Ugrás a fő tartalomra

Egyszerű beékelt mintás szappanok / Simple embedded soaps

A legutóbbi bakihalmaz során termelt "szépségek" felszámolása folyamatban. Míg a glicerinfolyós Gésa szappannak, illetve az azóta mégiscsak egyben maradt Smilax szappanoknak megkegyelmeztem, addig a semmilyen színű kerek szappanok a kés alá kerültek. Nagyobb hasábokat és vékony rudakat is vágtam belőlük, és friss szappan öntésekbe rejtve, a minta részeként új lehetőséget kaptak.


Készült néhány levendulás, osztott mintás szappan. Használtam végre a forma elválasztómat, amit elkészítettem anno, és most jó ötletet adott, a középen elválasztott, kétszínű szappanhoz. És ha már az osztott mintát elkezdtem, egy kontrasztosabb, "sakktáblás" szappant is készítettem, a vékonyabb rudakból fektettem a váltakozó színű sávokba néhányat. Az illata is inkább fiús, levendula-teafa. Nem a legszebb, de legalább elfogadható kinézetű "selejt-mentő". :) Ami viszont igazán fontos eredménye a fenti munkának, az az, hogy rájöttem, mi okoz(hat)ta a legutóbbi problémát a Gésa szappannál is, és a seszínű kerek szappannál is! A sakktábla-mintás szappannál a fehér színhez szintén kikevertem némi titánium-dioxidot pici vízzel (mint ahogy eddig mindig) és végre! feltűnt, hogy pici csomókba áll össze, amiket nem tudtam szépen elkeverni. 
Akkor estem gondolkodóba, hogy pár hete vásároltam ezt az új csomag titánium-dioxidot, másik üzletben, és nem jutott eszembe, hogy leteszteljem.
A régi titánium-dioxidomnál valamikor az elején megnéztem, hogy vízben vagy olajban oldódó fajta-e, és az vízben oldódott jól, olajban csomós lett. Viszont a mostani újonnan vásárolt pont fordítva viselkedik, NEM vízben, hanem olajban keveredik szépen! Meg lehet nézni, a sakktábla mintás szappannál a fehér rész teljesen rendben is van, semmi glicerin-folyó, semmi szín-szétválás. 
Ezt is csak azért írom le, mert az okos más hibáján is tanul... :)Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mézes kamilla-körömvirág szappan receptje / Honey Chamomille-Calendula soap recipe

A szappankészítő tanfolyam után a Mézes Kamilla-Körömvirág szappan volt az első, amit  otthon, egyedül elkészítettem, és azóta is az egyik legkedvesebb szappanom.Kinézetben van némi fejlődés...
Pár gondolat, ami a készítés során a tapasztalataimból ered:

mézes-méhviaszos szappanról van szó, így a túlmelegedés veszélye fennáll. A formába kerülés után a szappantömb felügyeletet igényel, a zselésedés és a túlmelegedési szakasz általában kb. 4-6 órával később kezdett jelentkezni (látszik a zselésedés, és enyhén fel is púposodik a massza közepe), ilyenkor az segített, hogy hűtőbe tettem, akár többször is 10-15 percre a tömböt, így próbálva szabályozni a hőmérsékletet. Ez eddig bevált. gyógynövényt lehet a masszába keverni, friss állapotában (bár így bebarnul), szárított és őrölt formában csak nagyon keveset javasolnék. A második adagba például túl sok kamillát tettem, az illata remekül érződött, de használatkor kellemetlenül dörzsölte a bőrünket. Ha a tetejére kerül, szépen díszít, de felv…

Mosószappan recept / Laundry soap recipe

Mosás ügyében kész fejlődési vonalat jártam már be (nem biztos, hogy a végére értem még...), ahogyan a "mosószappan" cimkéjű bejegyzéseim mutatják.
Jelenleg elégedett fázisban vagyok. Saját mosószappan, lereszelve, kiegészítve mosószódával, és szárazon (nem folyékony mosógélnek elkészítve) kerül a mosógép rekeszébe - vagy közvetlenül a ruhák közé szórva, sima ecetes öblítéssel, vagy ha hiányzik az illat, öko öblítővel. Fehér és színes ruháknál is nagyon szépen mos, általában 40-60 fok között megy a program.
A történethez hozzátartozik, hogy több szappanos "kolléga" tapasztalata, gyakorlati tanácsai, mintadarabjai segítettek, akár interneten olvasva bejegyzéseiket, akár személyes üzenetváltás során - innen is köszönet nekik a sok segítségért! :)

A mosószappanomat is hideg eljárással, kevesebb folyadékkal, tiszta zsiradékból, 0% superfat mutatóval, kevés illóolajjal készítem.
(Lehet picit túllúgozni is pár százalékkal, 3-5 százalék bőven elegendő, a szappankalkulátorb…

Borotvaszappan 2.0. recepttel / Shaving soap 2.0 with recipe

Elfogy végre az első verziós borotvaszappan utolsó darabja is. Így eljött az alkalom, hogy továbbfejlesszem az eredeti receptet.
A tapasztalatok alapján egy, az arcon szépen felhabosítható, jól kezelhető szappan volt, és a Párom bőre borotválkozás után igencsak ápolt, hidratált és puha lett. Ez szuper! :)
Ami problémaként jelentkezett, a több hónapja tartó mindennapi használat eredményeképpen, az a megerősödött és gyorsabb borosta-növekedés. Ez már nem annyira... :(
Ennek eredetét a szappanba beletett, jó sok ricinusolajban látom. Ezt már rögtön az első "tünetek" idején sejtettem, és most eszerint módosítottam a receptet, kihagytam belőle.
A folyadék gyógynövény-főzete a rozmaring és kamilla mellett jó sok körömvirággal gazdagodott. Ápol, gyógyít, regenerál, igazi csodanövény.
Tettem bele kevés fehér agyagot - azt gondolom róla, amellett, hogy tisztítja a bőrt, feltöltheti némi ásványi anyaggal, és mivel a leggyengédebb agyagként nevezik, még az érzékeny bőr is szereti, nyu…