Nyári inspirációk után böngészve,
rátaláltam egy igazán aktuális szappan receptre, mégpedig a Modern Soapmaking
oldalon, ahol lelkesen és kedvcsináló módon bemutatják a joghurtos
uborkaszappant. Joghurttal már dolgoztam (a joghurtos citromos szappanom, és a joghurtos sószappanom is tetszett), de nyers uborkapéppel még nem, így egyértelmű volt, hogy
kipróbálom!
Betartottam a receptet – ahogyan csak
tudtam. J
Az olajokat minimalizáltam: 150 gr kókuszolaj, 150 gr házi sertészsír és 200 gr napraforgó olaj van
csak benne, összesen 500 gr-nyi. A folyadékhoz (95 gr desztillált víz) csipetnyi selyem és 5 gr só is került. Az uborkát az
ajánlás szerint nyersen, héjastul, apróra kockázva tettem a turmixba, majd
leszűrve került a szappanmasszához (összesen 45 gr), pár kanálnyi -10 gr- finom joghurttal elkeverve.
A színe alaphangon natúr, fehérbe
hajló. Hogy kicsit „uborkásabb” legyen, egy kanálnyi mennyiségű masszát zöld
mica porral színeztem, és lazán hozzácsurgattam az alaphoz. Lágy, finom szálas
mintázatot adott. Az illatában is van egy kis csavar, szerintem a „Füge”
illatolaj nagyon is passzol hozzá – nem is tűnik fel elsőre, milyen illatot is
érzünk, teljesen elfogadható „uborkának”.
A készítést, mármint az öntés utáni 24 órát megúsztuk túlmelegedés, szétválás nélkül, bár kb. a 3-4 óra tájékán fél óra hosszat biztosan csücsült a hűtőben a kis drága. :)
Most, hogy már az én fürdőszoba
polcomon is van egy, és használatba is vettem, már értem miért volt olyan
lelkes a leírása ennek a szappannak. Lehet szeretni – finom habja van, szép
lesz tőle a bőr fürdés után, és frissítő-jókedv csináló a színe-illata. A nyári
szezon egyik kedvence lesz nálam, az biztos!
Köszönet innen is a receptért!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése