Ugrás a fő tartalomra

Joghurtos sószappan / Salt soap with yogurt

Hiányoltam már egy adagnyi sószappant, és új kedvencemnek, a joghurtnak is szántam benne szerepet.
Kecsketejes sószappan van, akkor joghurtos sószappan is lehet, igaz?


És végre kipróbáltam egy olyan megoldást, amiről ezer éve olvastam, de megjegyeztem, mint szuper ötletet, a tej(félék) szappanba kerülésének másik módjáról.
Amiről szó van, az ún. "Milk in Oil", azaz a "tejet az olajba" módszer.
Amanda Griffin Lovin Soap blogján, a kender tejjel készült szappanjánál (hogy mik vannak! :)) és a kecsketejes szappanjánál is van egy csodálatos leírás, miszerint

 • kb. fele tej(féleség)- fele víz adja a szappanhoz szükséges folyadék-alapot
 • a kimért lúgot csak a vízben oldja fel (ugyanúgy jeges hűtőfolyadékkal)
 • az előkészített, megfelelő hőmérsékletre beállított olajokhoz adja a tejet
 • ezután pedig a feloldott lúgot és már készülhet is a szappan a szokásos módon
Mi az előnye ennek a módszernek? Nem kell lefagyasztani a tej(féléket) a lúgoldáshoz.
Hátránya? Fennáll a veszélye a tejcukor-tartalom karamellizálódásának, és a túlmelegedésnek? Én egyiket sem tapasztaltam.

A múltkori sószappant készítettem elő tehát, a folyadék-alaphoz pedig 44-56% arányban a joghurtot és a desztillált vizet. 
Tehát az elkészítés csak annyiban más, hogy kevesebb a víz, amiben a lúgot oldjuk, így nagyon oda kell rá figyelni. A hűtőhideg joghurtot pedig az olajokhoz kevertem, közvetlenül a lúggal való összeöntés előtt.
Még belekerült a himalája , némi illat (narancs, geránium és levendula - nagyon fini!),
a tetejére rózsaszín agyag és zöldárpa por - a díszítés majdnem katasztrófa lett, egy technikai malőr okán, egy másik posztban majd elmesélem. Azért sikerült egész kellemesre megmenteni.

És öt órával a formába kerülés után óvatosan kiszedtem, és szépen felszeleteltem a még meleg, kissé vizes, de már eléggé megszilárdult tömböt. p.s. Az első sószappanom, ami habzik... :) Szuper!Megjegyzések

 1. Névtelen1/29/2014

  Szia!

  Nagyon jó kis szappan lett! Én még nem próbáltam a joghurtot, de tetszik ez a só-joghurt páros... :)

  Omar Anyu

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Omar Anyu,

   Nagyon köszönöm a dicséretet, Tőled -mint az egyik általam legkedveltebb szappankészítőtől- ez igazán nagy öröm!

   Törlés
  2. Névtelen1/30/2014

   Nagyon kedves vagy...!:)

   Omar Anyu

   Törlés
 2. Nekem is nagyon tetszik! Jól hangzik ez a "tejet az olajban" módszer.;)

  VálaszTörlés
 3. És muszáj is kipróbálni. :)

  VálaszTörlés
 4. Névtelen2/02/2014

  Nagyon leleményes, ügyes megoldás. Hát tényleg érdemes kisérletezni merészen.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mézes kamilla-körömvirág szappan receptje / Honey Chamomille-Calendula soap recipe

A szappankészítő tanfolyam után a Mézes Kamilla-Körömvirág szappan volt az első, amit  otthon, egyedül elkészítettem, és azóta is az egyik legkedvesebb szappanom.Kinézetben van némi fejlődés...
Pár gondolat, ami a készítés során a tapasztalataimból ered:

mézes-méhviaszos szappanról van szó, így a túlmelegedés veszélye fennáll. A formába kerülés után a szappantömb felügyeletet igényel, a zselésedés és a túlmelegedési szakasz általában kb. 4-6 órával később kezdett jelentkezni (látszik a zselésedés, és enyhén fel is púposodik a massza közepe), ilyenkor az segített, hogy hűtőbe tettem, akár többször is 10-15 percre a tömböt, így próbálva szabályozni a hőmérsékletet. Ez eddig bevált. gyógynövényt lehet a masszába keverni, friss állapotában (bár így bebarnul), szárított és őrölt formában csak nagyon keveset javasolnék. A második adagba például túl sok kamillát tettem, az illata remekül érződött, de használatkor kellemetlenül dörzsölte a bőrünket. Ha a tetejére kerül, szépen díszít, de felv…

Mosószappan recept / Laundry soap recipe

Mosás ügyében kész fejlődési vonalat jártam már be (nem biztos, hogy a végére értem még...), ahogyan a "mosószappan" cimkéjű bejegyzéseim mutatják.
Jelenleg elégedett fázisban vagyok. Saját mosószappan, lereszelve, kiegészítve mosószódával, és szárazon (nem folyékony mosógélnek elkészítve) kerül a mosógép rekeszébe - vagy közvetlenül a ruhák közé szórva, sima ecetes öblítéssel, vagy ha hiányzik az illat, öko öblítővel. Fehér és színes ruháknál is nagyon szépen mos, általában 40-60 fok között megy a program.
A történethez hozzátartozik, hogy több szappanos "kolléga" tapasztalata, gyakorlati tanácsai, mintadarabjai segítettek, akár interneten olvasva bejegyzéseiket, akár személyes üzenetváltás során - innen is köszönet nekik a sok segítségért! :)

A mosószappanomat is hideg eljárással, kevesebb folyadékkal, tiszta zsiradékból, 0% superfat mutatóval, kevés illóolajjal készítem.
(Lehet picit túllúgozni is pár százalékkal, 3-5 százalék bőven elegendő, a szappankalkulátorb…

Borotvaszappan 2.0. recepttel / Shaving soap 2.0 with recipe

Elfogy végre az első verziós borotvaszappan utolsó darabja is. Így eljött az alkalom, hogy továbbfejlesszem az eredeti receptet.
A tapasztalatok alapján egy, az arcon szépen felhabosítható, jól kezelhető szappan volt, és a Párom bőre borotválkozás után igencsak ápolt, hidratált és puha lett. Ez szuper! :)
Ami problémaként jelentkezett, a több hónapja tartó mindennapi használat eredményeképpen, az a megerősödött és gyorsabb borosta-növekedés. Ez már nem annyira... :(
Ennek eredetét a szappanba beletett, jó sok ricinusolajban látom. Ezt már rögtön az első "tünetek" idején sejtettem, és most eszerint módosítottam a receptet, kihagytam belőle.
A folyadék gyógynövény-főzete a rozmaring és kamilla mellett jó sok körömvirággal gazdagodott. Ápol, gyógyít, regenerál, igazi csodanövény.
Tettem bele kevés fehér agyagot - azt gondolom róla, amellett, hogy tisztítja a bőrt, feltöltheti némi ásványi anyaggal, és mivel a leggyengédebb agyagként nevezik, még az érzékeny bőr is szereti, nyu…