű mint a pergamen, és fájdalmasan viszket. Pont annyira, hogy úgy érezd, fáj az egész bőröd amit hordasz. Nem hasonlít más viszketésre, és jó is hogy kevesen tudják miről beszélek. Ez a viszkető fájdalom pont az ingerküszöb szintén van, tehát egész nap egy alap stresszt okoz, amitől még fárasztó is az egész. És észrevétlenül, vakarózol napközben, piciket, mint a bolhás kutya. Amitől még jobban fáj és viszket, és valahogy több foltod lesz. Ha víz éri, az nagyon kellemetlen, tehát minden fürdés, zuhanyozás kínnal indul. Ha krémmel kened, az is szinte éget. Télen a hideg időben még rosszabb, az nehéz időszak.

A parapsoriasis betegségről magyar nyelvű cikket nem olyan sokat találni az interneten, angol nyelvű cikkekben találni útmutatót és jótanácsokat a kezelésre vonatkozóan, én is azokból szedegettem össze az információkat.

A parapsoriasis bőrgyógyászilag előírt egyik kezelése a szteroidos kenőcs. Kb. két hétig hatott, utána nálam mindig kiújult. Nem próbálkoztam vele sokszor, mert hamar kiderült hogy ez így nem hatásos.
Gondolkodtam egy ideig természetes szteroid hatóanyagú gyógynövényeken. A yukka növény és a rhodiola rosa ilyenek, növényi szteroidot tartalmaznak, ráadásul a rhodiola adaptogén is, azaz alkalmazkodóan ott hat ahol kell - de végül ezen a vonalon nem haladtam tovább.

Lecseréltem az öblítőt, a mosószert, jöttek a mosódió, mosószóda, öko-bio termékek ... a bőrömnek nem számított sokat, a ruháim minősége bánta leginkább.
Áttértem a natúr szappanokra, tulajdonképpen ezért tanultam meg az egész szappankészítést is, mert bíztam benne hogy enyhít. Némileg igen. A körömvirágos szappan, a sótartalmú szappan mindenképpen jó.
Tengeri sós, holt-tengeri sós fürdő hetente - enyhíti a fájdalmat, némi megnyugvást tud hozni.

Igazából két olyan dolog van, ami valóban segített, és amit hatásosnak tartok:
1. Bőrgyógyászati kísérlettel igazolták, hogy a parapsorisasis betegségre kitűnő a fényterápia! Mindegy, milyen fajtáját alkalmazzák, napsugár, vagy mesterségesen polarizált fény, az UVA és UVB sugarak teszik a dolgukat. Ezt most már sok helyen alkalmazzák is, szerencsére egyre elterjedtebb az információ.
Én is észrevettem, hogy nyáron kevesebb a folt, el is tűnnek a nyaralás alatt, és nem is viszketek annyira. Két éve tudatosan bevezettem a szolárium-terápiát: van szolárium bérletem, és ősztől nyár elejéig heti 1-2 alkalommal, 6-8 percet napoztatom, kímélő/mélybarnító szoláriumban. Ezt nagyon fontosnak tartom a gyógyulásom szempontjából. 

2. A másik, hogy saját gyógy-testápoló krémet készítek, és használom reggel és este, minden nap. Megtanultam a krém készítést is emiatt, a blogomon többször is szerepel testápoló krém, amit minden hónapban elkészítek. Áztatott zabpehely van a folyadék alapban, a zab nyugtató, gyulladás-csökkentő, nagyon kellemes. Szőlőmag-olajat vagy rizskorpa olajat használok szívesen, ezek könnyű lágy olajok, télen azért a mangóvaj és a sheavaj is előkerül. Tengeri sót is teszek a krémbe vízben oldva, mert a só is jót tesz. 
És van még egy hozzávaló, ami szerintem az igazi megváltás volt az egész történetben, a feketekömény mag olaj! Amikor olvastam a leírásában, hogy (a rengeteg egyéb, fantasztikus hatása mellett, amiket itt nem emelek ki), enyhíti a viszketést, és erős gyulladáscsökkentő, nem hittem volna hogy ez egy csoda, hogy tényleg ez kell. 
Nehéz leírni, hogy milyen, amikor a fájó-viszkető bőrödet bekrémezve, szíved szerint sírnál, mert hirtelen égeti és marja ahogyan az első adag hozzáér... Annyira tisztán emlékszem, hogy az első alkalommal a feketekömény olajos krémnél pedig majdnem örömömben sírtam, mert nem fájt egyáltalán. És pár napon belül elmúlt a viszkető érzés is, elmúltak a foltok, a  hegek, minden. És annyira egyszerű! A kész krémbe kerül egy mokkáskanállal, belekeverem cseppenként. Ezt a receptek leírásánál nem tüntettem fel, mert az egészséges átlag bőrnek erre nincsen szüksége, csak Nekem készül így. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Márvány mintás szappanok / Marble wave soaps

Az a jó a szappankészítésben, hogy ha egynél több szín van a masszában, abból már lehet mintát alkotni, tucatnyi félét. A legegyszerűbb sza...