Ugrás a fő tartalomra

Szappanpor / Soap ash

A hideg eljárásos szappankészítés során tapasztalható, hogy a szappan tetejére – de akár az egész külső részére – vékony rétegben fehér lerakódás / kiválás telepszik.
(Nem azonos azzal, amikor nem takargatjuk be a formát, és a szappan túl hamar történő kihűlésével "megfázik", azaz a szappan törik, morzsálódik. Itt elméletileg minden a nagykönyv szerint zajlik.)
Ez a jelenség / probléma engem elég régóta foglalkoztatott, és őszintén bosszantott is. Ráadásul meg voltam győződve róla, hogy az én hibám, hogy biztosan valamit rosszul csinálok. És szabályos bűntudatom volt, amikor vizes szivaccsal törölgettem a szappankáim tetejét, hogy csalok, mert el akarom tüntetni a bénaságom nyomát... végül arra jutottam, inkább csak hülye vagyok, mert ennyi erővel utána is lehetne nézni, mi ez, és mit lehet tenni vele. :)
Az okosabb szappanos honlapokról informálódva, ez egy természetes velejárója a szappankészítésnek, a még friss szappanmasszában az elreagálatlan lúg lép reakcióba a levegővel, innen a „fehér hamu”.  Ártalmatlan, viszont nem szép, és elrejti a sok gonddal elkészített mintázást is.

A „porosodást” / „hamusodást” befolyásolja a massza összetétele, a választott illóolajok, egyéb alapanyagok, melyek befolyásolják az elszappanosodást, meg hogy hígabban vagy sűrűbb pudingosan került a formába a massza (ez utóbbi kevésbé hajlamosít), na és a páratartalom (az alacsonyabb előnyösebb), a Föld forgása, a Hold-állás… J

A kialakult fehér rétegtől többféle módon meg lehet szabadulni, ill. pár trükkel meg lehet előzni a kialakulását. Összegyűjtve az internet témába vágó okosságait, a következőket lehet megpróbálni:

1.    Levegőtől való elzárás: a formába öntött masszát légmentesen (fólia alatt) letakarva hagyjuk 24 órán keresztül, majd ebből kibontva, és csak egy kartonlappal lefedve a formát, 3-4 nap múlva szedjük ki és szeleteljük a szappant. Ez tejes/ magasabb cukortartalmú ( pl. gyümölcspépet tartalmazó) szappanoknál kockázatos, mert könnyen túlmelegedhetnek.
2.    Kémiai védelem: a formába öntött massza tetejét kb. negyed óra elteltével vékony rétegben befújjuk 91%-os isopropil alkohollal, majd ezt megismételjük a gélesedés kezdetekor, és a formából való kivételnél is. Ez gyorsan párolgó alkohol, vékony légzáró rétegként szolgál.
3.   Méhviasz: a szappanreceptbe csempészünk kevéske olvasztott méhviaszt. Saját tapasztalatom szerint megerősíthetem, a méhviasz tartalmú szappanjaim nem mutatnak kifehéredési hajlamot. A már „fehérke” szappanokról a lehetséges eltávolítási módok is többfélék lehetnek, listázom, miket találtam (természetesen ezeknél is a szappanok fogdosásához kell védőkesztyű):

   Lemosás: magától értetődik – hideg vizes csap alá tartva, vagy csak megnedvesített szivaccsal (vagy akár vizes ecset) óvatosan lemossuk a fehér réteget. Megszáradva egész szép eredményt hoz, azonban nem kíméli a csillámokat, rászórt szárított növényi díszítést.

  Dörzsi: hölgyek előnyben! – régi nejlon harisnyával óvatosan leradírozzuk a szappankát. Hátránya u.az, mint az előzőnek.

Hideg merítés: desztillált vízben megmerítjük a szappant, majd szépen megszárítjuk. Elméletileg működik.

Forró mártózás: ha csak a teteje porosodott meg, a szappant tetejével lefelé, a felső részét belemerítve forró vízbe mártjuk kb. 10 másodpercre. Hátránya: ha bénázunk, megégeti a kezünket, és a szappan is belepottyanhat, ill. lásd az előzőeket.

 Lassú átgőzölés: lábaskában csöndesen forró víz, mely fölé óvatosan odatartjuk a szappant, 1-2 percig. A gőz szépen eltünteti a szappanport. De eltart egy darabig, míg minden szappan egyesével sorra kerül. Ha meg nem figyelünk oda, mártózás lesz belőle. 

Gyors átgőzölés: szerintem ez a tuti. Háztartási gőzgép, vagy egyszerűbben gőzölős vasaló kell hozzá, magasabb gőzfokozatra állítva, melyet így a szappanok felett szépen 2-3 cm magasságban végighúzunk párszor. A szappanokat lenedvesíti, és a szódahamut szépen eltünteti.

Készítettem egy saját szappanpor-eltüntetési képsorozatot is, szemléltetve a forró merítés és a vasalós átgőzölés eredményeit. 

A középső sor még "szappanporos":A fehér réteg közelebbről:

Az átgőzölt sor:

 A forró merítéses sor (látszik, hogy kicsit vizesebbek maradtak):


Száradás után viszont nincs különbség közöttük, szép, kellemesen fényes réteg az eredmény.


"Okosságaim" forrásai:

egy szuper kis videó: Soaping 101: http://www.youtube.com/watch?v=I3WiX6sD-fY#t=182

Nos? Viszlát szappanhamu!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mézes kamilla-körömvirág szappan receptje / Honey Chamomille-Calendula soap recipe

A szappankészítő tanfolyam után a Mézes Kamilla-Körömvirág szappan volt az első, amit  otthon, egyedül elkészítettem, és azóta is az egyik legkedvesebb szappanom.Kinézetben van némi fejlődés...
Pár gondolat, ami a készítés során a tapasztalataimból ered:

mézes-méhviaszos szappanról van szó, így a túlmelegedés veszélye fennáll. A formába kerülés után a szappantömb felügyeletet igényel, a zselésedés és a túlmelegedési szakasz általában kb. 4-6 órával később kezdett jelentkezni (látszik a zselésedés, és enyhén fel is púposodik a massza közepe), ilyenkor az segített, hogy hűtőbe tettem, akár többször is 10-15 percre a tömböt, így próbálva szabályozni a hőmérsékletet. Ez eddig bevált. gyógynövényt lehet a masszába keverni, friss állapotában (bár így bebarnul), szárított és őrölt formában csak nagyon keveset javasolnék. A második adagba például túl sok kamillát tettem, az illata remekül érződött, de használatkor kellemetlenül dörzsölte a bőrünket. Ha a tetejére kerül, szépen díszít, de felv…

Mosószappan recept / Laundry soap recipe

Mosás ügyében kész fejlődési vonalat jártam már be (nem biztos, hogy a végére értem még...), ahogyan a "mosószappan" cimkéjű bejegyzéseim mutatják.
Jelenleg elégedett fázisban vagyok. Saját mosószappan, lereszelve, kiegészítve mosószódával, és szárazon (nem folyékony mosógélnek elkészítve) kerül a mosógép rekeszébe - vagy közvetlenül a ruhák közé szórva, sima ecetes öblítéssel, vagy ha hiányzik az illat, öko öblítővel. Fehér és színes ruháknál is nagyon szépen mos, általában 40-60 fok között megy a program.
A történethez hozzátartozik, hogy több szappanos "kolléga" tapasztalata, gyakorlati tanácsai, mintadarabjai segítettek, akár interneten olvasva bejegyzéseiket, akár személyes üzenetváltás során - innen is köszönet nekik a sok segítségért! :)

A mosószappanomat is hideg eljárással, kevesebb folyadékkal, tiszta zsiradékból, 0% superfat mutatóval, kevés illóolajjal készítem.
(Lehet picit túllúgozni is pár százalékkal, 3-5 százalék bőven elegendő, a szappankalkulátorb…

Borotvaszappan 2.0. recepttel / Shaving soap 2.0 with recipe

Elfogy végre az első verziós borotvaszappan utolsó darabja is. Így eljött az alkalom, hogy továbbfejlesszem az eredeti receptet.
A tapasztalatok alapján egy, az arcon szépen felhabosítható, jól kezelhető szappan volt, és a Párom bőre borotválkozás után igencsak ápolt, hidratált és puha lett. Ez szuper! :)
Ami problémaként jelentkezett, a több hónapja tartó mindennapi használat eredményeképpen, az a megerősödött és gyorsabb borosta-növekedés. Ez már nem annyira... :(
Ennek eredetét a szappanba beletett, jó sok ricinusolajban látom. Ezt már rögtön az első "tünetek" idején sejtettem, és most eszerint módosítottam a receptet, kihagytam belőle.
A folyadék gyógynövény-főzete a rozmaring és kamilla mellett jó sok körömvirággal gazdagodott. Ápol, gyógyít, regenerál, igazi csodanövény.
Tettem bele kevés fehér agyagot - azt gondolom róla, amellett, hogy tisztítja a bőrt, feltöltheti némi ásványi anyaggal, és mivel a leggyengédebb agyagként nevezik, még az érzékeny bőr is szereti, nyu…