9/01/2014

Szappantábor beszámoló; Hajós 2014 - Soapmakers' Camp at Hajós, 2014

Csodás nyárutói programként augusztus végén Hajós városában megrendezésre került az első országos nemhivatalos- virtuálisbarátialapon szerveződött szappankészítői tábor.
Ez így leírva is jól hangzik, részt venni rajta még jobb volt, egyszerűen remekül sikerült! Élmény-tábor volt a javából!
Judwil és Omar Anyu lelkes ötletének és szervezésüknek köszönhetően egy barátságos, lelkes csapat jött össze, közös hobbink-szenvedélyünk a szappankészítés által. Az együtt töltött idő valóban kellemesen és pozitív hangulatban telt.
Kiváló helyszínt biztosított a település frissen átadott Zarándokháza, ahol szinte elsőként használhattuk a szállás és a közösségi tér lehetőségeit.
Házigazdáink mindenre kiterjedő vendégszeretete igazán emlékezetessé teszi az ottlétet, szívük-lelkük benne volt a csapatról való gondoskodásban, amiért mindenkor hálával gondolok rájuk. Kemencében sült kenyér, bográcsban készített finom ételek, helyi borok, igazán elkényeztettek bennünket. :)
És akkor még nem is szóltam a tábori programokról, szappan-és kencekészítés válogatott alapanyagokkal, tucatnyi asztalon. Megadott alaprecepteket használtunk, melyekből megannyi variációban születtek a szebbnél szebb szappanok és a csodás krémek. Munka közben pedig folyamatos volt a tapasztalat-csere, hozzávalókról, mintázásról, szakmai fogásokról.  Mindenki segített mindenkinek (de tényleg!),  lestük egymás munkáit, hol itt - hol ott csoportosultunk leselkedni, tobzódtunk az adalékok választékában, kreatívkodtunk, rögtönöztünk - emlékszem a kipirult arcokra, a serénykedésre, a kész tömbök feletti lelkes és büszke őrködésre. Ezt leírni nehéz, megélni nagyszerű!Az ismerkedés - barátkozás jegyében lehetőségünk volt az egymás közötti szappan csere-berére, nekem ez felért egy mini karácsonnyal! Hirtelen tucatnyi különleges, illatos, színes szappan boldog tulajdonosa lehettem, miközben örültem annak is, hogy az én szappanjaim is megtetszettek a többieknek. :)


A táborban az alábbi szappant készítettem, az ott kapott alaprecept selyemmel, némi oldott sóval és titánium-dioxiddal egészült ki, a mintázat szép színeit kozmetikai pigmentek adják. Illata narancsvirág és még valami nagyon finom keveréke - a nagy izgalomban szépen elfelejtettem, mit tettem bele, annyi minden illat volt ott az asztalon! pedig felírtam, de a papírt meg elhagytam... szörnyű! 

"A hajósi szappan"
400 gr olívaolaj
240 gr kókuszolaj
27 gr ricinusolaj
233 gr desztillált víz
97 gr NaOH
1 teáskanál cukor (feloldva a folyadékban)
10 ml illóolaj (neroli és talán zöld tea?)
megjegyzés: elég gyorsan pudingosodik, szaporán kell vele dolgozni!

A mintázat amúgy igazán izgalmasra sikerült, a sávok között áttetsző glicerin rétegek alakultak ki - először tapasztalok ilyet, és nagyon tetszik! Remélem, legközelebb tudatosan is sikerül megalkotni (elméletileg magasabb víztartalom mellett ez előcsalogatható, "glycerine rivers" témában olvastam is remek belejegyzést azóta Klára nénénk blogján.). A díszítő pecsét is valami különleges, finom és mégis szolíd - hát büszke vagyok rá, főleg mert tudom, milyen jó körülmények között készült. Várom már a hónap végét, hogy fürödhessünk vele - úgy jártam, hogy elcsereberéltem egy híján mindet, így az egy maradékot el kellett vágnom félbe, mert a Párom kijelentette, hogy ezzel ő fog ám fürdeni... :) Micsoda sztori ez is, osztozni egy szappanon!


Úgy érzem, ezzel a táborral megvalósult, és talán elindult valami, amit hiányoltam eddig a hazai szappankészítők között - a közvetlen, őszinte, jószándékú személyes közösségépítés, ahol a szeretettel művelt hobbink meleg emberi kapcsolatokkal ajándékoz meg minket. Alig várom a következőt, és biztos vagyok benne, hogy Hajós innentől minket visszavár!


A többiek szép, képes beszámolóit is szívből ajánlom olvasgatásra:

http://emszappan.blogspot.hu/2014/08/tabori-szappanos-kalandok-hajoson.html

http://www.soaps-and-co.com/szappanos-kezdemenyezesek#szappantabor2014

valamint a fő-szervező "háziasszonyunk" összefoglalója, recepttel! :
http://judwilsoap.blogspot.hu/2014/09/szappantaboros-elmenyek-borkorcsolya.html
2 megjegyzés:

  1. Névtelen9/03/2014

    Nagyon örülök, hogy jól érezted magad a Pároddal! Remélem hamarosan ismét találkozunk! :)

    Omar Anyu

    VálaszTörlés
  2. Eszter köszönöm a bejegyzést! Hajós pedig minden lelkes szappanost visszavár, erre szavamat adom! ;)

    VálaszTörlés

Márvány mintás szappanok / Marble wave soaps

Az a jó a szappankészítésben, hogy ha egynél több szín van a masszában, abból már lehet mintát alkotni, tucatnyi félét. A legegyszerűbb sza...