Ezzel a szappannal kipróbálhattam a szappan megmentés praktikáját, az újraolvasztást. Nagy élmény... Viszont ismét sok-sok tapasztalattal gazdagodtam, úgyhogy még azt is mondhatom: "Köszönöm!"
Az úgy kezdődött, hogy szerettem volna készíteni egy saját "női" szappant. Ötvöztem két szappant gondolatilag és tettekben.
Nikitől (Lukrécia kencéi) a kefír, Margótól (Szappanfalu) a cickafark főzet ötletét vettem (volna) át, és megalkottam egy harmadik változatot.
Kiegészítésként került bele egy kis doboz kefír a pudingosodásnál. Illóolajok terén visszafogott teafa és geránium, az előbbi antiszeptikus, az utóbbi nyugtató, bőrápoló, lelki szinten is ellazít és harmonizál. Semmi cifraság, a tetején csak pár szál cickafark levél- és virág.
Formába kerülés:
Karamelles színű, kivilágosodott (mintha gélesedne), a szélein enyhén gyöngyös... Hmm-hmm... azért párszor 5-10 percre betettem a hűtőbe, "biztos ami biztos" alapon. Úgy tűnt, megnyugodott.
Másnap:
A formából kivéve barnás lé a tömb alján...nem jó jel! A színe sem tetszik, barnás-foltos...Felvágva a valóság: az alja rész elválik, zselés-folyadékos, a vágás mentén túl olajos... a katasztrófa fotón szemléltetve:
Szóval mégis túlmelegedett és ún. "fázis-szétválás" történt? Én erre tudok gondolni.
A tönkrement részeket szépen levágtam, viszont kérdés, hogy a szappan története hogyan folytatódik, mert a teteje rész sem tetszik annyira.
Mentő-ötlet: újraolvasztás. A mikéntjéről sorstársaknak itt bővebben:
http://szappanszertar.blogspot.hu/2013/11/szappan-ujraolvasztas-soap-rebatching.html
Amúgy nem vigasztal, hogy "megmenthető" a szappan-alapanyag. Olyan kis csúnya szegény... "rusztikus". Próbáltam belenyomkodni a formába, úgy-ahogy sikerrel. Másnap felszeletelgettem, puha, mint a gyurma...hát ez van. Lesz ideje szikkadni a polcon akár egész nyáron, őszig hozzá sem nyúlok, azután meg elhasználom kézmosónak. Talán.
Tanulság: Persze azóta sejtem, hol lehetett a bibi.
Legközelebb (mert tuti lesz! nem adom fel) fagyasztóból kivett kefír megy bele, nem szobahőmérsékletű, és sokkal kevesebb, a lúg-részbe, nem pedig a pudingos masszába.
És még jobban figyelem a masszát a formában. Ennyi! :)