Ugrás a fő tartalomra

Mosógél-gyártás / Making washing liquid

A saját házi mosószappanról már írtam itt. Viszont a pozitív tapasztalatok nyomán érdemesnek mutatkozott a továbbfejlesztés.
Szerencsére Zefír oldalán olvashattam a mosógél készítésről, hát persze, hogy megcsináltam! A saját, hidegen készült, (túllúgozott) mosószappan egy részét áldoztam be, a recept szerint felfőzve vízzel, majd hozzá a külön feloldott mosószóda és némi szódabikarbónás kiegészítés, turmixolás, és már kész is. A gyakorlatban ez az előre elkészített mosógél még jobban is tetszik,  mint amikor egy-egy mosás előtt kanálnyi reszelt szappant és mosószódát oldottam fel forró vízben. Az összefőzés jobb eredményt hozott, úgy tűnik.


Második lépcsőként tudni akartam végre, hogy az "igazi", drága nagy-és dédszüleink, és korábbi őseink szokása és tudása szerint készült szappan hogyan mos, miként viselkedik?
 Ráleltem Erikára, egy kedves szappanos társra, aki ilyen hagyományos szappant is főz, általa jutottam "eredeti" mosószappanhoz. Olyan erős, hogy csupasz kézzel nem is szabad megfogni, nekem legalább is azonnal csípte a kezem. A fotón is látszik, milyen kemény, a felszínére kiülve a szélén fehéren erezett (gondolom a lúg).


De lereszeltem, elkészítettem a mosógélt a tanultak szerint, és ez a verzió is nagyon tetszik! (Kiegészítendő azzal, hogy Erikánál a receptben bórax is szerepel.)
Ami különbséget tapasztalok, az egyelőre a ruhák illatán veszem észre, a főzős mosószappannál olyan friss, nyári szabad levegős illata lesz a ruháknak!
Mivel ereje az van, nem tudom, idővel a ruhák színét kiveszi-e? Anyukámra gondolok, ő figyelmeztetett, hogy pl. a nagymamám csak a munkás ruhákat és a rongyszőnyegeket mosta háziszappannal, a finom ruhákhoz bolti mosószert vettek... Majd látjuk.
Engem már az is megnyugtat, hogy az eddigi mosási költség a töredékére csökkent, ami nem elhanyagolható ám! Ezen felül a ruháink nem szennyeződnek bolti/ipari szutykokkal, tisztán egészségesek, és a mosógép is hosszabb életű lesz - remélem, nem rakódik le benne annyi trutyi.(Nem is beszélve arról, hogy pl. az öblítős és mosószeres rekesz sem tömődik el azzal a ragacsos, bepenészedő-begombásodó nyálkás rétegtől, ami a bolti szereknél "megszoktunk". Az ecetes öblítő gondoskodik erről.)


P.s. - a fenti bejegyzés óta eltelt időszakban gyűjtöttem némi tapasztalatot, így a mosás-kérdésben már itt tartok:
http://szappanszertar.blogspot.hu/2013/10/mosasrol-megint-washing-topic-again.html

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mézes kamilla-körömvirág szappan receptje / Honey Chamomille-Calendula soap recipe

A szappankészítő tanfolyam után a Mézes Kamilla-Körömvirág szappan volt az első, amit  otthon, egyedül elkészítettem, és azóta is az egyik legkedvesebb szappanom.Kinézetben van némi fejlődés...
Pár gondolat, ami a készítés során a tapasztalataimból ered:

mézes-méhviaszos szappanról van szó, így a túlmelegedés veszélye fennáll. A formába kerülés után a szappantömb felügyeletet igényel, a zselésedés és a túlmelegedési szakasz általában kb. 4-6 órával később kezdett jelentkezni (látszik a zselésedés, és enyhén fel is púposodik a massza közepe), ilyenkor az segített, hogy hűtőbe tettem, akár többször is 10-15 percre a tömböt, így próbálva szabályozni a hőmérsékletet. Ez eddig bevált. gyógynövényt lehet a masszába keverni, friss állapotában (bár így bebarnul), szárított és őrölt formában csak nagyon keveset javasolnék. A második adagba például túl sok kamillát tettem, az illata remekül érződött, de használatkor kellemetlenül dörzsölte a bőrünket. Ha a tetejére kerül, szépen díszít, de felv…

Mosószappan recept / Laundry soap recipe

Mosás ügyében kész fejlődési vonalat jártam már be (nem biztos, hogy a végére értem még...), ahogyan a "mosószappan" cimkéjű bejegyzéseim mutatják.
Jelenleg elégedett fázisban vagyok. Saját mosószappan, lereszelve, kiegészítve mosószódával, és szárazon (nem folyékony mosógélnek elkészítve) kerül a mosógép rekeszébe - vagy közvetlenül a ruhák közé szórva, sima ecetes öblítéssel, vagy ha hiányzik az illat, öko öblítővel. Fehér és színes ruháknál is nagyon szépen mos, általában 40-60 fok között megy a program.
A történethez hozzátartozik, hogy több szappanos "kolléga" tapasztalata, gyakorlati tanácsai, mintadarabjai segítettek, akár interneten olvasva bejegyzéseiket, akár személyes üzenetváltás során - innen is köszönet nekik a sok segítségért! :)

A mosószappanomat is hideg eljárással, kevesebb folyadékkal, tiszta zsiradékból, 0% superfat mutatóval, kevés illóolajjal készítem.
(Lehet picit túllúgozni is pár százalékkal, 3-5 százalék bőven elegendő, a szappankalkulátorb…

Borotvaszappan 2.0. recepttel / Shaving soap 2.0 with recipe

Elfogy végre az első verziós borotvaszappan utolsó darabja is. Így eljött az alkalom, hogy továbbfejlesszem az eredeti receptet.
A tapasztalatok alapján egy, az arcon szépen felhabosítható, jól kezelhető szappan volt, és a Párom bőre borotválkozás után igencsak ápolt, hidratált és puha lett. Ez szuper! :)
Ami problémaként jelentkezett, a több hónapja tartó mindennapi használat eredményeképpen, az a megerősödött és gyorsabb borosta-növekedés. Ez már nem annyira... :(
Ennek eredetét a szappanba beletett, jó sok ricinusolajban látom. Ezt már rögtön az első "tünetek" idején sejtettem, és most eszerint módosítottam a receptet, kihagytam belőle.
A folyadék gyógynövény-főzete a rozmaring és kamilla mellett jó sok körömvirággal gazdagodott. Ápol, gyógyít, regenerál, igazi csodanövény.
Tettem bele kevés fehér agyagot - azt gondolom róla, amellett, hogy tisztítja a bőrt, feltöltheti némi ásványi anyaggal, és mivel a leggyengédebb agyagként nevezik, még az érzékeny bőr is szereti, nyu…