10/18/2013

"Jégvilág" szappan öntött mintázással / "Ice world" soap with drop swirl technique

A múlt hétvégén elkészült a téli sorozat tervezetten utolsó darabja - valami kékesen csillogót képzeltem el, friss téli illatokkal vegyítve.
És kipróbáltam végre az ún. öntött mintázási technikát (én legalább is így hívom), ami gyakorlatilag abból áll, hogy az alapmasszából kiveszünk egy-egy kisebb adagot és színt adunk neki, majd az alapmassza formába öntése után szép magasról hosszanti irányban oda-vissza határozottan belecsurgatjuk a színes adagokat. Ezt pl. Celine-nél igen gyakran látom, bámulatos mintázatú szappanokat tud így produkálni.

A megálmodott szappan tehát a teljesen bevált alapmasszából készült, egyenlő arányban hidegen sajtolt olívaolaj és napraforgóolaj, kókuszvaj és pálmavaj, a folyadék-alapja sima desztillált víz. Extra ápolóként került bele mandulaolaj és ricinusolaj (dúsabb habot kívánva elérni), illóolajok pedig levendula, eukaliptusz és cédrus.
A színezésnél a nagyobb adag szappanhoz került egy fél mokkáskanálnyi, előre vízben kikevert titánium-dioxid, a két kisebb adaghoz pedig kék és világos arany mica por.
A tetejéhez hagytam egy csipetnyit a keverőtálban, hosszanti csíkokban és nagyobb pöttyökben elrendeztem a tetején, és jöhetett a díszítgetés-kavargálás az evőpálcikával. Nem lett rossz... :)Másnap azért már estefelé igencsak izgultam. Még az a 24 óra is milyen keservesen telik néha... reggel a formából már kivettem, de még elég lágy volt, így ott kellett hagynom még "szikkadni" napközben a munkapulton. 
Úgy láttam, a kék színt azért átalakította a lúg. Jóval fakóbb lett (de olyan "barátságosan visszafogott").


Este az igazság pillanata - sokkal szebb lett, mint amire számítottam!


 Ilyen szép mintájú szappanokat most készítettem először - olyan tüneményesek!


Márvány mintás szappanok / Marble wave soaps

Az a jó a szappankészítésben, hogy ha egynél több szín van a masszában, abból már lehet mintát alkotni, tucatnyi félét. A legegyszerűbb sza...