12/24/2013

Évértékelés 2013 / Evaluation of the year 2013

Évértékelés 2013 - a szappanok jegyében

Úgy érzem, az év végével időszerű összegzést és számvetést tenni az elmúlt időszakról a szappanozási hobbim elindulása és fejlődése szempontjából.

Azzal,  hogy részt vettem egy szappankészítő tanfolyamon, előzetesen az volt a célom, hogy magamnak tudjak a kis érzékeny-problémás bőröm miatt, a boltinál olcsóbban és a saját ízlésem szerinti szappant készíteni. Gondoltam, pár havonta néhány darab elkészül, és megleszünk...
El sem képzeltem, hogy ilyen érdeklődéssel, izgalommal, belső motiváltsággal fordulok egy nagyszerű, örömmel és sikerélménnyel gazdagító új hobbi felé.

Azóta szappan szappant követ...
Alapanyagok folyamatos próbálgatása, a készítési rutin elmélyítése, szerencsés hibák (mint tanulópénzek), "dizájn" variációk - a saját vonulat megtalálásának kövei.
Fontos volt egy jó alaprecept, ahol a hozzávalók ár-érték arányban, a honi lehetőségek figyelembevételével, a "praktikusan értékes" jellemző mentén kerülnek kiválasztásra.
Személyes érdeklődésem a gyógynövények iránt hozta a különféle gyógynövény-főzetek és illóolajok tudatos használatát, egyben rávett a fitoterápiás és aromaterápiás ismereteim bővítésére is.
És hogy a jól kigondolt belső tartalomnak hogyan adjunk külső formát? - a kinézet, a design a legjobb az egészben, mert szinte kimeríthetetlen kútja a kreativitásnak.
A praktikum fontos eleme még, hogy ugyanúgy gondolni kell arra, milyen lesz a szappan "utóélete" ill. igazi élete (tárolás, felcímkézés, csomagolás, eltarthatóság, megfelelő fürdőszobai szappantartó, stb.), ez még mindig fejlesztés alatt...Rengeteg tapasztalatot szerezhettem eddig, és szerencsés vagyok, mert pozitív visszajelzésekből sincs hiány. Köszönet illeti a családtagjaimat, lelkes barátaimat, ismerőseimet, akik ez idő alatt elfogadták, kipróbálták, használták, tesztelték a szappanjaimat (és mellesleg "megszabadítottak" a folyton gyarapodó készlettől), "lájkolák" és kommentelték a FB-on közzétett darabokat. Hálás vagyok, mert mindez támogat és lelkesít, új ötleteket és irányokat ad, ezt pedig nekik köszönhetem!
http://www.flickr.com/photos/2cute4youfavors/3382758563/

Az internet is segített a fejlődésben, tapasztalat-cserében, sok-sok kedves és ugyancsak lelkes "szappanos társ" lett az ismeretlen ismerősöm idehaza és a világ túlfelén.
Szíves és önzetlen segítőim voltak az év során Zefír, aki szappant főz (http://szappanom.blog.hu/), Margó a Szappanfaluból (http://szappanfalu.blogspot.hu/) és Benke Erika (http://benkeerikaszappan.blogspot.hu/), rengeteget tanultam/tanulok mások blog bejegyzéseiből is, szeretem Heni / Ördögszappan (http://ordogszappan.blogspot.hu/) írásait, csakúgy mint Judwil / Szappan-Főzde (http://judwilsoap.blogspot.hu/), Andrea / Angyalomszappan (http://angyalomszappan.hu) és a Házikence Tanoda (http://hazikence.hu/) bejegyzéseit. Szívesen olvasom tanácsaikat, tapasztalataikat!

A külföldi oldalakat sem hagyhatom ki, az aztán a kánaán - a személyes kedvencek (és csak az elsők a sorban, mert az aztán jó hosszú lenne): many-many thanks to IamHandmade / Soaperstar (http://www.youtube.com/user/TheSoaperstar) a szuper No1. készítős/szeletelős videókért, Celine egy igazi ihletőm. Aztán a sok-sok elméleti és gyakorlati útmutatást adó SoapQueen (http://www.soapqueen.com/) és Candle&Soap (http://candleandsoap.about.com/) szuper-részletes, értelmes cikkeiért, valamint az ugyancsak kimerítően részletes és alapos Soaping101 (http://www.youtube.com/user/soaping101) videóiért. Ezeket tényleg minden szappankészítőnek szívből ajánlom.

Érdekes és izgalmas nyomon követni, ki hol tart ebben a "világban", és hozzájuk viszonyítva büszkének lenni a saját fejlődésemre. A blogírást eleinte saját magam és ismerőseim szórakoztatására indítottam el. Jó látni, honnan hová tartok, hogy van mindenről pár sor emlék, feljegyzés. Menet közben időről-időre átcsúszik "tanítósdi"-ba, hiszen a megismert, megszerzett tudást én is tovább szeretném adni.
Nem tudom, hányan olvassák a bejegyzéseimet, azt sem, tetszik-e vagy hasznosnak gondolják-e azokat. Így járnak a szösszenetek az éterben... De szeretem, ha kapok visszajelzést! :)

Szóval - 2013 egy jó kis év volt! És már van készülő lista a tervezett projektekről... :) :) :)Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Márvány mintás szappanok / Marble wave soaps

Az a jó a szappankészítésben, hogy ha egynél több szín van a masszában, abból már lehet mintát alkotni, tucatnyi félét. A legegyszerűbb sza...