9/07/2013

Mosószappan halomban / A pile of laundry soaps

Kifogyott a mosószappan-készletem. Erikáéból van még egy kb. liternyi adag elkészített mosógél, de az nem olyan sokáig elég már.
Saját mosószappant akartam megint. A legutóbbi malőr után, amikor is a szuper-kemény mosószappan tömböt képtelenség volt már szeletelni, így kénytelen voltam egyben megérlelni és lereszelni az egészet, most aztán nagyon odafigyeltem, hogy kb. 6 órával a formába kerülés után sor kerüljön a kivételre és darabolásra. :)
Az arányokról a "szakmai olvasóknak" annyit, hogy 38% víz-olaj arány és 5%-0% közötti SF amivel dolgoztam, na  meg tiszta, új sertészsírral. Illóolajnak citromot raktam bele, inkább csak a magam megnyugtatására, hogy talán jót tesz neki avasodás ellen.


Négy hetet kapnak a kis "Hófehérkék", utána irány lereszelve a mosógépbe!

(A mosási szokásokat is folyton tesztelem-módosítom. A mosógélbe pl. a reszelt szappan mellé csak mosószódát teszek, szódabikarbónát már nem, és így főzöm fel kb. 2:1 arányban. A fehér ruhákhoz vagy a nagyon koszos színesekhez a mosóporos rekeszbe pedig nátrium-perkarbonátot is teszek 1-2 teáskanállal. Most ennyi a tudományom.)

Márvány mintás szappanok / Marble wave soaps

Az a jó a szappankészítésben, hogy ha egynél több szín van a masszában, abból már lehet mintát alkotni, tucatnyi félét. A legegyszerűbb sza...