Ugrás a fő tartalomra

Évértékelés 2013 / Evaluation of the year 2013

Évértékelés 2013 - a szappanok jegyében

Úgy érzem, az év végével időszerű összegzést és számvetést tenni az elmúlt időszakról a szappanozási hobbim elindulása és fejlődése szempontjából.

Azzal,  hogy részt vettem egy szappankészítő tanfolyamon, előzetesen az volt a célom, hogy magamnak tudjak a kis érzékeny-problémás bőröm miatt, a boltinál olcsóbban és a saját ízlésem szerinti szappant készíteni. Gondoltam, pár havonta néhány darab elkészül, és megleszünk...
El sem képzeltem, hogy ilyen érdeklődéssel, izgalommal, belső motiváltsággal fordulok egy nagyszerű, örömmel és sikerélménnyel gazdagító új hobbi felé.

Azóta szappan szappant követ...
Alapanyagok folyamatos próbálgatása, a készítési rutin elmélyítése, szerencsés hibák (mint tanulópénzek), "dizájn" variációk - a saját vonulat megtalálásának kövei.
Fontos volt egy jó alaprecept, ahol a hozzávalók ár-érték arányban, a honi lehetőségek figyelembevételével, a "praktikusan értékes" jellemző mentén kerülnek kiválasztásra.
Személyes érdeklődésem a gyógynövények iránt hozta a különféle gyógynövény-főzetek és illóolajok tudatos használatát, egyben rávett a fitoterápiás és aromaterápiás ismereteim bővítésére is.
És hogy a jól kigondolt belső tartalomnak hogyan adjunk külső formát? - a kinézet, a design a legjobb az egészben, mert szinte kimeríthetetlen kútja a kreativitásnak.
A praktikum fontos eleme még, hogy ugyanúgy gondolni kell arra, milyen lesz a szappan "utóélete" ill. igazi élete (tárolás, felcímkézés, csomagolás, eltarthatóság, megfelelő fürdőszobai szappantartó, stb.), ez még mindig fejlesztés alatt...Rengeteg tapasztalatot szerezhettem eddig, és szerencsés vagyok, mert pozitív visszajelzésekből sincs hiány. Köszönet illeti a családtagjaimat, lelkes barátaimat, ismerőseimet, akik ez idő alatt elfogadták, kipróbálták, használták, tesztelték a szappanjaimat (és mellesleg "megszabadítottak" a folyton gyarapodó készlettől), "lájkolák" és kommentelték a FB-on közzétett darabokat. Hálás vagyok, mert mindez támogat és lelkesít, új ötleteket és irányokat ad, ezt pedig nekik köszönhetem!
http://www.flickr.com/photos/2cute4youfavors/3382758563/

Az internet is segített a fejlődésben, tapasztalat-cserében, sok-sok kedves és ugyancsak lelkes "szappanos társ" lett az ismeretlen ismerősöm idehaza és a világ túlfelén.
Szíves és önzetlen segítőim voltak az év során Zefír, aki szappant főz (http://szappanom.blog.hu/), Margó a Szappanfaluból (http://szappanfalu.blogspot.hu/) és Benke Erika (http://benkeerikaszappan.blogspot.hu/), rengeteget tanultam/tanulok mások blog bejegyzéseiből is, szeretem Heni / Ördögszappan (http://ordogszappan.blogspot.hu/) írásait, csakúgy mint Judwil / Szappan-Főzde (http://judwilsoap.blogspot.hu/), Andrea / Angyalomszappan (http://angyalomszappan.hu) és a Házikence Tanoda (http://hazikence.hu/) bejegyzéseit. Szívesen olvasom tanácsaikat, tapasztalataikat!

A külföldi oldalakat sem hagyhatom ki, az aztán a kánaán - a személyes kedvencek (és csak az elsők a sorban, mert az aztán jó hosszú lenne): many-many thanks to IamHandmade / Soaperstar (http://www.youtube.com/user/TheSoaperstar) a szuper No1. készítős/szeletelős videókért, Celine egy igazi ihletőm. Aztán a sok-sok elméleti és gyakorlati útmutatást adó SoapQueen (http://www.soapqueen.com/) és Candle&Soap (http://candleandsoap.about.com/) szuper-részletes, értelmes cikkeiért, valamint az ugyancsak kimerítően részletes és alapos Soaping101 (http://www.youtube.com/user/soaping101) videóiért. Ezeket tényleg minden szappankészítőnek szívből ajánlom.

Érdekes és izgalmas nyomon követni, ki hol tart ebben a "világban", és hozzájuk viszonyítva büszkének lenni a saját fejlődésemre. A blogírást eleinte saját magam és ismerőseim szórakoztatására indítottam el. Jó látni, honnan hová tartok, hogy van mindenről pár sor emlék, feljegyzés. Menet közben időről-időre átcsúszik "tanítósdi"-ba, hiszen a megismert, megszerzett tudást én is tovább szeretném adni.
Nem tudom, hányan olvassák a bejegyzéseimet, azt sem, tetszik-e vagy hasznosnak gondolják-e azokat. Így járnak a szösszenetek az éterben... De szeretem, ha kapok visszajelzést! :)

Szóval - 2013 egy jó kis év volt! És már van készülő lista a tervezett projektekről... :) :) :)Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mézes kamilla-körömvirág szappan receptje / Honey Chamomille-Calendula soap recipe

A szappankészítő tanfolyam után a Mézes Kamilla-Körömvirág szappan volt az első, amit  otthon, egyedül elkészítettem, és azóta is az egyik legkedvesebb szappanom.Kinézetben van némi fejlődés...
Pár gondolat, ami a készítés során a tapasztalataimból ered:

mézes-méhviaszos szappanról van szó, így a túlmelegedés veszélye fennáll. A formába kerülés után a szappantömb felügyeletet igényel, a zselésedés és a túlmelegedési szakasz általában kb. 4-6 órával később kezdett jelentkezni (látszik a zselésedés, és enyhén fel is púposodik a massza közepe), ilyenkor az segített, hogy hűtőbe tettem, akár többször is 10-15 percre a tömböt, így próbálva szabályozni a hőmérsékletet. Ez eddig bevált. gyógynövényt lehet a masszába keverni, friss állapotában (bár így bebarnul), szárított és őrölt formában csak nagyon keveset javasolnék. A második adagba például túl sok kamillát tettem, az illata remekül érződött, de használatkor kellemetlenül dörzsölte a bőrünket. Ha a tetejére kerül, szépen díszít, de felv…

Mosószappan recept / Laundry soap recipe

Mosás ügyében kész fejlődési vonalat jártam már be (nem biztos, hogy a végére értem még...), ahogyan a "mosószappan" cimkéjű bejegyzéseim mutatják.
Jelenleg elégedett fázisban vagyok. Saját mosószappan, lereszelve, kiegészítve mosószódával, és szárazon (nem folyékony mosógélnek elkészítve) kerül a mosógép rekeszébe - vagy közvetlenül a ruhák közé szórva, sima ecetes öblítéssel, vagy ha hiányzik az illat, öko öblítővel. Fehér és színes ruháknál is nagyon szépen mos, általában 40-60 fok között megy a program.
A történethez hozzátartozik, hogy több szappanos "kolléga" tapasztalata, gyakorlati tanácsai, mintadarabjai segítettek, akár interneten olvasva bejegyzéseiket, akár személyes üzenetváltás során - innen is köszönet nekik a sok segítségért! :)

A mosószappanomat is hideg eljárással, kevesebb folyadékkal, tiszta zsiradékból, 0% superfat mutatóval, kevés illóolajjal készítem.
(Lehet picit túllúgozni is pár százalékkal, 3-5 százalék bőven elegendő, a szappankalkulátorb…

Borotvaszappan 2.0. recepttel / Shaving soap 2.0 with recipe

Elfogy végre az első verziós borotvaszappan utolsó darabja is. Így eljött az alkalom, hogy továbbfejlesszem az eredeti receptet.
A tapasztalatok alapján egy, az arcon szépen felhabosítható, jól kezelhető szappan volt, és a Párom bőre borotválkozás után igencsak ápolt, hidratált és puha lett. Ez szuper! :)
Ami problémaként jelentkezett, a több hónapja tartó mindennapi használat eredményeképpen, az a megerősödött és gyorsabb borosta-növekedés. Ez már nem annyira... :(
Ennek eredetét a szappanba beletett, jó sok ricinusolajban látom. Ezt már rögtön az első "tünetek" idején sejtettem, és most eszerint módosítottam a receptet, kihagytam belőle.
A folyadék gyógynövény-főzete a rozmaring és kamilla mellett jó sok körömvirággal gazdagodott. Ápol, gyógyít, regenerál, igazi csodanövény.
Tettem bele kevés fehér agyagot - azt gondolom róla, amellett, hogy tisztítja a bőrt, feltöltheti némi ásványi anyaggal, és mivel a leggyengédebb agyagként nevezik, még az érzékeny bőr is szereti, nyu…