Ugrás a fő tartalomra

Szív alakú szappanok natúr színek mentén - "For Him" és "For Her" / Natural soaps in heart shape

Ezek amolyan Bálint-napi szappanok, természetes színekkel és sztearinsavval. 
Merthogy van egy kevés sztearinsav a fiókomban már jó ideje - azóta, hogy találkoztam a dandelionSeiffe bloggal, és azokkal a szépséges szappanokkal... Akkoriban a legtöbb receptjében volt sztearinsav, és kíváncsivá tett. Ami lényegi infót összegyűjtöttem róla, hogy a sztearinsav segít a szappant keményebbé tenni, amellett hogy kemény, dús habot is tudunk képezni belőle - nem hiába alap anyaga pl. a borotvaszappanoknak is. 
A receptben az össz-olajmennyiség 0,5%-át adja a sztearinsav, együtt melegítettem az olajokkal. Mivel hamarosan Bálint-nap lesz, és úgyis egyre nagyobb divat hazánkban is a sok szívecskés ez-meg-az, így miért is ne legyenek szív alakúak ezek a szappanok. Selyemmel és tejszínnel gazdagított. Az urak szappanja zöld agyagos és Bay Rum illatú -nagyon pasis. A hölgyek szappanja rózsaszín agyagos és GartenRose illatú. Szép lett mind, és a próba kézmosáskor kiderült, hogy lehet előre örülni, mert sok-sok habja lesz :)

A szappanmassza: 
6 db, kb. 100 gr-os szappanhoz
kókuszvaj 162,5 gr
sertészsír 61 gr
pálmazsír 61 gr
napraforgó olaj 119 gr
sztearinsav 2,5 gr
NaOH 61 gr
desztillált víz 132 gr + 2 gr tejszín
csipet Tussah-selyem pici darabokra összevágva
TiO2 2 kávéskanál :) (előre kikevert vizes szuszpenzióval dolgozom)
zöld agyag / rózsaszín agyag fél-fél evőkanál
és az illatolajok
Heart soaps with stearic acid
Valentine’s soaps with all natural ingredients, including stearic acid.
I have some stearic adic for a while – I bought it when I met dandelionSeiffe’s website and her amazing soaps. Nearly all her recipes include stearic acid, and I became curious of why.  I did some research and found that it can do some good with hardening the soap and making great strong leather. I thought I would give it a try. I used at the amount of 0,5 % of the total oils weight, and heated together with the oils.

Valentine’s Day seems to spread in our country as well, shops are full of everything (flowers, chocolates, etc.). So this time of the season I chose hearts to make, the recipe is enriched with silk and cream.  The "gentlemen" soaps are coloured with green clay and scented with Bay Rum fragrance oil - really cool.  For the "ladies" I used pink clay and GartenRose fragrance oil. All soaps are nice, and -as it turned out at the test hand wash - I can expect a lot of great bubbly leather. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mézes kamilla-körömvirág szappan receptje / Honey Chamomille-Calendula soap recipe

A szappankészítő tanfolyam után a Mézes Kamilla-Körömvirág szappan volt az első, amit  otthon, egyedül elkészítettem, és azóta is az egyik legkedvesebb szappanom.Kinézetben van némi fejlődés...
Pár gondolat, ami a készítés során a tapasztalataimból ered:

mézes-méhviaszos szappanról van szó, így a túlmelegedés veszélye fennáll. A formába kerülés után a szappantömb felügyeletet igényel, a zselésedés és a túlmelegedési szakasz általában kb. 4-6 órával később kezdett jelentkezni (látszik a zselésedés, és enyhén fel is púposodik a massza közepe), ilyenkor az segített, hogy hűtőbe tettem, akár többször is 10-15 percre a tömböt, így próbálva szabályozni a hőmérsékletet. Ez eddig bevált. gyógynövényt lehet a masszába keverni, friss állapotában (bár így bebarnul), szárított és őrölt formában csak nagyon keveset javasolnék. A második adagba például túl sok kamillát tettem, az illata remekül érződött, de használatkor kellemetlenül dörzsölte a bőrünket. Ha a tetejére kerül, szépen díszít, de felv…

Mosószappan recept / Laundry soap recipe

Mosás ügyében kész fejlődési vonalat jártam már be (nem biztos, hogy a végére értem még...), ahogyan a "mosószappan" cimkéjű bejegyzéseim mutatják.
Jelenleg elégedett fázisban vagyok. Saját mosószappan, lereszelve, kiegészítve mosószódával, és szárazon (nem folyékony mosógélnek elkészítve) kerül a mosógép rekeszébe - vagy közvetlenül a ruhák közé szórva, sima ecetes öblítéssel, vagy ha hiányzik az illat, öko öblítővel. Fehér és színes ruháknál is nagyon szépen mos, általában 40-60 fok között megy a program.
A történethez hozzátartozik, hogy több szappanos "kolléga" tapasztalata, gyakorlati tanácsai, mintadarabjai segítettek, akár interneten olvasva bejegyzéseiket, akár személyes üzenetváltás során - innen is köszönet nekik a sok segítségért! :)

A mosószappanomat is hideg eljárással, kevesebb folyadékkal, tiszta zsiradékból, 0% superfat mutatóval, kevés illóolajjal készítem.
(Lehet picit túllúgozni is pár százalékkal, 3-5 százalék bőven elegendő, a szappankalkulátorb…

Borotvaszappan 2.0. recepttel / Shaving soap 2.0 with recipe

Elfogy végre az első verziós borotvaszappan utolsó darabja is. Így eljött az alkalom, hogy továbbfejlesszem az eredeti receptet.
A tapasztalatok alapján egy, az arcon szépen felhabosítható, jól kezelhető szappan volt, és a Párom bőre borotválkozás után igencsak ápolt, hidratált és puha lett. Ez szuper! :)
Ami problémaként jelentkezett, a több hónapja tartó mindennapi használat eredményeképpen, az a megerősödött és gyorsabb borosta-növekedés. Ez már nem annyira... :(
Ennek eredetét a szappanba beletett, jó sok ricinusolajban látom. Ezt már rögtön az első "tünetek" idején sejtettem, és most eszerint módosítottam a receptet, kihagytam belőle.
A folyadék gyógynövény-főzete a rozmaring és kamilla mellett jó sok körömvirággal gazdagodott. Ápol, gyógyít, regenerál, igazi csodanövény.
Tettem bele kevés fehér agyagot - azt gondolom róla, amellett, hogy tisztítja a bőrt, feltöltheti némi ásványi anyaggal, és mivel a leggyengédebb agyagként nevezik, még az érzékeny bőr is szereti, nyu…