Hiányoltam már egy adagnyi sószappant, és új kedvencemnek, a joghurtnak is szántam benne szerepet.
Kecsketejes sószappan van, akkor joghurtos sószappan is lehet, igaz?
És végre kipróbáltam egy olyan megoldást, amiről ezer éve olvastam, de megjegyeztem, mint szuper ötletet, a tej(félék) szappanba kerülésének másik módjáról.
Amiről szó van, az ún. "Milk in Oil", azaz a "tejet az olajba" módszer.
Amanda Griffin Lovin Soap blogján, a kender tejjel készült szappanjánál (hogy mik vannak! :)) és a kecsketejes szappanjánál is van egy csodálatos leírás, miszerint
Kecsketejes sószappan van, akkor joghurtos sószappan is lehet, igaz?
És végre kipróbáltam egy olyan megoldást, amiről ezer éve olvastam, de megjegyeztem, mint szuper ötletet, a tej(félék) szappanba kerülésének másik módjáról.
Amiről szó van, az ún. "Milk in Oil", azaz a "tejet az olajba" módszer.
Amanda Griffin Lovin Soap blogján, a kender tejjel készült szappanjánál (hogy mik vannak! :)) és a kecsketejes szappanjánál is van egy csodálatos leírás, miszerint
- kb. fele tej(féleség)- fele víz adja a szappanhoz szükséges folyadék-alapot
- a kimért lúgot csak a vízben oldja fel (ugyanúgy jeges hűtőfolyadékkal)
- az előkészített, megfelelő hőmérsékletre beállított olajokhoz adja a tejet
- ezután pedig a feloldott lúgot és már készülhet is a szappan a szokásos módon
Mi az előnye ennek a módszernek? Nem kell lefagyasztani a tej(féléket) a lúgoldáshoz.
Hátránya? Fennáll a veszélye a tejcukor-tartalom karamellizálódásának, és a túlmelegedésnek? Én egyiket sem tapasztaltam.
A múltkori sószappant készítettem elő tehát, a folyadék-alaphoz pedig 44-56% arányban a joghurtot és a desztillált vizet.
Tehát az elkészítés csak annyiban más, hogy kevesebb a víz, amiben a lúgot oldjuk, így nagyon oda kell rá figyelni. A hűtőhideg joghurtot pedig az olajokhoz kevertem, közvetlenül a lúggal való összeöntés előtt.
Még belekerült a himalája só, némi illat (narancs, geránium és levendula - nagyon fini!),
a tetejére rózsaszín agyag és zöldárpa por - a díszítés majdnem katasztrófa lett, egy technikai malőr okán, egy másik posztban majd elmesélem. Azért sikerült egész kellemesre megmenteni.
És öt órával a formába kerülés után óvatosan kiszedtem, és szépen felszeleteltem a még meleg, kissé vizes, de már eléggé megszilárdult tömböt.
p.s. Az első sószappanom, ami habzik... :) Szuper!
Szia!
VálaszTörlésNagyon jó kis szappan lett! Én még nem próbáltam a joghurtot, de tetszik ez a só-joghurt páros... :)
Omar Anyu
Kedves Omar Anyu,
TörlésNagyon köszönöm a dicséretet, Tőled -mint az egyik általam legkedveltebb szappankészítőtől- ez igazán nagy öröm!
Nagyon kedves vagy...!:)
TörlésOmar Anyu
Nekem is nagyon tetszik! Jól hangzik ez a "tejet az olajban" módszer.;)
VálaszTörlésÉs muszáj is kipróbálni. :)
VálaszTörlésNagyon leleményes, ügyes megoldás. Hát tényleg érdemes kisérletezni merészen.
VálaszTörlés